Strona 1 z 1

Nastaw na bazie ApiFood?

: sobota, 21 sty 2012, 18:50
autor: Kula
Witam
Czy próbował ktoś zrobić cukrówkę używając zamiast cukru preparat ApiFood. Jest to preparat do karmienia pszczół na zimę.
Skład:
Sucha substancja - 77-79%
Fruktoza - 22-28%
Glukoza - 30-37%
Maltoza - 17-24%
Maltotrioza - 5-15%
HMF - do 40 mg/kg

Re: Nastaw na bazie ApiFood?

: piątek, 14 wrz 2012, 08:58
autor: tomaszz1986
Witam kolego, dzisiaj zrobiłem nastaw właśnie na pokarmie dla pszczół zostały mi dwa wiadra 15kg z podkarmiania pszczółek. Po przerobieniu całego cukru i destylacji dam znać co z tego wyszło :) Mam jeszcze pytanie odnośnie syropu który jest używany w cukiernictwie nazwa handlowa to "POMADA" czy wie ktoś co to jest i czy się nadaje do naszego hobby?

Re: Nastaw na bazie ApiFood?

: piątek, 14 wrz 2012, 09:26
autor: tankok
Witam
Też robiłem na tym nastaw. W moim przypadku zaobserwowałem to że po fermentacji kilku nastawów wskaźnik pokazywał 3-4 blg (na wodzie 0 więc jest dobry) czyli nie wszystko drożdże jedzą. Ale zawsze to lepsze niż cukier czyszczony chemicznie.

Pozdrawiam

Re: Odp: Nastaw na bazie ApiFood?

: niedziela, 9 mar 2014, 10:36
autor: michal278
Pewnie nie jedzą tych wielocukrów

Re: Nastaw na bazie ApiFood?

: niedziela, 9 mar 2014, 16:00
autor: BartekBartek1
Albo padają od nadmiaru alkoholu. Można rozcieńczyć do nawet 20*Blg i może zejdzie do -4 :D

Re: Nastaw na bazie ApiFood?

: niedziela, 9 mar 2014, 16:30
autor: gr000by
Cukry wyższe (maltotrioza) i fruktoza są niechętnie przyswajane przez drożdże w dwóch przypadkach:
- w nastawie było sporo łatwiej przyswajalnych cukrów (glukoza, maltoza);
- chłopaki kończą pracę i zostają im najmniej strawne cukry z początkowej mieszaniny.
Wtedy praca zaczyna się wlec, a czasami ustaje. Pomaga startowanie z niższych BLG początkowych (22 i mniej) oraz stosowanie bardziej żarłocznych drożdży i odpowiednich pożywek.

Re: Nastaw na bazie ApiFood?

: niedziela, 16 maja 2021, 11:30
autor: ert79
Odświeżę trochę temat. Wpadła mi w ręce pomada cukiernicza, skład cukier, syrop glukozowy, woda. W 100 g produktu znajdują się węglowodany 87,5g w tym cukry 76,1g. Jak myślicie, zdatne do psocenia? Żadna ślepotka z tego nie wyjdzie ?? :D :D :D

Re: Nastaw na bazie ApiFood?

: poniedziałek, 17 maja 2021, 19:13
autor: kondon
Weź trochę, rozrób na 22 BLG i sprawdź, czy drożdże ruszą.
Jeśli tak, to próbuj. Ślepotka nie wyjdzie, co najwyżej nie będzie dobre.
Na czym chcesz to gotować?

Re: Nastaw na bazie ApiFood?

: wtorek, 18 maja 2021, 19:04
autor: ert79
Nastaw zrobiłem jakiś czas temu, wystartowałem z poziomu 25 Blg. 7,5 kg pomady rozpuszczone w wodzie gdzie łączna objętość miała 25l. Zrbiłem dwa takie nastawy. Drożdże Turbo East 48. Stanęło na 4 Blg i nie chciało więcej zejść. Nastaw zostawiłem do sklarowania i tak sobie stał chyba z miesiąc. Przepuściłem to przez prostą kolumnę typ AAbratek, ilościowo szału nie ma, 5,5 litrów wg wskazania miernika z Biowinu 94 volty. Chociaż do końca nie wiem czy to mało.
Odbierałem długo i powoli. Doświadczenie mam małe z cukrówkami, nie dzieliłem na serce itp. Po prostu z 15 litrów wsadu (taki mam zbiornik ) pierwsze 150 gram szło do spryskiwaczy a resztę odbierałem. Jak zaczęło spadać to gwałtownie, od razu wyłączyłem sprzęt. Pachnie przyjemnie, znaczy nie ma tego odoru kupnego, którego nie cierpię. Robię głównie nalewki i zastanawiam się, czy jest sens gonić jeszcze raz.

Re: Nastaw na bazie ApiFood?

: wtorek, 18 maja 2021, 23:33
autor: kondon
Stanęło na 4 BLG, bo nie wiadomo co tam dokładnie jest i czy wszystko drożdże mogą zjeść. Warunków fermentacji też nie znamy...
Z 50 l miałeś 5,5 l spirytusu?
Tylko dlaczego 94%? Coś Twoja kolumna nie jest optymalnie skonfigurowana, albo nie potrafisz jej używać.
ert79 pisze:Jak zaczęło spadać to gwałtownie, od razu wyłączyłem sprzęt.
Dlaczego? Nie korygowałeś odbioru?
Robię głównie nalewki i zastanawiam się, czy jest sens gonić jeszcze raz.
Polecam: https://alkohole-domowe.com/forum/kolum ... t9284.html

W Twoim przypadku sugeruję założyć nowy temat, a w nim opisać szczegółowo swój sprzęt i sposób prowadzenia procesu. Wydaje mi się, że problem jest bardziej podstawowy, niż surowiec i warto od tego zacząć.