Strona 1 z 1

Re: Temperatura par

: sobota, 2 sie 2014, 08:29
autor: gr000by
Ja bym ten termometr umieścił przed wlotem do łabędziej szyi, w miejscu schodzenia się czapy w rurkę. Byłby to trochę bardziej rzeczywisty pomiar temperatury - tutaj masz już schładzające się pary po wyjściu z deflegmatora, przed wejściem do chłodnicy.

Re: Temperatura par

: sobota, 2 sie 2014, 10:21
autor: lesgo58
Mnie zastanawia po co Wam potrzebny jest dokładny pomiar par w alembiku?
Powiedziałbym wprost, że i bez pomiaru temp. par damy radę przeprowadzić odpowiednią destylację.
Sama papuga i doświadczenie operatora w operowaniu mocą grzania i cięciu serca powinna załatwić całą sprawę.
Temperatury ja bym pozostawił "spirytusiarzom" :D :respect:

Re: Temperatura par

: sobota, 2 sie 2014, 10:33
autor: gr000by
Do smakówek przydają się temperatury, żeby nie robić papugi ;). Można pracować na jednym lub/i drugim, zależy co kto lubi :D.

Re: Temperatura par

: sobota, 2 sie 2014, 11:04
autor: soltys
aronia pisze: Temperatura wrzenia roztworów alkoholowo-wodnych zawiera się w przedziale 78,3 -100 stopni
Ten drobny błąd powielany jest dziesiątki razy na tym forum. Azeotrop etanol-woda ma temperaturę wrzenia niższą od temperatur wrzenia jego składników. Jest azeotropem dodatnim i wrze w temperaturze 78,1 st C. Wg mnie to powinna być symboliczna temperatura stabilizacji kolumny. Przedział, temperatur wrzenia roztworów wodno-etanolowych w warunkach normalnych to 78,1-100,0 st. C.
http://home.agh.edu.pl/~dabek/Rownowaga_ciecz-para.pdf

Re: Temperatura par

: sobota, 2 sie 2014, 13:38
autor: JanOkowita
Dla pełnej kontroli procesu warto w alembiku przeprowadzić dwie modyfikacje:

- zamontować termometr tablicowy LCD z sondą w kopule tuż przed ujściem do łabędziej szyi
- przerobić alembik na grzanie elektryczne wraz z regulatorem mocy - taką usługę robi nasz zaprzyjaźniony Producent kolumn http://destylatorymiedziane.pl/pl/

Re: Temperatura par

: niedziela, 3 sie 2014, 16:02
autor: Zygmunt
Można elektroniczny, można i rtęciowy w osłonie mosiężnej- co kto lubi.

Obrazek

Re: Temperatura par

: środa, 6 sie 2014, 22:00
autor: haze72
Jest rteciowy w oslonie mosieznej.
Wolalbym nie przerabiac alembika tylko kupic grzalke/plyte bez termostatu a z regulaorem..
haze72

Re: Temperatura par

: środa, 6 sie 2014, 23:43
autor: Zygmunt
Praktycznie takich na rynku nie ma, jednak w łatwy sposób można je przerabiać omijając termostat. Przewody w środku kuchenek są na konektorach, wystarczy odpiąć pokrętło i sąsiadujące elementy.

Re: Temperatura par

: czwartek, 7 sie 2014, 21:10
autor: haze72
W stopce widzę stronę www. Zainteresowała mnie miedziana kolumna elite. Czy rura miedziana nie musi być ocieplona?
haze72

Re: Temperatura par

: czwartek, 7 sie 2014, 22:49
autor: haze72
Nie doczytałem jednego z postów nt. rozcieńczania surówki - może dlatego (m.in.) miałem problem z oddzieleniem przedgonów od surówki przy drugim odpędzie... Nie mogłem złapać momentu. Może brak doświadczenia..
Z pogonami było (chyba) prościej. Zobaczymy - teraz leżakuje sobie, potem dąb i rozcieńczanie.. może trochę rodzynek.

Przedgonów od serca... Sorry, późno...

@gr000by
Jak długo trzymasz zalane rodzynki - mniej więcej?

[MOD] Scalone.

Re: Temperatura par na alembiku

: piątek, 8 sie 2014, 22:00
autor: gr000by
Czym zalane? Wódką/destylatem? Nastawem (w nastawie)? Miodem pitnym?

Re: Temperatura par na alembiku

: poniedziałek, 11 sie 2014, 23:03
autor: haze72
Destylat z wina gronowego..:) do dojrzewania..

Re: Temperatura par na alembiku

: wtorek, 12 sie 2014, 07:23
autor: gr000by
4-10 tygodni, rodzynki powinny wcześniej być dobrze sparzone wrzątkiem, żeby usunąć z ich powierzchni olej i inne konserwujące syfy.

Re: Temperatura par na alembiku

: wtorek, 12 sie 2014, 19:47
autor: haze72
ile dałbyś na 2,5l alkoholu (przed rozcieńczaniem)?,

Re: Temperatura par na alembiku

: wtorek, 12 sie 2014, 21:57
autor: gr000by
50-100g na 4l 50-60% wsadu do dębienia/po dębieniu.

Re: Temperatura par na alembiku

: środa, 13 sie 2014, 19:08
autor: haze72
Perfect. No to jadziem:) Dzięki za info!

Re: Temperatura par na alembiku

: niedziela, 24 sie 2014, 22:09
autor: haze72
Rodzynki 2 tydzień w środku.. Zapach coraz lepszy, szczególnie po paru minutach od otwarcia galoniku:)
Widzę jednak, że rodzynki:
1. dają trochę "mętków" - mam nadzieję, że łatwo to odfiltrować
2. pojawia się widoczny 2 centymetrowej wysokości pasek innej gęstości destylatu - czy wymieszanie będzie skuteczne, czy po jakimś czasie ponownie pojawią się dwie "gęstości" destylatu?

Re: Temperatura par na alembiku

: poniedziałek, 25 sie 2014, 00:24
autor: Pretender
Wypłukałeś rodzynki w goràcej wodzie? Rodzynki mogły być pokryte olejem.

Re: Temperatura par na alembiku

: poniedziałek, 25 sie 2014, 20:33
autor: haze72
tak, przelałem i wypłukałem trzy razy wrzątkiem..
może będzie dobrze:)

Re: Temperatura par na alembiku

: piątek, 21 wrz 2018, 13:34
autor: BePe
Odświeżę temat bo mam trochę wątpliwości. Chciałbym mieć odczyt temp w alembiku, ale nie chciałbym go niepotrzebnie nawiercać itp. Jak byście zainstalowali tam termometr bez znaczących przeróbek? Lepiej przełożyć na łączeniu wylotu i zanurzyć w cieczy czy muszę jednak zrobić otwór w deflegmatorze? A może na szyi? :scratch: