Strona 35 z 37

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 25 sty 2022, 16:01
autor: Zbyszek T
Ja opisałem swoje doświadczenia.
U mnie trunek po beczce, po czerwonym winie - miał inny kolor. Nie ściśle czerwony - ale tak jak napisałem - dostaje czerwonego zabarwienia. I ten kolor wizualnie jest inny niż z beczki lekko wyługowanej.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: piątek, 28 sty 2022, 16:32
autor: kwik44
Tak oczywiście będzie. Dlatego też każda destylarnia ma swoje podejście. Taki Lagavulin wlewa na trzecie zalanie. A Caol Ila moim zdaniem na 5/6? Taki słomkowy kolor po kilkunastu latach w beczce nie będzie inaczej. Świeże beczki po winie stosuje się do finiszowania. Ile destylarni tyle podejść. Tyle dodatkowych możliwości zrobienia innej whisky. I każdy sposób jest dobry ;)

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: sobota, 29 sty 2022, 18:16
autor: łoles
https://youtu.be/99DmpTQY5e4 lubię oglądać poczynania tego jegomościa, może akurat komuś się ta wiedza przyda albo coś rozjaśni pozdro

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: sobota, 29 sty 2022, 22:24
autor: Doody
kwik44 pisze:A Caol Ila moim zdaniem na 5/6? Taki słomkowy kolor po kilkunastu latach w beczce nie będzie inaczej.
Ardbeg wydaje się być jeszcze jaśniejszy, choć Caol Ila też jest piękne słomkowa. Do tej pory myślałem, że to torf blokuje odzysk tanin z beczek. Ale Twoja teoria wydaje się być bardzo logiczna, zwłaszcza, że Lagavulin i Bowmore jest ciemniejszy.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 22 lut 2022, 17:59
autor: Gieci
Witam, wszystkich chciał bym się poradzić kolegów bo mam 2 beczki 30l dębowe jedna zalana destylatem owocowym i z przepisu na kwaśny zacier wujka mniej więcej pół na pół moc 45% i stoi rok, a druga jest niedawno kupiona i zalana winem winogronowym ok 15% dosładzanym miodem. Planuję dać w prezencie jedna beczkę wypełniona qq+słód torfowy i nie wiem która będzie się lepiej nadawać urodziny za miesiąc więc wino leżało by tylko miesiąc co o tym myślicie.
Pozdrawiam ;)

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 24 lut 2022, 12:36
autor: Kamal
Wybrał bym beczkę z winem. Ponieważ wprowadzi trochę słodyczy do będącego tam później alkoholu. Choć jest krótko. ;)
K.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: czwartek, 24 lut 2022, 17:00
autor: Gieci
Dzięki tak chyba zrobię ;)

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 28 lut 2022, 15:00
autor: KRistoof
Doody pisze:
kwik44 pisze:A Caol Ila moim zdaniem na 5/6? Taki słomkowy kolor po kilkunastu latach w beczce nie będzie inaczej.
Ardbeg wydaje się być jeszcze jaśniejszy, choć Caol Ila też jest piękne słomkowa. Do tej pory myślałem, że to torf blokuje odzysk tanin z beczek. Ale Twoja teoria wydaje się być bardzo logiczna, zwłaszcza, że Lagavulin i Bowmore jest ciemniejszy.
Witam wszystkich, w tym przypadku dochodzi jeszcze kwestia barwienia karmelem, Ardbeg na pewno nie jest barwiony karmelem a Lavagulin 16 tak. Ogólnie zauważyłem, że whisky niebarwione karmelem mają właśnie taką słomkową barwę. Przy hobbistycznej produkcji lepiej polegać na sprawdzonym forum niż marketingu koncernów:) Pozdrawiam

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 28 lut 2022, 17:14
autor: Doody
Jak pierwszy raz zalalem mbeczkę SM'em, to po 2 latach kolor trunku był jak herbata, choć trunek nie był przedębiony.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 28 lut 2022, 18:17
autor: KRistoof
Moje obserwacje dotyczą whisky sklepowych które są w wielu przypadkach barwione karmelem, nawet te z górnej półki, stąd też analizy koloru mogą prowadzić do złych wniosków. Wiadomo że samemu się tworzy się rzeczy niepowtarzalne. Z ciekawości zapytam jaka pojemność beczki po dwóch latach dała taki piękny kolor?

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 28 lut 2022, 19:43
autor: Doody
KRistoof pisze: Z ciekawości zapytam jaka pojemność beczki po dwóch latach dała taki piękny kolor?
To beczka o pojemności około 35 litrów. Wlałem 32 i jeszcze jest trochę miejsca. Teraz od prawie 2 lat (zalana 03.05.2020) po raz drugi stoi i czeka. Na razie jeszcze do niej nie zaglądałem. Pewnie w kwietniu pobiorę jakąś "próbkę" ;)

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 28 lut 2022, 22:58
autor: Skir
Ja mam zalane 25l winem wytrawnym gronowym czerwonym własnej roboty wzmocnione 5l 40% cukrowki. Chciałem pół roku trzymać wino, potem na 2 miesiące wyczyszczona węglem 2 razy rekty cukrówka. Czy może odpuścić cukrowkę?

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 1 mar 2022, 19:56
autor: kwik44
Czekać i nie panikować. To niecałe 5 miesięcy w beczce.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 2 mar 2022, 17:24
autor: Zbyszek T
Doody pisze:Wina z biedronki to nie jest najlepszy trunek ługujący. Wina które leżakują w beczkach to zwykle wina takie jak Porto czy Sherry. Wina wytrawne są zwykle finiszowane w beczkach. Zwykle destylarnie profesjonalne wykorzystują beczki po winach które wymieniłem lub po destylatach takich jak burbon. Moim zdaniem lepiej beczkę wyługować zwykłą cukrówki niż winem z biedry.
Wina wytrawne, czerwone, w większości leżakują w beczkach... Czasem krótko, kilka miesięcy, czasem dłużej, 1-2 lata, żadko jeszcze dłużej...
A beczki po winach są dostępne, ponieważ, beczka wraz z wiekiem traci "ekstraktywność" i nie jest w stanie oddać do wina tyle składników ile powinna np. w 1 rok.
Ale do whisky itp. się jeszcze dobrze nadaje, bo i też okres leżakowania jest znacznie dłuższy niż wina... Efekt dojrzewania dłuższy i lepszy, a przedębienia nie ma.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: niedziela, 20 mar 2022, 21:54
autor: Pawlik67
Duch Wina pisze:
Pawlik67 pisze:Koledzy , chciałem sie jeszce dopytać w sprawie zabezpieczenia beczki przed rozsychaniem. Zrobiłem cukrowe, ale po rozcieńczeniu do 10% będę miał tylko 26 litrów beczka ma 30 litrów pojemności , a wchodzi do niej jakieś 31-32. Czy według was taka ilość roztworu zabezpieczy beczkę bez konieczności jej obracania?
W czym ma Ci pomóc roztwór 10% alkoholu etylowego? Masz duże szanse na wyhodowanie pięknego gluta (bakteryjnej galarety) w beczce, zwłaszcza jak będziesz miał dostęp powietrza. Kiedyś w swojej naiwności zaprawiałem spirytusem wodę w rurkach fermentacyjnych. Jakże byłem zdziwiony bogactwem życia mikrobiologicznego, które się tam rozwinęło. Roztwór 10% spirytusu nie jest antyseptyczny! Podobnie z resztą jak roztwór 95% :D Uprzedzając kontrargumenty - wino ma inne dodatkowe składniki, a poza tym przechowuje się je w beczkach zalanych po korek, bez dostępu powietrza.
Polecam poczytać "Granice życia".
Pozdrawiam,
Duch Wina.
Witam, na szczęście czarny scenariusz sie nie sprawdził . Tydzień temu zlałem roztwór 10% alkoholu i jest czysty, żadnych "glutów". Roztwór ma ładny zapach i był prawie cały pięknie klarowny, ostanie pól litra było trochę mętne. Nie próbowałem tego, bo w post nie tykam alkoholu, ale zapach zachęca do wypicia.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 30 mar 2022, 17:22
autor: Doody
Dzisiaj postanowiłem zajrzeć do mojej "studni" gdzie zadołowałem mbeczkę 23 miesiące temu. Beczka 30l, wlałem 32 litry i było jakieś 7-8cm do otworu. Silikonowy korek. Zalane destylatem mieszanym 50/50 z pale ale i słodu wędzonego torfem. Wilgotność w studni 100% (woda płynie po ścianach, klimat jak w jaskini gdzie kapie ze ścian :wink: Piasek na dnie studni mokry, beczka "omszała"odrobinę. Moc trunku wlewanego do beczki 56%. Beczka zalana od zakupu drugi raz, najpierw na 22 miesiące i teraz na 23 (na razie). Ubytek zaskakująco mały :mrgreen: między 1,5, a 2,5l. Co jak na prawie 2 lata jest moim zdaniem bardzo obiecujące. Spadek mocy do 48% co dobrze rokuje bo beczka ma leżeć pełne 3 lata, więc myślę że mniej jak 42- 43 nie będzie. Temperatura trunku z beczki - 9 stopni. (oczywiście podgrzałem do 20 do pomiaru stężenia).
Kolor, aromat i smak... dla mnie rewelacja :wink:
Ł-1.jpg
Nie będę rozcieńczał, zostawiam w mocy beczki. 48% to nie jest jakoś dużo a ja lubię w mocy beczki :wink:

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 30 mar 2022, 18:24
autor: gary1966
Te 48% jest zgodne z próbą paszczową czy nie jest aby tak, że długie leżakowanie w beczce wprowadza pewną niedokładność pomiaru spławikowago?

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 30 mar 2022, 20:25
autor: Doody
Tego Gary nie wiem na 100%. Ale wydaje mi się, że te wszystkie taniny i inne "wanilie" nie są w stanie zakłócić pomiaru o więcej niż +- 1 %. Ale to moja opinia.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 30 mar 2022, 21:13
autor: wawaldek11
I moja też. Żeby dodatki z klepek znacząco zmieniły gęstość trunku, to po odparowaniu wody i alkoholu w zlewce musiałoby zostać sporo cząstek stałych, gęstych. Odparowałem 100ml rumu i pozostałość była szczątkowa.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: piątek, 27 maja 2022, 11:14
autor: Skir
Niedługo czerwiec i czas na zlanie "sherry" i zalanie beczki destylatem zbożowym. "Sherry" to wytrawne wino czerwone gronowe (25l) wzmocnione 5l cukrówki 50%.
Pół roku siedziało w nowej beczce od Okruty (dąb z deklami akacji). Zleję i :
- wypłukać beczkę wodą? eeee, chyba nie?
- zastanawiam się jak podejść do owego sherry - podwójna rekty?
Gdybym miał pewność, że koleś, który robił wino, nie dodawał cukry, to na 100 % podszedłbym do destylacji. No i oczywiście wcześniej wzmacniałbym spirytusem z pyry czy zboża, a nie cukrówką. Ale sposób tworzenia wina jest mi na razie nieznany. Muszę dopytać.
Nie mam na razie półkowej (w związku ze sprzedażą domu, część sprzętu już poszła w dobre ręce), ale mogę na kolumnie z wypełnieniem destylować.
Jest dylemat :)

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: piątek, 27 maja 2022, 11:28
autor: jakis1234
Zdecydowanie nie płukać.
A co do wina, próbowałeś?
Zalałem beczkę winem (bez wzmacniania) i po zlaniu okazało się, że wyszło zupełnie niezłe.
Też chciałem puścić na rurę, ale zostawiłem do spożycia.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: piątek, 27 maja 2022, 11:44
autor: rozrywek
Skir pisze:Niedługo czerwiec i czas na zlanie "sherry" i zalanie beczki destylatem zbożowym. "Sherry" to wytrawne wino czerwone gronowe (25l) wzmocnione 5l cukrówki 50%.
Pół roku siedziało w nowej beczce od Okruty (dąb z deklami akacji).
@Skirze, wiesz coś ty zrobił?
25L wina wytrawnego, 5L 50% spirytu.
Na moje oko to ma jakieś 17,18%.

Ty zrobiłeś PORTO.
Ty nic z tym nie rób, żadne rurki.
Zostaw to, przyda ci się jako wspaniały wsad do następnego zalania beczulki.
Beczka była nowa, a wino pierwszym wsadem...to zlewasz destylat i winko z powrotem.

Zobacz jak ci się ładnie udało.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: piątek, 27 maja 2022, 11:44
autor: Skir
@ rozrywek mam cztery beczki 30l i dwie beczki 10l. Nie planuję kolejnych. Zresztą, po sprzedaży domu i tak będę musiał poszukać dla nich dobrego miejsca. To zdecydowanie typ sherry (po zakończonej fermentacji wina gronowego zostało wzmocnione %, wytrawne), a nie porto (fermentacja wina gronowego zostaje w połowie zatrzymana wlaniem spirytusu, słodkie)
@jakis1234 nie przepadam za "winem własnej roboty" kolegi M. Ma mnóstwo winogron i chyba nawet nie dodaje cukru czy tylko minimalnie. I też chyba tylko minimalnie wody. Ale nie umie prowadzić winorośli. Zamiast przycinać i mieć duże grona, on puszcza je w pnącze. W efekcie dużo małych i dość goryczkowatych gron. No i sprezentował mi 25l raczej mało udanego wina, bo dobre by nie sponiewierał :)
A klimat mamy mało słoneczny - Polska klimatycznie skierowana jest na bimber, a nie wina :).
Więc pozostaje wybór: destylacja czy rektyfikacja?
Mam 30l w beczce i KEG 30l, więc chyba 24l rektyfikacja pierwsza. Do surówki przeznaczonej do drugiej rekty dodam 6l wina. Myślę, że wyjdzie produkt "trochę zanieczyszczony" zapachem.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: piątek, 27 maja 2022, 12:32
autor: rozrywek
@skirze.
Zwróciłem uwagę na szczegół, że ta beczka jest nowa, a winko trzymałeś tylko pół roku.

Czyli trochę tych win masz, i chcesz je zredukować.
To albo ps, albo rekta.
Najlepsze miejsce do przechowywania...to moje gardziołko.

Ja potstilowiec, ja bym to przedestylował, zredukował i do beczki z powrotem, jeśli nie masz warunków do trzymania tego.

Zwolnisz beczki, czy beczkę na te twoje zboża, bo na tym się koncentrujesz, prawda?

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: piątek, 27 maja 2022, 12:51
autor: jakis1234
A to w takiej sytuacji faktycznie trzeba puścić na rury.
Ja bym zrobił destylację i sprawdził co wyjdzie, rektyfikację zawsze możesz zrobić.
A jak będziesz się chciał pozbyć beczek, to ja na jakąś jestem chętny ;)

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: piątek, 3 cze 2022, 12:55
autor: arTii
Skir pisze: po sprzedaży domu i tak będę musiał poszukać dla nich dobrego miejsca.
Jak będziesz szukał dobrego miejsca - to pamiętaj o mnie :)

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: piątek, 3 cze 2022, 13:58
autor: Skir
@arTii hahaha.... Siostra przygarnie, ale muszę zabezpieczyć... przed szwagrem. 140l w beczkach spokojnie w rok by wychlał :).

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: piątek, 3 cze 2022, 14:15
autor: arTii
No cóż... siostra ma pierwszeństwo - aczkolwiek myślałem, że będziesz opróżniał i sprzedawał...

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: sobota, 20 sie 2022, 11:46
autor: Skir
Jaka jest dolna granica wilgotności do przechowywania beczek? Mam dość wilgotną piwnicę. Teraz jest 91%. Ale na ścianach pojawiła mi się pleśń. Uruchomiłem na kilka dni urządzenie do ściągania wilgoci. Im mniejsza wilgotność tym więcej wody odparowuje z beczki. Ok. No problem, daninę dla aniołków przeżyję. Ale do jakiego poziomu wilgotności mogę bezpiecznie zejśc?

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: sobota, 20 sie 2022, 12:06
autor: Doody
Jak miałem 55% to jeszcze moc w beczce spadała ale ubytek miałem duży, teraz w mojej piwnico studni jest 97% i uważam że idealnie. Ubytek z beczki 30l po 2 latach to 1,5-1,7l.
Przy 40% ubytek był masakrycznie wysoki i moc trunku rosła.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: niedziela, 21 sie 2022, 17:41
autor: dynio
Witam Panowie,
odgrzebałem 50L węgierską beczkę z whisky które wlałem 5 lat temu, no i mam problem..
Whisky się strasznie przedębiło, ma smak palonej deski. Beczka była średnio palona i wyługowana wcześniej winem przez 5 mies, wlany destylat miał 60%
Teraz pytanie: puścić na rurki czy może przez węgiel?

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: niedziela, 21 sie 2022, 23:45
autor: wawaldek11
Możesz potraktować jako zaprawkę do czystej ;) Spróbuj rozcieńczyć młodą zbożówką lub dobrą czystą.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: poniedziałek, 22 sie 2022, 06:46
autor: .Gacek
50 litrów zaprawki to dość sporo... Poszedłbym raczej w jakiegoś blenda ze zbożem z kolumny po jednej rektyfikacji. Z drugiej zaś strony szkoda tych pięciu lat...

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 24 sie 2022, 07:46
autor: rozrywek
dynio pisze: Teraz pytanie: puścić na rurki czy może przez węgiel?

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka
Ani jedno ani drugie.
Dębienie się układa z czasem.
Poczekaj.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 24 sie 2022, 08:19
autor: Zbyszek T
dynio pisze:Witam Panowie,
odgrzebałem 50L węgierską beczkę z whisky które wlałem 5 lat temu, no i mam problem..
Whisky się strasznie przedębiło, ma smak palonej deski. Beczka była średnio palona i wyługowana wcześniej winem przez 5 mies, wlany destylat miał 60%
Teraz pytanie: puścić na rurki czy może przez węgiel?
Spróbuj PVPP. Dla pewnośni najpierw na mniejszej próbce.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: środa, 24 sie 2022, 08:31
autor: Doody
Poliwinylopirolidon to raczej środek dodawany do win i moszczów w celu pozbycia się utlenienia. Nie wiem czy taniny z beczki dadzą się wyeliminować. Ale można spróbować.

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 27 wrz 2022, 22:14
autor: Duch Wina
Cześć,
Zapowiada się dobry rok na wino więc chętnie przyjmę beczki węgierskie do zalania winem gronowym jakościowym (Regent & Rondo & St. Croix 2022). Mam już kilka zamówień, ale ciągle mam jeszcze ze 100 litrów do obdzielenia. Jak ktoś potrzebuje to zapraszam. Beczki powinny trafić do mnie na samym początku listopada.
Pozdrawiam,
Duch Wina

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 30 maja 2023, 12:34
autor: Krzyzik
Witam Kolegów, mam problem z nową beczką dębową wypalaną, zakupioną na znanym portalu na literę A. Beczka przygotowana zgodnie z procedurą, po zalaniu destylatem jego barwa w krótkim czasie zrobiła się raczej szara niż słomkowa, po ok 2 miesiącach miał wyraźnie czarne zabarwienie. Destylat przelałem, wypłukałem ponownie kilka razy, po czym zalałem wodą na ok 2 tygodnie - woda była czarna ... czy ta beczka jest za mocno wypalona, czy to mój błąd w postępowaniu ?

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 30 maja 2023, 14:05
autor: Wesoly49
Błąd to był kupować na znanym portalu A…

Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu

: wtorek, 30 maja 2023, 15:31
autor: Kamal
Woda długo stała, mogła skisnąć. Czytałeś dobrze opis aukcji? Możesz spróbować reklamować.
K.