Strona 1 z 1

problem z destylatem z jabłek i gruszek

: wtorek, 16 paź 2012, 23:04
autor: lolokadius
Mam problem. Robiłem z zacier z gruszek i jabłek na drożdżach piekarskich, na 4L wody dałem 1kg cukru. Stało jakieś 2 miesiące. Metoda otwartej bańki z gazą na wierzchu. Przy destylacji od początku dawało 50% i pomału spadało(średnia wyszła 40%). Wynik końcowy mnie zasmucił, bo z 18L nastawu wyszedł 1.2L produktu, który pachnie pieczonymi jabłkami i delikatnie acetonem, ma kwaśny smak i jest mętne. Zapach acetonu i jabłek mogę jeszcze zrozumieć. Mętność także. Ale co do smaku i mocy, to nie mogę sobie tego wyjaśnić logicznie. Co mogłem źle zrobić? Nadmienię, że parę dni temu przepuściłem 6 litrów zacieru z śliwek z tego samego okresu i wyszło wszystko w porządku (kolor i smak ok. średnia 65%).

Re: problem z destylatem z jabłek i gruszek

: środa, 17 paź 2012, 10:43
autor: Emiel Regis
lolokadius pisze:Metoda otwartej bańki z gazą na wierzchu.
Nie przez dwa miesiące :o , co najwyżej podczas fermentacji burzliwej.
Przypuszczam że zrobił się ocet.

Re: problem z destylatem z jabłek i gruszek

: czwartek, 18 paź 2012, 11:52
autor: lolokadius
Tez tak przypuszczałem. Tak że cały urobek ''diabli wzieli''. :cry: A jaki sposób robienia zacieru jest najlepszy?

Re: problem z destylatem z jabłek i gruszek

: czwartek, 18 paź 2012, 13:05
autor: Emiel Regis
lolokadius pisze:A jaki sposób robienia zacieru jest najlepszy?
Zacieranie ziaren enzymami lub słodem, wszystko, czego nie zacierasz nazywa się NASTAW.
Na Twoje pytanie odpowiedź już jest i to w kilkudziesięciu o ile nie kilkuset postach.
Odrobina lenistwa każdemu się zdarza ale w Ty przesadziłeś. Miłego czytania.

klarowanie gotowego nastawu z gruszek i jabłek

: wtorek, 16 paź 2018, 16:44
autor: moryske
Mam już prawie gotowy nastaw z gruszek i jabłek, fermentacja na ukończeniu. Ale zaczynam się martwić jak go sklarować tak aby był czysty i gotowy do gotowania.
W sumie ok. 55 litrów z rozdrobnionymi gruszkami i nieco jabłek które nadal pływają tworząc mniejszą już czapę z gruszkami a raczej z ich musem. Może ktoś mi podpowie jak najlepiej przygotować do przepędzenia. Filtr węglowy w tym przypadku nie wchodzi w grę, prasa również myślę niezbyt rzadkim worku czy coś w tym rodzaju. A może jest inny sposób po przez dodanie środka do sklarowania?

Re: problem z destylatem z jabłek i gruszek

: wtorek, 16 paź 2018, 20:43
autor: Doody
Odciśnij czapę z resztek soku, daj temu spokojnie dofermentować, a potem zlej znad osadu na dnie. Płyn do gotowania nie musi być klarowny.