Strona 18 z 37

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 15 sty 2018, 13:04
autor: eldier
aronia pisze:Jeżeli w pomieszczeniu gospodarczym będą jakieś "gospodarskie" zapachy to też nie polecam
Chyba nie o takim pomieszczeniu mówimy. Zwykła komórka w której przechowywane są rożne rzeczy - od ziemniaków przez zboże do rożnych narzędzi w zależności na co akurat miejsca potrzeba :D A no i oczywiście moja wysokoprocentowa kolekcja :D

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: piątek, 19 sty 2018, 20:18
autor: sargas
Chłopaki jest akcja wspólnego zakupu beczek zainteresowani wbijać http://alkohole-domowe.com/forum/topic16764-60.html możemy fajną cenę wynegocjować wspólnie.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 25 sty 2018, 22:48
autor: ziemba12345
U mnie beczki stoja w wilgotnej, chłodnej piwnicy. Temperatura przez caly rok ok 10-15C. Latem dwa razy w miesiacu zostawiam piwnice otwartą na ok. 24h zeby sie dobrze wywietrzyła. Beczki wtedy zaczynaja mocno sie pocic alkoholem.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 31 sty 2018, 13:24
autor: Warmiaczu
Drodzy pędziBracia to mój pierwszy post także proszę o wyrozumiałość i pomoc za co będę dozgonnie wdzięczny. Postanowiłem odejść na chwilę od kolumny i poczynić ten post.

Mam w głowie pewien plan który Wam przedstawię i chciałbym wysłuchać Waszych opinii/sugestii/porad.

Posiadam dwie nowe 30l beczki z Pawłowianki
Jedna beczka mniej opalana na calvados, a druga bardziej opalona na śliwowicę.

1) Beczkę na calvados zamierzam zalać wodą 70-80 stopni na kilka dni. Powtarzać procedurę ?
2) Następnie zalanie cydrem (wzmocnionym gukozą, ok 10 volt po fermentacji) który później z destyluje. Pytanie ile trzymać w beczce.
3) Kolejny krok zalanie beczki zwykłym cydrem który chcę zabutelkować. Pytanie ile trzymać w beczce.
4) Finalny krok zalanie destylatem/calvadosem z domowego cydru. Pytanie ile trzymać w beczce.

Tą drugą beczkę na śliwowicę planuję wcześniej zalać winem śliwkowym a później wlać destylat/śliwowicę. Póki co muszę się wstrzymać bo za mało nastawiłem i nie ogarnę z tego co mam z 2017.

Dzięki wielkie za wszelkie sugestię i pomoc. Niech moc będzie w Wami :punk:

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: niedziela, 4 mar 2018, 22:30
autor: gaviscon
Beczki zalej wodą o temp. do 90 stopni na 48 godzin, po tym czasie są gotowe do użycia ;) w razie wykrycia nieszczelności powtórz proces drugi ewentualnie trzeci raz. Też brałem beczki z Pawłowianki, solidne i szczelne.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 12 mar 2018, 14:17
autor: Duch Wina
Powiedzcie mi proszę, czy beczka musi/powinna/jest zlecane być wypełniona okowitą po korek? Czy na przykład mogę sobie starzyć bez stresu np. 15 literków mojej IPA'owej łyski w beczce 20 litrowej, a co tam spytam śmielej, nawet 30 litrowej? Czy nie muszę się stresować nadmiernym utlenieniem trunku? Przeszły mi do destylatu bardzo fajne aromaty owocowo-cytrusowawe z tego piwa i nie chciałbym tego stracić=utlenić. Przymierzam się do zakupu 15-tki, ale może rozwojowo powinienem zainwestować w większą pojemność?
Pozdrawiam,
Duch Wina

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 12 mar 2018, 23:53
autor: janik
Beczka nie musi być zalana pod korek. Ja nie widzę problemu w zalaniu beczki z ubytkiem 5l. a nawet 8l. w tym przypadku 20l.
pojemności.
Każda beczka daje swoje życie i w tym przypadku czas wpłynie na jakość a tym samym trudnym do określenia niuansom aromatu i smaku.
Jeśli chcesz uchwycić domeny smaku i aromatu na tym etapie starzenia trunku to pobierz próbkę.
Za rok i dalej może być lepiej ,ale z pewnością inaczej,ale to będą subiektywne oceny.
Nie inwestuj w beczki o niższej poj. jak 20l.
Pozdrawiam.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 13 mar 2018, 09:57
autor: Duch Wina
janik pisze:...nie inwestuj w beczki o niższej poj. jak 20l.
:problem: łatwo powiedzieć, ale czym ją wypełnić? Akurat wyjątkowo trafiła mi się gratka z tą przeterminowaną IPĄ.
Planuję kupić beczułkę od Okruty. Czy ktoś z praktyki wie ile czasu można trzymać destylat w tych beczkach (mówię o małych objętościach 15-20 l) żeby nie przedębić i jak beczkę przygotować przed pierwszym użyciem? Raczej mocno wypaloną kupić? Myślałem na początku o wypełnieniu wodnikiem na wyłokach po Solarisie. Z drugiej strony nie chcę zdemolować tych aromatów po amerykańskich chmielach - mam tam strasznie przyjemne aromaciki cytrusów, mango. No szkoda by było to zniszczyć.
Pozdrawiam,
Duch Wina

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: sobota, 14 kwie 2018, 13:41
autor: Będziniak
Przede wszystkim wymoczyć ją ciepłą wodą przez tydzień, wymieniając wodę na nową co 2 dni. Następnie ją wyługować. Pierwsze zlanie może być na straty, ponieważ zbędzie bardzo szybko łapać aromaty dębu, ale nie koniecznie. Ja co miesiąc zlewałem 0,5l i uzupełniałem od razu. Teraz docelowy destylat w 10l beczce od Okruty dojrzewa już ponad 9 miesięcy starka żytnia i nie jest przedębiona ani trochę. Planuję ją potrzymać aż skończy 2 lata. Natomiast oczywiście im większa beczka tym lepsza i następna w moim przypadku będzie 20-30 litrowa.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: niedziela, 15 kwie 2018, 20:41
autor: sargas
Ja też 30L teraz będę brał a kolejna 50L i to będzie chyba mój max :D Dzięki temu że najpierw beczki zalewam winem mam czas na zrobienie destylatu. Akualnie 15L zalane destylatem wielozbożowym :P

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 7 maja 2018, 19:30
autor: Szary151
Witam Koledzy, od około roku jestem posiadaczem dwóch beczek od firmy Boros. Jedna 20l wypalenie średnie +, pierwotnie trzymany w niej był alkohol o mocy ok 20% przez dwa miesiące, następnie destylat neutralny o mocy 60% przez 7-8 miesięcy (z efektu jestem bardzo zadowolony - przednia wódka dębowa). Od około 8 miesięcy leżakuje w niej trunek ze słodu jęczmiennego robiony na kolumnie półkowej. Muszę powiedzieć, że efekt moim zdaniem jest bardzo zadowalający, co prawda destylat praktycznie od razu nadawał się do picia (był niezły w porównaniu do podobnego z kolumny z wypełnieniem), jednak w beczce zdecydowanie się ułożył, nabrał ogłady, zyskał bukiet zapachowy no i generalnie uszlachetnił się, nie wspominając o satysfakcji płynącej z wyrobu własnego whisky. Beczka jest trzymana w warunkach pokojowych (stosunkowo suche powietrze, temp 21-24 st.), jak na razie wszystko jest super, niestety danina dla Aniołów jest dość pokaźna, ubyło mi około 2-3l z beczki. Teraz proszę o poradę: mam jeszcze około 5l na dolewki: czy lepiej wytrzymać jeszcze kolejne 8-10 miesięcy, zlać wszystko i zalać beczkę kolejny raz czy dolać teraz brakującą objętość (tylko boję się, że świeży trunek zbytnio będzie się przebijał)? Nadmienię, że trunek był robiony metodą "1,5 raza" tzn. zacieranie ->surówka, następnie kolejne zacieranie i koncert uprzednio otrzymanej surówki z zacierem. Posiadam jeszcze drugą beczkę od tego samego producenta tylko mniejszą (15l - leżakowane w pierwszej kolejności wzmacniane wino przez jakieś 5-6 miesięcy). Aktualnie leżakuje w niej trunek ze słodu jęczmiennego (pilzneński plus wędzony) przerabiany dwukrotnie na kolumnie półkowej. Z niego byłem mniej zadowolony (robiony trochę na szybko, jeden zacier minimalnie się przypalił) - teraz po pół roku w beczce powoli zaczyna się układać, także podczas ostatniej degustacji po raz pierwszy stwierdziłem że może coś dobrego z tego wyjdzie, tak czy inaczej beczka robi swoje. Kończąc ten przydługi post, mogę napisać ze swojego bardzo krótkiego doświadczenia z leżakowaniem trunków żeby inwestować w większe beczki. Te 20l to moim zdaniem absolutne minimum - beczka 15l jest owszem ładna, jednak sposób dojrzewania trunku, ilość "ulatującego" destylatu są inne, jeżeli będę planował kupno jeszcze jakiejś beczki to będzie to minimum 50l:) ale to dopiero w planach i to dalekosiężnych bo raz, że dopiero uczę się półkowej a dwa czasu jak na lekarstwo... Dzięki jeśli ktoś dotrwał do końca - pozdrawiam :)

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 7 maja 2018, 21:20
autor: kwik44
Nie dolewaj. Zepsujesz, a właściwie ja zepsułem moje żyto dolewając, żeby być precyzyjnym. To co mogę ci poradzić to odlanie ze 100ml do butelki i dodanie w odpowiedniej ilości świeżego. Potrzymaj to otwarte z tydzień i spróbuj. Ale ja nie dolewałbym. Kup beczkę 60l, dorób destylatu i zacznij już dzisiaj starzyć nowy. A ten dobry pij ;)

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: niedziela, 27 maja 2018, 20:13
autor: Szary151
Witam Szanowne Grono, za około miesiąc planuje uwarzyć RIS-a i chciałbym go chwile leżakować w beczce (krótko - około 4 tygodni). Czy jeśli przeleje destylat, który aktualnie w tej beczce leżakuje do szkła, beczkę zaleje piwem, następnie po zlaniu warki wyczyszczę i ponownie wleje destylat to czy mocno negatywnie odbije się to na jakości whisky? Priorytetem jest destylat, więc jeżeli miałoby to obniżyć jego jakość to odpuszczę leżakowanie piwa. Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: niedziela, 3 cze 2018, 23:57
autor: michal278
Piwo może dodać dobre jak i złe aromaty. Trudna sprawa

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 4 cze 2018, 12:33
autor: Kamal
Ogólnie jest whisky z beczek po piwie, i to druga edycja.
https://spirits.com.pl/nowy-jameson-z-beczek-po-piwie/
Więc może być na plus, ale to kwestia gustu.
K.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: sobota, 9 cze 2018, 00:01
autor: michal278
Jest błąd to nie whisky a whiskey!! A co do beczek to po IPA, a to specyficzne piwo.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: sobota, 9 cze 2018, 16:55
autor: radius
A możesz zdradzić nam jaka jest różnica pomiędzy whisky a whiskey ?

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: sobota, 9 cze 2018, 18:38
autor: Pretender
Ehhhh, przecież każdy to widzi ... w pisowni

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: sobota, 9 cze 2018, 23:14
autor: michal278
Różnca jest chodźmy w składzie. Irlandzka whiskey bo o niej mówimy może być z dodatkiem żyta, a whisky MUSI być tylko z jęczmienia. Whisky w Europie określa prawo podobne do prawa czystości piwa w Niemczech. Ogólnie jest to walka między Irlandczykami, a Szkotami. Kwestia tego że w Irlandii np nie wędzą jęczmienia, też więcej razy destylują. Dlatego dla odróżnienia używa się nazwy Whiskey, chodź wymawia tak samo.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 28 cze 2018, 12:21
autor: Będziniak
Pytanie, prawidłowo zrobiona beczka powinna być wypalona również na deklach ?

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 28 cze 2018, 16:52
autor: michal278
Będziniak, ogólnie tak ale są wyjątki. Tylko przy dużych, kiedy chce się dodać posmaku parkietu przez garbniki.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: sobota, 30 cze 2018, 11:58
autor: Imbir

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 12 lip 2018, 08:26
autor: Adaszcz31
Witajcie a ma ktoś jakieś doświadczenia z beczkami dębowymi ze Skępego? http://www.bednarnia-targanscy.pl/
Relatywnie blisko mnie.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 12 lip 2018, 10:35
autor: kwik44
Pojedź, pooglądaj, pogadaj z bednarzem do czego ci to, czy i jak wypala drewno, zrób zdjęcia słojów w klepkach i nam załącz - ocenimy ;) Jak wyjdzie dobrze to sami będziemy pewnie korzystać.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 12 lip 2018, 10:46
autor: sargas
Lada dzień będę miał beczkę od Pana Romana Klimy taniej nigdzie nie znajdziecie od Polskiego bednarza. Mogę zdać relacje jak ktoś jest zainteresowany po przygotowaniu beczki i zalaniu.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 12 lip 2018, 11:22
autor: czytam
Adaszcz31 pisze:Witajcie a ma ktoś jakieś doświadczenia z beczkami dębowymi ze Skępego? http://www.bednarnia-targanscy.pl/
Relatywnie blisko mnie.
Był tam jeden z kolegów. Opinia negatywna. Nie zajmują się profesjonalnie beczkami do przechowywania trunków. Podobnie zakład w Barcinie.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 12 lip 2018, 13:09
autor: Adaszcz31
Dzięki,
Czyli w takim razie gdzie warto kupować dębówki?

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 12 lip 2018, 13:15
autor: Doody
Najlepsze beczki jakie widziałem do tej pory sprowadza @magas na białym forum. Nie są tanie (ok. 700 zł za 30l). Od czasu do czasu organizuje akcję beczkową.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 12 lip 2018, 13:20
autor: Szlumf
Ciekawi mnie czy ktoś mający beczkę od Magasa i jakąś inną przeprowadził porównanie starząc w nich ten sam destylat. Jeżeli tak to może niech opublikuje swoje subiektywne wnioski.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 12 lip 2018, 15:02
autor: acurlydrug
Ktoś kiedyś pisał już takie porównanie, ale nie pamiętam na którym forum.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 12 lip 2018, 15:09
autor: Doody
Na pewno @Młody z białego forum ma beczki zarówno od @magasa jak i z innych źródeł. Pisał, że te "magasowe" są bez porównania lepsze.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 15 sie 2018, 12:29
autor: Adaszcz31
sargas pisze:Lada dzień będę miał beczkę od Pana Romana Klimy taniej nigdzie nie znajdziecie od Polskiego bednarza. Mogę zdać relacje jak ktoś jest zainteresowany po przygotowaniu beczki i zalaniu.
I jak ta beczka?
Ma ktoś jakieś namiary na tego bednarza (Roman Klima). Szukam w G. i nic mi nie wyrzuca?

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 16 sie 2018, 21:28
autor: geoon
Namiary na Romana 504446031
Posiadam beczkę od magasa jak i od Romana.
Beczka z akcji przeprowadzonej od magasa jest zdecydowanie lepsza od wszystkich nowych beczek więc nie ma co ich porównywać.
A co do beczki od Romana to stosunek cena do jakości wypada najlepiej w stosunku z innymi nowymi beczkami.
Podsumowując jeżeli ktoś ma trochę więcej pieniędzy i chce mieć fajnie przygotowaną beczkę gotową do zalania docelowym alkoholem to tylko beczka od magasa a jeżeli ktoś chciałby kupić tanią beczkę ale zrobioną ze sztuką bednarską to warto kupić od Romana z tym że jak to z nowymi beczkami bywa trzeba ją jeszcze odpowiednio przygotować przed zalaniem docelowym alkoholem.

Aha jeszcze jedno nie można porównywać każdej nowej beczki z beczką z akcji przeprowadzonych przez magasa bo to trochę inny produkty tzn. magas daje nam już gotowca a nową beczkę trzeba jeszcze "dopieścić" ;P

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 20 sie 2018, 10:58
autor: Adaszcz31
No i beczki zamówione. Zamówiłem wypalone standardowo. Planuje zalać je winem czerwonym i potrzymać kilka miesięcy aby złapały co trzeba. Dopiero potem w jedną pójdzie śliwowica w drugą nastaw na kukurydzy.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 20 sie 2018, 18:28
autor: sargas
Pan Roman sprawdzał szczelność przed wysyłką. Na życzenie można kupic i wysłać mu kranik mosiężny który zamontuje. Beczka wygląda na dobrze zrobioną i nie widać żadnych uchybień. Puki co zalałem ją winem i czekam. Coś więcej będę mógł powiedzieć w przyszłym roku. Załączam zdjęcia.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 20 sie 2018, 18:42
autor: Adaszcz31
Jaka pojemność? I czemu taki kranik?

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 20 sie 2018, 18:50
autor: sargas
30L - koszt z wysyłką 300 PLN
Kranik mosiężny bo będę pobierał próbki i porównywał a z drewnianym czytałem, że różnie jest. Pan Roman jednak oferuje w cenie drewniany.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 20 sie 2018, 19:03
autor: Adaszcz31
@sargas Ja zamówiłem 2x 5l. Jaki stopień wypalenia brałeś?

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 20 sie 2018, 19:16
autor: sargas
Chcesz takie małe zamówić dwie po 5L ? O stopień wypelenia nie pytaj bo Pan roman chyba tylko średnio wypala.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 20 sie 2018, 20:36
autor: Adaszcz31
Tak na razie 2x 5l. Takie są dostępne i mi na razie wystarczą. Bynajmniej tak sądzę. :D Jak będzie trzeba to rozbuduję kolekcję beczek o większe.