Strona 1 z 1
Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: niedziela, 16 gru 2012, 20:39
autor: gonzek
No właśnie, mamy tu domowych serowarów? Ja postawiłem sobie za cel rozpropagować ideę domowego serowarstwa w Polsce. Sprawa jest świetna, równie satysfakcjonująca jak własne wino, piwo, chleb, wędliny i inne wyroby. Z mlekiem nie jest trudno, bo wystarczy takie z mlekomatu albo "świeże" sprzedawane w butelkach z krótkim terminem ważności.
Ja mam już trochę serków za sobą. Robiłem goudy, korycińskie, ricotty i inne. W załączniku wrzucam kilka fotek.
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: niedziela, 16 gru 2012, 20:52
autor: JanOkowita
Fajne, smaczne fotki. Może trochę więcej wiedzy ?
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: niedziela, 16 gru 2012, 20:57
autor: Zygmunt
Świetne! Przepisy byłyby bardzo na miejscu, a najlepiej razem z opisem technologii:)
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: niedziela, 16 gru 2012, 22:01
autor: Qba
Bomba, poprosimy o jakieś przepisy!
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: niedziela, 16 gru 2012, 22:14
autor: manowar
Podziel się przepisem na Koryciński. Jutro mleko przyjedzie to wrzucę relację a szukam sprawdzonego przepisu.
EDIT 17.12
Niestety mleko nie dojechało
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: środa, 19 gru 2012, 21:44
autor: major
Nie musicie od razu przygotować tak kompletnych opisów jak chociażby w temacie o podstawowych zasadach robienia wina...
Naprawdę cieszyłbym się z jakichkolwiek informacji o tym, jak zacząć i spróbować zrobić jakiś ser. Skoro już pojawiło się na forum serowarstwo, to bardzo liczę na jakieś informacje. Mam nadzieję, że w tej branży da się coś zrobić bez dużej ilości zabawek...
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: środa, 19 gru 2012, 21:57
autor: mtx
major pisze:Naprawdę cieszyłbym się z jakichkolwiek informacji o tym, jak zacząć i spróbować zrobić jakiś ser. Skoro już pojawiło się na forum serowarstwo, to bardzo liczę na jakieś informacje.
No dokładnie, kolega
gonzek dosłownie od swoich pierwszych chwil na forum "zarządał" działu "serowarstwo" - dział jest,
a gonzek się "wymiksował" i co dalej? To by było na tyle
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: środa, 19 gru 2012, 23:09
autor: manowar
Ja czasem popełniam ser - twaróg lub coś w stylu korycińskiego. Niestety mój dostawca olał mnie chyba i zamiast 10l mleka z porannego udoju dostałem figę z makiem
Jak tylko sytuacja się poprawi - czytaj mleko zostanie dostarczone - wrzucę przepis i relację.
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: czwartek, 20 gru 2012, 00:06
autor: Emiel Regis
Jeśli nie będzie dużego odzewu to też wyszperam jakieś recepty na francuskie śmierdziuchy (uwielbiam, choć nie robię).
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: czwartek, 20 gru 2012, 14:18
autor: klodek4
Tak! tak! koniecznie
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: czwartek, 20 gru 2012, 14:41
autor: radius
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: czwartek, 20 gru 2012, 14:54
autor: Emiel Regis
Taaa... jeszcze dodaj etanol z naszych wyrobów. Fuj!
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: czwartek, 20 gru 2012, 15:51
autor: klodek4
@Emiel-u koniecznie daj te przepisy na te fuujjj..ki
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: czwartek, 20 gru 2012, 16:32
autor: mtx
klodek pisze:@Emiel-u koniecznie daj te przepisy na te fuujjj..ki
Popieram
- ale bez etanolu
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: czwartek, 20 gru 2012, 20:10
autor: Emiel Regis
Ok, sie napisało więc teraz nie ma zmiłuj
Tyle że w nocy lub rano wyjeżdżam do kraju, a tam net mam nie bardzo i nie zawsze
Po nowym roku wracam, wtedy poszperam w sieci i postaram się coś ciekawego pokazać.
No chyba że uda mi się wcześniej, ale nie obiecuje.
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: czwartek, 20 gru 2012, 22:12
autor: klodek4
Trzymamy za słowo
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: czwartek, 27 gru 2012, 11:51
autor: Qba
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: czwartek, 27 gru 2012, 14:36
autor: cafekot
Na domowy serek zawsze miałem ochotę, brakowało tylko bodźca, no i pojawił się młody któremu serwuję domowy ser, chleb, wędzonki - na inne wyroby musi poczekać
.
Od prawej ser korycinski z suszonymi pomidorami i zielonym pieprzem, w środku pełnotłusty twaróg a po lewej twaróg w zalewie oliwy czosnkowo-tymiankowej.
Gorąco polecam produkcję serów twarogowych i miękkich – nie miałem pojęcia jak może smakować zwykły twaróg.
Re: Czy ktoś na forum interesuje się serowarstwem?
: niedziela, 27 lis 2016, 19:29
autor: arturro009