Czwórniak z sokiem Jabłkowym :)
: czwartek, 7 gru 2017, 09:31
Witam Brygadę
Sprawa jest i nie mogę odszukać odpowiedzi - mianowicie nastawiłem miodek z sokiem jak w temacie, cały nastaw jest na 8l z czego niecałe 20% stanowi sok.
Do brzeczki dodałem wiadomo drożdże Johannisberg M/35, pożywkę, 5g kwasku.
Blg na starcie było równe 30. PH ok 3.5 -> Fermentowało jak szalone do dziś ...
Pomiar cukru dał mi 10blg! w 8 dni drożdże zjadły ponad 60% cukru
Ph w okolicy 3.5-3.8 ciężko z tych papierków momentami wywróżyć.
Temperatura otoczenia ok. 20-22stopni.
I tu pytanie do Szanownej Publiczności - czy to normalna sprawa i czas zlać i nastawić się na fermentację cichą?
Czy po prostu coś z PH nie tak?
Bo już odchodzę od zmysłów
Z góry dziękuję wszystkim za fachowe porady
Sprawa jest i nie mogę odszukać odpowiedzi - mianowicie nastawiłem miodek z sokiem jak w temacie, cały nastaw jest na 8l z czego niecałe 20% stanowi sok.
Do brzeczki dodałem wiadomo drożdże Johannisberg M/35, pożywkę, 5g kwasku.
Blg na starcie było równe 30. PH ok 3.5 -> Fermentowało jak szalone do dziś ...
Pomiar cukru dał mi 10blg! w 8 dni drożdże zjadły ponad 60% cukru
Ph w okolicy 3.5-3.8 ciężko z tych papierków momentami wywróżyć.
Temperatura otoczenia ok. 20-22stopni.
I tu pytanie do Szanownej Publiczności - czy to normalna sprawa i czas zlać i nastawić się na fermentację cichą?
Czy po prostu coś z PH nie tak?
Bo już odchodzę od zmysłów
Z góry dziękuję wszystkim za fachowe porady