Strona 1 z 1

Problem z miodem

: czwartek, 30 kwie 2020, 19:02
autor: abukuk
Hej, witam wszystkich!
Jakiś miesiąc temu nastawiłem miód pitny, coś między trójniakiem a czwórniakiem. Użyłem drożdzy dedykowanych do miodów pitnych firmy Browin Enovini Honey (Saccharomyces Bayanus).
Łacznie poszło ok 1,4kg miodu, pół opakowania drożdzy, pożywka, odrobina kwasku cytrynowego (niestety nie pamiętam jak dużo).
Po miesiącu miód się ładnie wyklarował, zlałem znad osadu, posmakowałem i ... niestety, wyszedł straszny kwas i mocno śmierdzi (coś jak kapusta kiszona).
Sprawdziłem blg, jest pomiędzy 0 a 1....
Czy to normalne?
Wydaje mi się, że trochę za szybko przefermentowało... No i ten zapach :/
To mój pierwszy nastaw i nie wiem co z tym zrobić...
Dodam, że calośc ma ok 4 litrów po zlaniu znad osadu.
Będzie coś z tego czy wylać?

Re: Problem z miodem

: niedziela, 3 maja 2020, 19:58
autor: fo11rest
Coś zepsułeś po drodze. Powinien być zapach wina miodowego a nie kiszona. Ja bym tego nie pił. Zastosuj się dokładnie do przepisu np. tak jak ja robiłem i mi wyszedł idealnie:
https://alkohole-domowe.com/forum/topic18486.html

Re: Problem z miodem

: niedziela, 3 maja 2020, 20:30
autor: abukuk
Zgadzam się że coś poszło nie tak. Pytanie tylko co i czy da się to jeszcze uratować, np przez dodanie nowej porcji miodu i drożdży?

Re: Problem z miodem

: niedziela, 3 maja 2020, 21:09
autor: rozrywek
Nie sądzę abyś coś spartolił. Z tego co czytam to zrobiłeś zgodnie ze sztuką.

Pech. Jakieś cholerstwo dostało ci się do środka. Zakażenie.

Wylej to. Szkoda nerwów i czasu.

Wszystko dobrze wyszoruj umyj i zacznij jeszcze raz. :ok:

Re: Problem z miodem

: poniedziałek, 4 maja 2020, 18:25
autor: fo11rest
abukuk pisze:Zgadzam się że coś poszło nie tak. Pytanie tylko co i czy da się to jeszcze uratować, np przez dodanie nowej porcji miodu i drożdży?
Jak nie gotowałeś to doszło do zakażenia i zrobiła się kiszona. To się czasem zdarza i dlatego bezpieczniej jest gotować na wolnym ogniu 30 minut.

Re: Problem z miodem

: wtorek, 5 maja 2020, 00:57
autor: Kamal
I użyj innych drożdży. Mam słabe przekonanie do Browin.
Np. https://allegro.pl/oferta/drozdze-winia ... e=facebook
K.

Re: Problem z miodem

: wtorek, 5 maja 2020, 17:51
autor: abukuk
Miód był sycony dobre 30-35 minut więc to raczej nie tu doszło do zakażenia. Sprzęt wysterylizowalem za pomocą piro i generalnie bardzo dbałem o czystość.
Może faktycznie to wina drożdży?
Czy to normalne żeby zjadły cały cukier w miesiąc? Początkowe blg wynosiło ok 37-38