Strona 1 z 1
Spirytus/wódka w beczce dębowej, co z tego wyjdzie??
: środa, 29 maja 2019, 23:16
autor: tomus79
Witam wszystkich jestem nowy
Mam nadmiar "wlasnej prudukcji" spirytusu, i zastanawiam się, jak w temacie. Jeżeli bym kupił dębową beczkę ok 30-50l i zalał spirytusem, lub rozcienczonym spirytusem ok 50% to co mi z tego wyjdzie? Czy jest sens?
Czy to będzie coś a`la dębowa wódka? Próbował ktoś?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za info
Re: spirytus/wodka w beczce debowej, co z tego wyjdzie??
: czwartek, 30 maja 2019, 07:38
autor: Kamal
Wódka dębowa. A jeśli, to spirytus żytni, słabiej oczyszczony to będzie starka.
K.
Re: spirytus/wodka w beczce debowej, co z tego wyjdzie??
: czwartek, 30 maja 2019, 08:19
autor: Doody
Kamal pisze:...to będzie starka.
Po 25 latach
Re: spirytus/wodka w beczce debowej, co z tego wyjdzie??
: czwartek, 30 maja 2019, 08:46
autor: Kamal
Już kilku letnią ostatnio sprzedawali
K.
Re: spirytus/wodka w beczce debowej, co z tego wyjdzie??
: czwartek, 30 maja 2019, 16:22
autor: wawaldek11
I to jest nadużycie
Re: spirytus/wodka w beczce debowej, co z tego wyjdzie??
: niedziela, 22 wrz 2019, 12:26
autor: użytkownik usunięty
Doody pisze:
Po 25 latach
Nie wszyscy z nas maja tyle czasu, a nawet jak dożyją, to może dopaść skleroza, demencja starcza...ale, ale co to ja chciałem
Po ilości edycji posta widać, że już mam problemy
Re: Spirytus/wódka w beczce dębowej, co z tego wyjdzie??
: środa, 25 wrz 2019, 17:00
autor: zielik93
A czy ktoś z was a propo robił żytni spirytus?
Re: Spirytus/wódka w beczce dębowej, co z tego wyjdzie??
: środa, 25 wrz 2019, 17:57
autor: Doody
Oczywiście że tak. Spirytus zbożowy, a szczególnie żytni jest świetny do sporządzania wódek. Ja zacierałem niesłodowane żyto z udziałem enzymów.
Re: Spirytus/wódka w beczce dębowej, co z tego wyjdzie??
: środa, 25 wrz 2019, 19:19
autor: Zbyszek T
tomus79 pisze:Witam wszystkich jestem nowy
Mam nadmiar "wlasnej prudukcji" spirytusu, i zastanawiam się, jak w temacie. Jeżeli bym kupił dębową beczkę ok 30-50l i zalał spirytusem, lub rozcienczonym spirytusem ok 50% to co mi z tego wyjdzie? Czy jest sens?
Czy to będzie coś a`la dębowa wódka? Próbował ktoś?
Pozdrawiam i z góry dziękuję za info
Z wiekiem spożycie maleje i jakby imprez mniej ?
Stąd i zapas się gromadzi.
A na poważnie - spirytus zostaw do nalewek i na rozrobienie.
A się zajmij zbożówkami. I jak ten temat ograniesz, porobisz mniejsze partie z wiórkami dębowymi, zacznie dobrze wychodzić - to wtedy zakupisz beczkę.
Kupować beczkę pod spirytus - to większego sensu nie ma.