Strona 3 z 10

Re: Prasa do owoców.

: wtorek, 15 kwie 2014, 12:13
autor: grzewo1
Wczoraj była pierwsza próba mojej prasy. Jak koledzy sobie radzicie z podnoszeniem kosza przy końcu wyciskania? Z racji takiej ,że musiałem kilka razy zmieniać worek, (ponieważ szukałem najbardziej optymalnej gęstości płótna) zauważyłem pewną prawidłowość. Im węższy worek tzn. najbardziej zbliżony do średnicy kosza tym mniejszy efekt podnoszenia. Czy też tak macie?

Re: Prasa do owoców.

: piątek, 18 kwie 2014, 11:11
autor: DarekRz
Ja nie mam problemów, bo nie stosuję żadnych worków.

Re: Prasa do owoców.

: piątek, 18 kwie 2014, 14:11
autor: grzewo1
Nie bardzo rozumiem tzn później jeszcze sok filtrujesz? Bo raczej nie ma możliwości żeby wyszedł czysty.

Re: Prasa do owoców.

: piątek, 18 kwie 2014, 14:28
autor: lesgo58
A dlaczego chcesz go filtrować na siłę?

Re: Prasa do owoców.

: piątek, 18 kwie 2014, 18:45
autor: grzewo1
Dlatego żeby się nie przypalał na grzałkach.

Re: Prasa do owoców.

: piątek, 18 kwie 2014, 18:53
autor: lesgo58
Aaa - tzn, że filtrujesz dopiero po fermentacji? W takim razie źle zrozumiałem. :oops:
Myślałem, że masz na myśli sok przeznaczony do fermentacji. :)

Re: Prasa do owoców.

: niedziela, 8 cze 2014, 19:24
autor: wujo
Witajcie.
Znalazłem dość tanie rozwiązanie prasy do owoców
http://www.orionhomebrewing.com/2012/06 ... t-for.html

Re: Prasa do owoców.

: czwartek, 12 cze 2014, 15:49
autor: DarekRz
grzewo1 pisze:Dlatego żeby się nie przypalał na grzałkach.
To jakby dział o winie, no ale i na taki problem jest dictum. Skoro mowa o fermentacji soku - to można zastosować metodę z produkcji win białych - sedymentacja po wyciskaniu. Wstawić sok w chłodne miejsce (najlepiej lodówka, albo piwnica maks. 10 st.C) na kilkanaście godzin - sok powinien częściowo się oczyścić. Zbiera się kożuch z wierzchu i zlewa czysty sok znad osadu z dna. Oczywiście mniej materiału wyjściowego do psoty, ale za to materiał jest pierwszorzędny - mniej fuzli, mniej metanolu a dzięku dużo mniejszemu kontaktowi z powietrzem niż przy jakimkolwiek filtrowaniu aromat świeższy. Odpady - czyli kożuch i osad można oczywiście przefermentować z wodą i cukrem, a potem przecedzić uzyskując materiał gorszego gatunku.

Nie używam żadnych worków jako wkładu do prasy, bo przy wyrobie wina białego (a i nastawów na aromatyczne destylaty) ważne są 3 rzeczy - szybkość obróbki skracająca kontakt z tlenem, - niska temperatura (wyciskam zawsze wieczorem, nawet jeśli to październik), brak przesady w sile tłoczenia. Worek wydłużałby proces, a przy lekkim tłoczeniu nie jest potrzebny - jedynie przy mocno dojrzałych śliwkach może bym go użył - gdybym z jakiś niewyjaśnionych powodów chciał je tłoczyć na prasie zamiast fermentować w miazdze.

Re: Prasa do owoców.

: wtorek, 24 cze 2014, 22:15
autor: jason
Witam,
W tym sezonie przygotowałem już się sprzętowo do tłoczenia soku, prasa 20L już wykonana i przetestowana, pierwsze wyciskanie było próbne i padło na cytryny do cytrynówki, wyszło bardzo pozytywnie jak na tak nietypowy surowiec, jak znajdę fotki to umieszczę.

Odnośnie samej prasy postanowiłem, że nie pójdę na kompromis jeżeli chodzi o jakość, a zarazem ma być praktyczna i na długie lata, także wszystkie elementy, które mają styczność z sokiem, są w pełni do tego przystosowane, posiadają dopuszczenia do kontaktu z żywnością.

Stelaż o bardzo solidnej konstrukcji z profili 30x30 i 40x20, pomalowany proszkowo na kolor czerwony. Pod prasą zachowałem przestrzeń pod pojemnik na sok, również o większej pojemności, co by w trakcie tłoczenia nie stresować się, że zaraz się przepełni. Elementem napędowym jest śruba z gwintem trapezowym Tr24, w poprzedniej prasie miałem Tr20 i przez 5 lat dawała rade bez problemu.

W sezonie czasem tłoczę na działce i u znajomych i stwierdziłem, ze stelaż musi być składany. Ten można rozłożyć na cztery części (plus wykręcić śrubę) co bardzo ułatwia transport, dodatkowo pozwala zaoszczędzić miejsce podczas przechowywania. Dodatkowo, część górną stelaża można zdejmować podczas tłoczenia, co ułatwia zasypywanie owoców z góry. Montaż jak i demontaż całej tłoczni jest bardzo prosty i zajmuje dosłownie chwilę.

Kosz oraz tłok zrobiony jest z drewna dębowego. Tłok o gr 5cm wykonany jest z dwóch warstw klejonych na krzyż. Nie stosuje dodatkowego worka do tłoczenia, dlatego szpara pomiędzy listwami jest taka, żeby sok swobodnie leciał ale nie wylatywały kawałki owoców. Listwy zastosowałem 20x25 a szpara ok 3mm.

Obręcze kosza wraz z wkrętami, wspornik tłoka oraz taca z praktycznym lejkiem wykonane są ze stali kwasoodpornej, z takiej jak wykonane są meble w gastronomi. Wspornik tłoka jako prowadzenie śruby zapobiega nie równomiernemu schodzeniu tłoka jak i izoluje śrubę przed ewentualnym kontaktem z sokiem oraz służy zwyczajnie jako raczka do wyciągania tłoka z dna kosza. Pod tacą jest sklejka wodoodporna gr 15mm.

Waga całego urządzenia to ok 26kg , gabaryty prasy skręconej to 460mm x460mm x 1100mm

Już nie mogę doczekać się pełni sezonu :)

Pozdrawiam

Re: Prasa do owoców.

: środa, 25 cze 2014, 07:22
autor: radius
No, kolego :klaszcze: Piękna robota, aż żal dupsko ściska, że nie będzie pracowała u mnie taka maszynka :poklon;

Re: Prasa do owoców.

: niedziela, 27 lip 2014, 19:48
autor: Neron
Witam panowie, mam pytanie, czy jesion nada się na praskę do jabłek?:>

Re: Prasa do owoców.

: poniedziałek, 28 lip 2014, 11:20
autor: grzewo1
Oczywiście ,że się nada. Mam tłoczyska jesionowe i sprawdzają się wyśmienicie.

Re: Prasa do owoców.

: poniedziałek, 28 lip 2014, 12:27
autor: AN-KA
Witam ......
Temat prasy do owoców śledzę od dłuższego czasu, czytam nowe "spostrzeżenia" kolegów :).
Kompletuję materiał, mam możliwość wykonania elementów do prasy właśnie z jesionu. Na stronie : http://www.domidrewno.pl/artykul/kompen ... esion-txt/ , wyczytałem jednak taka uwagę, co do właściwości w/w gatunku drewna, co mnie trochę zaniepokoiła, cytat: "....W warunkach suchych drewno jesionu jest trwałe, jednak w zmiennych wilgotnych szybko ulega zniszczeniu...." koniec cytatu. Co Panowie na to ? Wiem, zastosować dąb lub buk. Nie mam dojścia do tych gatunków, a jesion mam za free :)
Pozdrawiam
AN-KA

Re: Prasa do owoców.

: poniedziałek, 28 lip 2014, 13:51
autor: wawaldek11
Sądzę, że jesion się nada. Przecież na jesionki się stosuje :mrgreen:
Jak długo będziesz tłoczył sok? Myślę, ze parę godzin, płukanko i obsycha. Zresztą buk w wilgoci też traci korzystne właściwości.

Re: Prasa do owoców.

: poniedziałek, 28 lip 2014, 16:35
autor: K-Zaq
AN-KA - powiem Ci, że restaurowałem starego Żuka i do wyboru na pakę miałem deski dębowe lub jesionowe (swoje jedne i drugie). Facet na tartaku (dużym i w miarę renomowanym) stwierdził, że dłużej wytrzymają deski jesionowe o ile są dobrze wyschnięte (a schną u mnie już kilka lat), a przecież takie auto (co za tym idzie, deski) kontakt z wilgocią będzie miało. Wierzę człowiekowi, więc uważam, że jesion u Ciebie również będzie odpowiedni.

Re: Prasa do owoców.

: poniedziałek, 28 lip 2014, 23:40
autor: AN-KA
@ K-Zaq ....... dziękuję bardzo za pomoc :)
Pozdrawiam
AN-KA

Re: Prasa do owoców.

: środa, 30 lip 2014, 13:18
autor: premorepa
K-Zaq, czy to twój Żuk był w TVN TURBO "Legendy PRL'u"?

Był pokazany właśnie taki super zrobiony... Szczęka opada...

Re: Prasa do owoców.

: środa, 30 lip 2014, 13:46
autor: K-Zaq
Nieeeee :) Ja swojego dopiero restauruję, więc za wcześnie na TVN Turbo ;)
A żeby nie było, że lecimy offtopem to też przymierzam się do zrobienia własnej prasy i zastanawiam się nad mocowaniem tłoczyska do śruby dociskającej, czy na stałe (trochę bez sensu żeby się kręciło razem ze śrubą), czy na luźny docisk (śruba napiera luźno na tłoczysko, nie jest w ogóle z nim połączona), czy kombinacje alpejskie z łożyskami itp. :)

Re: Prasa do owoców.

: środa, 30 lip 2014, 15:26
autor: pith
Z perspektywy czasu stwierdzam, że najporęczniejsza prasa to chyba byłaby z zastosowaniem lewarka.
Kręcenie śrubą jest łatwe i przyjemne do momentu, kiedy nie trzeba naprawdę docisnąć końcówkę.
Wtedy jedną ręką zapierasz się o ramę, drugą ciągniesz lub pchasz. Całość się skręca, wężyk wylatuje z gąsiora.
Paradoksalnie trzeba operować naprawdę delikatnie, żeby nie stracić urobku i skrajnie nie zaświnić kuchni.
Sytuacja byłaby inna, gdyby prasę osadzić w podłożu.
W podłodze na przykład.
I jeszcze jedna rzecz.
Ja mam prasę z drewnianą ramą. Nakrętka jest przyspawana do grubego płaskownika, płaskownik skręcony z ramą.
Dwóch spawaczy tak mi przyspawało nakrętki, że śruba po wkręceniu nie była w osi.
Dopiero z ojcem ścisnęliśmy w imadle na tyle mocno, żeby materiału nie ściągało a i tak śruba minimalnie jest odchylona od osi.
Skutkuje to wyrabianiem łożyska gniazda z jednej strony.
To tyle ode mnie.

Re: Prasa do owoców.

: środa, 30 lip 2014, 15:42
autor: Wald
Początek wyciskania jest faktycznie łatwy, ale na ciężką końcówkę też jest sposób. Ramię pokrętła zrób z pokrętła do kluczy nasadowych grzechotką http://www.leroymerlin.pl/narzedzia-rec ... lsrc=aw.ds . Wymaga to przeróbki i spawania, ale opłaca się to zrobić. Nie trzeba machać dookoła i przewracać prasy. Koniec i tak dociskamy dużo wolniej.

Re: Prasa do owoców.

: sobota, 2 sie 2014, 18:18
autor: AN-KA
Witam serdecznie .... :)
Prace na prasą trwają :). W związku z kolejnymi etapami nasuwają się (jak dla mnie) pytania .....
Mianowicie, jak widać na zdjęciu, kosz wykonany z rury PCV 250 mm. Dzisiaj nakleiłem "siatkę" na cylinder i wstępnie wywierciłem otwory fi 2 mm (ok 2000szt :) ). Teraz drugi etap, rozwiercanie w/w otworów. Pytanie dotyczy ostatecznej wielkości tychże otworów fi 3, 4, a może 5 mm ?
Rozstaw między środkami otworów w poziomie, jak i pionie 9 mm. Proszę doradzicie, spartolić jest łatwo ......
Dziękuję...... Pozdrawiam......
AN-KA

Re: Prasa do owoców.

: sobota, 2 sie 2014, 19:43
autor: Pretender
Coś mi się wydaje, że ta konstrukcja nie sprawdzi się. Otwory będą się zapychały.

Re: Prasa do owoców.

: sobota, 2 sie 2014, 20:19
autor: siwy1121
Pretender, przecież chce powiększyć te otwory, dlaczego miałyby się zapychać ???

Re: Prasa do owoców.

: sobota, 2 sie 2014, 20:28
autor: Szlumf
Użytkownicy pras zrobionych z bębna pralki automatycznej chwalą ich działanie. W złomowym bębnie który mam otwory mają 4mm i są w rozstawie 10mm.

Re: Prasa do owoców.

: sobota, 2 sie 2014, 22:07
autor: AN-KA
2 mm, to nie jest ostateczna średnica otworów ( @ Pretender), pytam do jakich rozmiarów powiększyć otwory .....
Pytanie kieruje do tych, którzy używają, lub używali pras do owoców wykonanych na podstawie cylindra podobnego do mojego, tzn wykonanych z nie powszechnej konstrukcji t.j. listwy-obejmy ....
Pozdrawiam ..
AN-KA

Re: Prasa do owoców.

: niedziela, 3 sie 2014, 22:17
autor: pokrec
No to tym razem ja się podepnę pod temat.
Z prasą miałem sporo przebojów. Kupiłem prasę koszową na All... i wykonana jest solidnie. Estetyczna, porządna, tylko łozysko oporowe w niej - badziewne - takie, jak są pod kolumnami krzeseł obrotowych. W czasie tłoczenia soku z jabłek (wcześniej posiekanych czystą, ostrą sztychówką w skrzynce i zalanych pektopolem w beczkach) szło nieźle, ale pod koniec (na szczęście) drugiej beczki łozysko sie zmieliło. Jakoś dociągnąłem temat, ale łożysko oporowe wymieniłem na takie o średnicy 5 cm, zaprojektowałem oprawę do niego, czop, wszystko dałem do wytoczenia (z malowanej stali węglowej, na nierdzewkę już nie dałem rady się szarpnąć) i zamontowałem na tłoku. Kosztowało to w sumie tyle, co... pół prasy. Samo łożysko - kilkanaście zł. Kawał szpeja. Działa, oczywiście, wyśmienicie, Największe naciski zaczynają rame odkształcać, ale łozysko kręci się pięknie.
Ale mam problem z tłoczeniem czegokolwiek poza jabłkami i winogronami po max. kilkudniowej fermentacji. Śliwki to wielka porażka, próba tłoczenia pulpy śliwkowej przypomina próbę tłoczenia rzadkiej gliny, Podobnie idzie z owocami typu porzeczki. Worek filtracyjny praktycznie natychmiast się zapycha jakimś pektynowym glutem i można cisnąć do połamania prasy a nie poleci ani kropla soku, choć wsad jeszcze go zawiera ponad połowę. trzeba worek wyjąc i cisnąc ręcznie. Jabłek i winogron po pełnej fermentacji w miazdze nie idzie pocisnąć przez prasę - worek filtracyjny zamienia sie w worek foliowy wzmocniony ściankami kosza. NIC nie działa. Ktoś wie, o co chodzi?
Macie jakiś cywilizowany sposób na prasę?

Re: Prasa do owoców.

: niedziela, 3 sie 2014, 22:27
autor: gr000by
Dzięki aronii miałem okazję wyciskać czarną porzeczkę po 2 tygodniach fermentacji na wino (http://alkohole-domowe.com/forum/post10 ... ml#p105437) w prasie. Worek, w którym znajdowały się owoce, był świeżo kupiony z Biowinu do prasy ~12l (ten większy z dwóch dostępnych). Z porzeczek uzyskałem sporo rozcieńczonego moszczu, ale nie obserwowałem problemów z tłoczeniem - sok leciał jak powalony, momentami musiałem luzować tłok, bo mi się przelewał nad krawędzią "odbieralnika" z odprowadzeniem do garnka. Uzysk - 35l z 50l porzeczek + 13l wody + 4kg cukru, tłoczenie po znacznym zwolnieniu fermentacji (sok miał ~2 BLG po tłoczeniu) i z wyczuciem (pierwszy raz miałem prasę w rękach). Jedyne co zrobiłem to zapodałem solidną dawkę zestawu enzymów do owoców na czas fermentacji i użyłem nowego, luźnego worka.

Re: Prasa do owoców.

: niedziela, 3 sie 2014, 22:50
autor: pokrec
Aaa, czarna porzeczka to pewnie inna kwestia. Mam trochę czarnej, ale tak kocham drzem z czarnej, że nie mam odwagi robić z niej wina. Ja właśnie robiłem czerwoną. Ale nie ma problemu - puściłem sokowirówką, i tak balon jest pełen a wilgotne wytłoki poszły do beczki, dolałem wody z cukrem i fermentuje w miazdze. Nic się nie zmarnuje ;-).
Białe, świeże winogrona w prasie idą ino huczy. Czarne podobnie. Czarne porzeczki mają podobna konsystencję jak winogrona (skórka i galaretowaty miąższ). Czerwone są trudniejsze... Nie idzie natomiast potłoczyć winogron przefermentowanych na grappę. Coś mi nie wychodziło w zeszłym roku i staneło na przecedzeniu i przetarciu tematu przez sitko. A ceregiele dlatego, bo boje się o grzałki i dałem slowo rodzinie, że więcej fusów nie będe gotował.
Może muszę trochę poeksperymentować - mam właśnie całkiem świezy worek z Biowinu, ten 12 - l...

Re: Prasa do owoców.

: poniedziałek, 4 sie 2014, 01:01
autor: aronia
Skoro zostałem wywołany do tablicy przez kolegę gr000by to i ja się wypowiem w sprawie worków: worek który dostałem w zestawie z prasą(bardzo gęsty) rozwaliłem już przy pierwszym tłoczeniu - na pierwszy ogień poszły różowe winogrona. Jeszcze tego samego dnia dostałem od sprzedawcy 2(też bardzo gęsty) - wytrzymał kilka kolejnych prób, a w między czasie zaopatrzyłem się w rzadki - na nim tłoczenie było o wiele łatwiejsze, ale niestety zadarłem go o kosz i przy tłoczeniu strzelił. Korzystałem też ze specjalnie szytych rzadkich worków jutowych(materiał na kolejne przygotowany). Aktualnie na stanie posiadam jeden worek bardzo gęsty i ten 12l z biowinu. Do malin korzystam z gęstego, podobnie z nastawami ze starych przetworów, aczkolwiek kolejna próba z przetworami śliwkowymi będzie raczej z workiem rzadkim(biowinowskim), bo wyciśnięcie ich szło bardzo opornie. Porzeczkę czerwoną(z późniejszym dodatkiem czarnej) wyciskałem w tym roku na gęstym, ale już samą czarną na rzadkim i zdecydowanie go polecam.
P.S. Wczorajszy odzysk z 11,5 kg malin w gęstym worku był na poziomie około 6l. Do pozostałych wytłoczyn dodam wody i podgrzeje w celu wydobycia resztek aromatów, ale już teraz większość zawartości worka to "pestki". Ilość dodatkowo wyciśniętego "nektaru" ponad 6l(do podgrzewania dodałem 4l wody) czyli łączny uzysk czystego soku to ponad 8l przy bardzo gęstym worku - przy rzadkim myślę że jeszcze coś(do 1l) dałoby się uzyskać, ale zależało mi na klarowności.

Re: Prasa do owoców.

: poniedziałek, 4 sie 2014, 11:12
autor: AN-KA
Witam ponownie .... :)
Panowie ( Aronia, Pokrec, Gr000by), może jesteście w stanie doradzić do jakich rozmiarów wywiercić otwory w cylindrze do prasy. Pisałem zapytanie kilka postów wyżej i d..a :)
Tak wielu jest tutaj fachowców od pras (i nie tylko), a jakoś nikt nie chce mi podpowiedzieć......
Pozdrawiam...

Re: Prasa do owoców.

: poniedziałek, 4 sie 2014, 11:35
autor: aronia
Do wyciskania będziesz stosował worek czy bezpośrednio? Bo od tego zależy wielkość otworów. Co będziesz stosował do nacisku? Przy dużym nacisku boję się, że to pęknie.

Re: Prasa do owoców.

: poniedziałek, 4 sie 2014, 13:18
autor: Szlumf
Napisałem Ci wcześniej, że spotkałem się dobrymi opiniami o prasie z bębna od pralki (na którymś z winiarskich forum) i podałem średnicę i rozstaw otworów w moim bębnie który będę przerabiał na prasę - 4mm w rozstawie 10mm. Myślę, że spokojnie możesz dać te 4mm. Jak będą za małe to rozwiercisz, jak za duże to zastosujesz odpowiedni worek. Zresztą pewnie do różnych owoców będziesz musiał modyfikować sposób wyciskania sądząc po opisach kolegów.

Re: Prasa do owoców.

: poniedziałek, 4 sie 2014, 18:09
autor: pokrec
Ja mam w koszu listewki w rozstawie między sobą ok. 4 - 5 mm. Jabłka idzie tłoczyć nawet bez worka, winogrona niestety już się przeciskają między deseczkami a pulpa śliwkowa po prostu sie wylewa. Sam nie jestem pewien co i jak z tą prasą.
A ile na raz wkładacie do worka? Moja prasa to kosz 12 litrów, ale pakuję z reguły połowę pojemności.
gdzies na jutubie widziałem prasę w postaci kosza metalowego (taki wielki walec o wymiarach rzędu metr średnicy i 2 metry wysokości, w nim poosiowo włożony pozwijany (pomięty) balon w kształcie parówki i wszystko zasypane siekanymi jabłkami. Zamknięte szczelnie, śrubami dociśnięte i balon pompowany kompresorem (patrz edit poniżej!). Działało jak poezja...
Tu w wersji wodnej "ja folkswagen": http://www.youtube.com/watch?v=PNvLXzMKCdw
A to po naszemu, ale za to w wersji instrumentalnej: http://www.youtube.com/watch?v=33pwx_p-F8A

Edit: Dla bezpieczeństwa piszę: W takim urządzeniu NIE WOLNO UŻYWAĆ SPRĘŻONEGO POWIETRZA! Pęknięcie balonu grozi mniej więcej tym, co pęknięcie kotła parowego. Pomyliłem się powyżej, to sa wyłacznie prasy wodne, zupełnie bezpieczne.

Re: Prasa do owoców.

: poniedziałek, 4 sie 2014, 18:19
autor: aronia
Ja staram się nakładać tyle, aby przy rzadkich wsadach nie wylewało się górą po zawinięciu worka - zwykle zostawiam około 5 cm od górnej krawędzi. Wczoraj wpakowałem na raz 11,5kg malin - po wsypaniu rękami lekko ugniatałem, aby wszystkie zmieściły się na raz, a kosz ma pojemność około 14,5l.

Re: Prasa do owoców.

: poniedziałek, 4 sie 2014, 18:20
autor: Zygmunt
gdzies na jutubie widziałem prasę w postaci kosza metalowego (taki wielki wales o wymiarach rzędu metr średnicy i 2 metry wysokości, w nim poosiowo włożony pozwijany (pomięty) balon w kształcie parówki i wszystko zasypane siekanymi jabłkami. Zamknięte szczelnie, śrubami dociśnięte i balon pompowany kompresorem. Działało jak poezja...
To już hydroprasa.

Re: Prasa do owoców.

: poniedziałek, 4 sie 2014, 18:31
autor: pokrec
No właśnie, przyszło mi do głowy, że używanie powietrza zamiast wody wprawdzie jest możliwe, ale w razie pęknięcia balonu mamy masakrę i prawdopodobnie smierć... Nie, od razu mówię - POWIETRZA W TYM NIE WOLNO UŻYWAĆ!

Re: Prasa do owoców.

: poniedziałek, 4 sie 2014, 18:32
autor: Neron
I ja również zabieram się powolutku za moją prasę. Robię ją z myślą głównie o jabłkach na cydr i kalve.
Na początku planowałem klasyczną prasę koszową, ale tłoczenie na takiej prasie podobno długo trwa co w połączeniu ze stosunkowo małymi pojemnościami może być bardzo czasochłonne. Na szczęście trafiłem w necie na "prasę półkową" która jest banalna w budowie no i jej pojemność może być znacznie większa niż klasycznej koszowej prasy. Wzorując się więc na tym filmiku:)

http://www.youtube.com/watch?v=Yig8O1o4hQ4&hd=1#

Skompletowałem część materiału, listewki na kratki do przekładania tną się już w pracy jak tylko mam chwilę czasu:) Pracuję na stolarni:) Co do samej ramy to nie wiem jeszcze czy drewno czy stal, zobaczę jaki materiał uda mi się załatwić bo po prawdzie to chcę zrobić jak najtaniej:) Albo użyję grubych kantówek 140x140 albo jakichś dwuteowników. Poprzecznie zaś planuje dać pręty gwintowane ocynkowane m20 po 4 sztuki z każdej strony. Podnośnik 20ton, tylko nie wiem czy mi pręty wytrzymają;p

A tak po za tym nie orientuje się ktoś co to za biały materiał w którym odciskają? Czy dobrze myślę i jest to chusta serowarska???

Re: Prasa do owoców.

: wtorek, 5 sie 2014, 12:19
autor: AN-KA
Dziękuję Panowie ..... :)
Biorę się za rozwiercanie kosza, tzn otworów w koszu na średnice 4 mm.
@Aronia, czy będę stosował worek filtracyjny ? Nie mam jeszcze doświadczenia w wyciskaniu soku (płynu) z owoców. Tak więc nie wiem. Nastawiam się na jabłka, śliwy i winogron. Po za tym praskę chcę wykorzystać również do odzyskania reszty soku/nalewki z owoców po nalewkowych. W prawdzie dużo ich nie będzie, ale ....... :)
@Neron, wczoraj zakupiłem stal na swoja prasę:
-płaskownik 60x8x1000 szt 2 (belka górna i dolna) 28 zł
-profil zamknięty, prostokąt 60x40x4x1000 szt 2 (słupki, filary, jak zwał tak zwał :) ) 37 zł
-kątownik 30x30x4x1500 szt 1 (rama podstawy na kosz 350x350 mm) 13 zł
-śruba M18x100 szt 4, nakrętka M18 szt 4, podkładka fi 18 szt 8 (konstrukcja prasy skręcana- blokowisko :) ) 19 zł
Jak całość będzie gotowa (spawacz), poszukam materiału z KO na podstawę/kuwetę pod kosz. Co do tłoczyska, jest w trakcie toczenia....... :), materiał za free :)
Aha, jeszcze podnośnik hydrauliczny 5T 49,90 zł (mam nadzieje, że wystarczy)
Robisz praskę na zasadzie drewnianych kratownic, a nie koszową. Z jakich listew robisz kratki, mam na myśli wymiar listewek ?
Swoje ustrojstwo "zaprojektowałem" tak, by po obniżeniu górnej belki, można było wyeliminować kosz, a właśnie użyć kratownic. W zależności co będzie mi bardziej odpowiadało ...... :)
Pozdrawiam
AN-KA

Re: Prasa do owoców.

: wtorek, 5 sie 2014, 12:30
autor: Szlumf
AN-KA pisze: Jak całość będzie gotowa (spawacz), poszukam materiału z KO na podstawę/kuwetę pod kosz.
Ja na podstawę planuję tacę z nierdzewki (np. któraś z tych - http://www.tadar.pl/160-tace?p=2) na blacie z desek podpartych belką.

Re: Prasa do owoców.

: wtorek, 5 sie 2014, 12:37
autor: AN-KA
@ Szlumf, tak fajny materiał, ale chcę zrobić "coś" wyższego, ok 5cm. Tak po prostu asekuracyjnie :)
Myślałem o pojemnikach gastronomicznych np takich: http://allegro.pl/pojemnik-gastronomicz ... 98984.html. Oczywiście inne wymiary......