Strona 1 z 1

Co może być przyczyną zepsucia się smaku trunku po leżakowaniu?

: wtorek, 16 sty 2018, 16:36
autor: Mały.Fiat
Witam wszystkich jestem tutaj nowy na forum.
Potrzebuje informacji co może być przyczyną zepsucia się smaku trunku po leżakowaniu.
Instrument to szybkowar 12 l i puzon miedziany z deflegmatorem i chłodnica liebiga z projektu naszego kolegi z forum.

Produkt był robiony z zacieranej kukurydzy przepuszczony przez instrument 2 razy i odbiór po 100ml metanolu , po degustacji stwierdziłem ze to jest to czego szukałem wyborny smaczek kukurydzianej whyski wiec odstawiłem w damie na półeczkę jedna czyste a drugie z zaprawka burbon po miesiącu stwierdziłem że to czas na spróbowanie i ku memu zdziwieniu whyski zaprawiane pachniało ładnie ale w smaku ostre palące coś co wykrzywiało ryja jak bym pił rozpuszczalnik trunek jednym słowem nie do wypicia , druga dama z czystym otwieram śmierdzi niemiłosiernie w smaku tak sama jak poprzednia partia i tak samo z cukrówkami co może być przyczyna takiej sytuacji nigdy wcześniej mi się takie coś nie zdarzyło w mojej karierze.

Proszę kolegów o rade co może być przyczyną


Daniel

Re: smak destylatu

: wtorek, 16 sty 2018, 19:14
autor: ramzol
Więcej danych odnośnie zacieru, wypełnienia, termometrów/papugi, podziału na frakcje. Czas leżakowania tez by się przydał.
Jak na razie wiemy że masz PSa i lipny destylat z odciętym przedgonem (jezeli odebrałeś pomału)

Re: smak destylatu

: wtorek, 16 sty 2018, 21:24
autor: Mały.Fiat
ramzol pisze:Więcej danych odnośnie zacieru, wypełnienia, termometrów/papugi, podziału na frakcje. Czas leżakowania tez by się przydał.
Jak na razie wiemy że masz PSa i lipny destylat z odciętym przedgonem (jezeli odebrałeś pomału)
Zacier 25l był zrobiony z 5 kilo śrutowanej kukurydzy ,która była zacierana w 65 oC z dodatkiem alfa amylazy przez 1h.
Zacier po wystudzeniu do około 22 oC i dodaniu 2 kg cukru miał 22 blg ,drożdże coobra whyski czas fermentacji to około 5 dni końcowe blg nie znane gdyż zacier jest mocno gazowany jak piwo.

Co do kolumny wypełnienia brak .Temperatura destylacji nie znana skręcam grzanie jak pojawia się pierwsze krople,termometr ded.
Odbiór przedgon 100 -150ml w zależności od smaku
Gon 85-50% około 1,5l
Pogon 50-30% około 1,7l
Drugie psocenie tak samo jak wyżej tylko ze przedgon zawsze 100ml. Trunek leżakował około 1 miesiąca w ciemnym miejscu,temperatura 18 oC, po tym czasie zmienił smak i aromat.Aktualnie leży od 1 miesiąc i 2 tygodnie w smaku ostre palące coś wykrzywia ryja w każdą stronę,nie da się tego wypić.
Trunek od razu po psoceniu ma delikatny smak z wyraźną nutą kukurydzy lekko słodka (palce lizać) , a po leżakowaniu jak by ktoś czegoś dolał. :read:

Re: smak destylatu

: środa, 17 sty 2018, 07:37
autor: ramzol
Proponuję ugotować jeszcze raz. I pogon uciąć wyżej serce odebrać do 60% a resztę łapać do osobnego naczynia. Zamontuj termometr w garnku. Prosty, elektroniczny, szpilkowy. Przy 94-95'C zacznij szukac pogonowych smakow.
Pusta rura produkuję destylat przeznaczony do starzenia. Miesiąc to za mało. Całkiem możliwe że ta ostrość złagodnieję z czasem. Jezeli szukasz destylatu do wypicia odrazu (6 miesięcy) to wypełnij rurę i gotuj 2 razy. Przy pustej rurce 3 przebiegi i dokładne ciecie frakcji.

Re: smak destylatu

: środa, 17 sty 2018, 16:14
autor: Mały.Fiat
Dzięki za informacje ,odstawie jeszcze to na te 5 miesięcy i wtedy zobaczę.Czy wypełnienie nie pozbędzie trunku smaku?Dziwna w sumie to sprawa bo koniaczek nie zmienił smaku tak samo jak produkt z brzoskwiń z tymi jest wszystko w porządku

Mod.
Nie cytuj postów poprzedzających.

Re: smak destylatu

: środa, 17 sty 2018, 19:37
autor: ramzol
Poprzednie destylaty też robiłeś 2 razy na pustej rurce?

Re: smak destylatu

: czwartek, 18 sty 2018, 17:54
autor: Mały.Fiat
ramzol pisze:Poprzednie destylaty też robiłeś 2 razy na pustej rurce?
Tak dlatego jestem zdziwiony ze coś takiego się wydarzyło.Jedno co zmieniłem to kuchnie na której grzeje.

Re: smak destylatu

: czwartek, 18 sty 2018, 18:50
autor: ramzol
Niestety surówce są zupełnie różne i tu też może być problem.
Proces prowadzisz tak samo? Z tymi samymi prędkościami odbioru?
Grzejesz tak samo jak na poprzedniej czy mocniej?
Wypełnienie oczyści destylat ze smaku ale pozwoli też lepiej podzielić frakcję. Destylat będzie się prędzej nadawał do picia. Pusta rura przepuszcza więcej smaku ale mnie to nie odpowiadało. Taki destylat potrzebuje dużo czasu i minimalny dostęp powietrza. Tak naprawdę to dopiero CM produkował smakowki które mi odpowiadały czystością.
Zostaw na rok jak będzie lipa do gotuj na pustej z minimalnym grzaniem.

Re: smak destylatu

: czwartek, 18 sty 2018, 19:17
autor: Mały.Fiat
Proces jest taki sam tempo także .Dzięki za informacje podziałam jeszcze zobaczę co wyjdzie następnym razem i jadę po zmywaki do lidla.

Mod.
Nie cytuj posta poprzednika w całości!