Strona 1 z 1

Re: Destylator miedziany Kerstel czy DestylatoryMiedziane

: czwartek, 17 gru 2020, 11:35
autor: Kerstel1
No i tutaj już się pojawia kwesta gustów, guścików. Ja osobiście jak testowałem kolumnę to destylowałem cukrówkę tylko raz. Różnica była znaczna pomiędzy 5 a 7 półkami. Potwierdzam to co kolega napisał powyżej. Absoluta nie otrzymasz na samej kolumnie półkowej.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Re: Destylator miedziany Kerstel czy DestylatoryMiedziane

: czwartek, 17 gru 2020, 11:41
autor: dynio
Dokładnie, zawsze wyjdzie jak to mówimy "duch buraka". Na dobry bimber bedzie ok. Ale żeby zrobić dobry 96,5% to tylko kolumna. Poczytaj kompendium @lesgo o metodzie 2,5. Na półkowej z 5p zrobisz dobry spiryt na smakowa wódkę, ale z mocnym refluksem na shotgun'ie czyli z wolnym odbiorem

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Re: Destylator miedziany Kerstel czy DestylatoryMiedziane

: czwartek, 17 gru 2020, 16:14
autor: lesgo58
dynio pisze:...Ale żeby zrobić dobry 96,5% to tylko kolumna. Poczytaj kompendium @lesgo o metodzie 2,5. Na półkowej z 5p zrobisz dobry spiryt na smakowa wódkę,..
Nie negowałbym możliwości użycia kolumny "tylko" z 5 półkami do zrobienia czystego spirytusu. Do niedawna mi się też wydawało, że to jest niemożliwe. Aż nie spróbowałem zrobić takowy.
https://alkohole-domowe.com/forum/post2 ... ml#p220204
Od tego czasu kolumna wypełniona stoi w kącie.

Re: Destylator miedziany Kerstel czy DestylatoryMiedziane

: czwartek, 17 gru 2020, 16:33
autor: dynio
Ok Leszku czytałem już wcześniej twój opis, ale moje uwagi dotyczyły tego szczególnego zestawienia z pierwszego postu. Nie ma w tej konfiguracji bufora i olm a jest sam shotgun. Na shotgun'ie nie zrobisz takiego odbioru jak przy głowicy+olm. Ty w swoim eksperymencie zamieniłeś zasypowy deflegmator półkami fizycznymi. I dlatego w dalszym ciągu twierdzę że takie zestawienie jw to tylko do smakowego spirytu

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Re: Destylator miedziany Kerstel czy DestylatoryMiedziane

: czwartek, 17 gru 2020, 21:30
autor: wieku
Ostatnio robiłem cukrówka na KP (6 półek) z buforem i OLM. Moc ok 95%, metoda 2.5 wg Lesgo. Na moje kubki smakowe jest spoko, może lekko piekący (jest jeszcze świeży) ale 45% nie muszę przepijać. Zapachu nie wyczuwam, bardzo porównywalny a nawet lekko łagodniejszy niż z kolumny z wypełnieniem.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Re: Destylator miedziany Kerstel czy DestylatoryMiedziane

: czwartek, 17 gru 2020, 22:37
autor: .Gacek
Mimo tego, że znamy się z Leszkiem prywatnie, to ja jednak mam pewien niedosyt po próbie zrobienia spirytusu neutralnego/luksusowego na 5 półkach plus zestaw bufor/olm.
Według mnie procent urobku nie jest tak ważny w tym procesie i w sumie do końca nie jestem pewien wyniku 94/95%... Być może za bardzo byłem zaaferowany całym tym procesem, destylat z cukru jest świetny. Być może gdybym użył glukozy byłoby inaczej, ale to już nie to samo. Urobek wg mnie dalej ma fascynujący aromat buraczany, ma serce, ma delikatny smak, nie jest ostry, nie wstrząsa...
Uważam, że na takim zestawie można zrobić na prawdę dobrą wódkę i nie posiłkować się drożdżami koji z mąką.

Re: Destylator miedziany Kerstel czy DestylatoryMiedziane

: czwartek, 17 gru 2020, 22:43
autor: dynio
No i z tematu jaki destylator miedziany wybrać, zrobiło się rozważanie dotyczące tworzenia spirytusu na KP

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka