Strona 1 z 6
Śliwkowy konkurs degustacyjny 2018
: piątek, 17 sie 2018, 12:57
autor: radius
Szanowne bractwo kapaczy owocowej dobroci
W związku z tym, że w tym roku śliwki obrodziły nadzwyczaj a na forum znajduje się co najmniej kilkudziesięciu smakoszy oraz "producentów" śliwkowego trunku, proponuję zabawę-konkurs degustacyjny
Jak ja to widzę:
- wybieramy (lub się zgłasza) 5 oceniających
- każdy chętny do poddania ocenie swojego trunku, wysyła 5 próbek po 100 ml do jednego z "jurorów"
- ten, zostawia sobie po jednej próbce a resztę wysyła do kolejnego "jurora"
- tak robi następny i koleny
- na koniec każdy z oceniających ma po jednej próbce od wszystkich chętnych do zabawy a koszty wysyłki rozkładają się po równo.
Żeby ocena była w miarę obiektywna, tylko pierwszy z oceniających wiedziałby, która próbka jest od kogo, a wysyłając kolejnemu oznaczyłby je tylko cyferkami. Ten "juror" miałby najwięcej pracy
Na koniec ustaliłoby się termin degustacji tak, aby rozpiętość nie przekroczyła jednego tygodnia.
Nie wiem ilu byłoby chętnych do ocenienia swojego wyrobu więc myślę, że gdyby było zbyt wielu (w co nie wątpię) można by ich liczbę ograniczyć do jakiegoś rozsądnego maksimum. Kto pierwszy ten lepszy
Jeżeli taki konkurs dojdzie do skutku, to ze swej strony deklaruję ufundować puchar(ek) dla wytwórcy najlepszego trunku
Piszcie co myślicie o takim konkursie, zgłaszajcie propozycje. Śliwki dojrzewają i są co raz tańsze
P.S.
Mogę być pierwszym "jurorem" i ogarnąć kolejną wysyłkę logistycznie
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: piątek, 17 sie 2018, 13:57
autor: Doody
W rachubę wchodzą tegoroczne produkcje czy też z poprzednich lat? Trudno będzie konkurować tygodniowemu destylatowi z destylatem rocznym
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: piątek, 17 sie 2018, 14:22
autor: radius
Moim zdaniem, powinny to być tegoroczne produkcje
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: piątek, 17 sie 2018, 15:33
autor: Doody
Czyli żeby wyrównać szanse, taki konkurs powinien odbyć się w okolicy końca października, tak aby ci co destylowali pierwsze śliwki mieli szansę z tymi co destylować będą np. na początku września
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: piątek, 17 sie 2018, 15:44
autor: Kamal
Zgłaszam się na II jurora
K.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: piątek, 17 sie 2018, 16:18
autor: radius
Doody pisze:taki konkurs powinien odbyć się w okolicy końca października
Także samo myślałem
Kamal pisze:Zgłaszam się na II jurora
Czekamy na kolejnego
P.S.
Nasz forumowy sklepik ufundował również nagrody:
I miejsce - 10 paczek drożdży owocowych AD
II miejsce - 5 paczek drożdży owocowych AD
III miejsce - jeszcze nie wiadomo
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: piątek, 17 sie 2018, 18:06
autor: Doody
Chętnie posędziuję jako III juror.
Proponuję ustalić zasady takie jak np.:
moc - proponuję 60%
zakaz dodawania wszelkiego cukru bądź dodatków smakowych (takich jak np. śliwkówka) w celu podniesienia walorów aromatycznych i złagodzenia naturalnej ostrości destylatu.
Ale dopuściłbym użycie szczapek dębowych.
Co sądzicie?
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: piątek, 17 sie 2018, 19:35
autor: radius
No, to mamy już trzech degustatorów
Co do zasad, to ustalimy je wspólnie, ale ja bym optował za ciut słabszym destylatem (max. 55%) i bez szczapek. Co do reszty, zgoda. Czyste otodoksy, bez sztucznych dodatków, z dopuszczeniem 1 kg cukru na 10 kg śliwek
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: piątek, 17 sie 2018, 20:28
autor: drgranatt
Zgłaszam się na IV jurora
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: piątek, 17 sie 2018, 21:11
autor: radius
No, to skoro mamy już 4 jurorów, czas zacząć zapisy chętnych na zabawę
Niniejszym otwieram listę
Proszę dopisywać się, bo lista nie może być za długa. Może ok. 10-15 osób?
1. ...?
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: piątek, 17 sie 2018, 21:19
autor: redhot
To ja zgłaszam swój akces. Skoro i tak bawimy się w wysyłki, to proponuję również stworzenie drugiej kategorii w stylu "open" pt. "Moja najlepsza śliwowica", czyli dowolnie odleżakowany, dowolnie doprawiony destylat śliwkowy. Coś, czym chcemy się pochwalić. Ja mógłbym podesłać swoja śliwkę leżakowaną w beczce po whisky.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: piątek, 17 sie 2018, 21:32
autor: geoon
Również spróbuję swoich sił i zapisuję się jako 6 juror.
Uważam że moc 55 % to dobra moc tylko szkoda że nie wchodzi w grę dodanie szczapek dębowych bo wczoraj właśnie dodałem do kamionek kawałki dębiny ;(
W takim razie za tydzień zrywam węgierkę i szykuję pod konkurs ;D
Tak czy inaczej dobrze będzie jeszcze raz w podpunktach wyszczególnić zasady konkursu żeby każdy mógł uczciwie przygotować destylat według wytycznych.
Chciałbym żeby były uwzględnione takie rzeczy jak przeplukanie ust wodą między degustacją jak i minimalny czas jaki ma minąć przed następną degustacją żeby dać czas naszym kubkom smakowym.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: piątek, 17 sie 2018, 22:13
autor: klepa
radius pisze:No, to mamy już trzech degustatorów
Co do zasad, to ustalimy je wspólnie, ale ja bym optował za ciut słabszym destylatem (max. 55%) i bez szczapek. Co do reszty, zgoda. Czyste otodoksy, bez sztucznych dodatków, z dopuszczeniem 1 kg cukru na 10 kg śliwek
No to porównaj, Kierowniku, moją i Twoją lokalizację. Jak rosną i dojrzewają śliwki u Ciebie, w Radomiu, Grójcu i na Mazurach. No przecież poza mną są tylko koledzy z Suwałk! Są? Chyba, że warunek - wszyscy biorą śliwki z giełdy w Bronisze i wszyscy ścigają się na umiejętności oparatora rafiusowego miedziaka. Wtedy się piszę!
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: piątek, 17 sie 2018, 22:32
autor: radius
Klepa, przecież to ma być w formie zabawy, więc nie spinajmy się za bardzo
Może rzeczywiście zrobić to w formie "open" i każdy wysłałby swój najlepszy produkt
Geoon, jako juror, jak bedziesz oceniał swój produkt?
Chyba, ze będzie to podwójnie ślepa próba
A tak w ogóle to byłbyś 5 i chyba ostatnim jurorem.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: sobota, 18 sie 2018, 08:49
autor: geoon
radius pytasz jakbym oceniał swój produkt ? a no tak jak już wytłumaczyłeś czyli nie będę wiedział że to mój ponieważ próbka będzie wysłana do Ciebie a Ty jej przypiszesz tylko nr. więc tylko w domysłach będę wiedział że to mój a mało tego jeżeli coś mi posmakuje to fakt czy to moje czy kogoś innego dostanie wtedy wysoką notę bo to ma być uczciwie wyłoniony zwycięzca :p
Z kolegami kiedyś robiliśmy zabawę z whisky w taki sposób i co się okazało wyszły trochę śmieszne noty ponieważ jeden cenił lepiej torfiaka a inny delikatne nuty... no ale jestem ciekaw jak to wyjdzie ze śliwowicą
A więc poprawiam i zgłaszam się jako 5 juror.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: sobota, 18 sie 2018, 09:50
autor: radius
No, to jury już mamy
1. radius
2. Kamal
3. Doody
4. drgaranatt
5. geoon
A tutaj zgłaszajcie swój akces do zabawy
1. radius
2. redhot
3. geoon
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: sobota, 18 sie 2018, 10:20
autor: użytkownik usunięty
Zglaszam sie do konkursu
Tomek
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: sobota, 18 sie 2018, 10:35
autor: użytkownik usunięty
Wnioskuję o przesunięcie terminu na koniec listopada. Na południu węgierki zbiera sie najwcześniej na początku września plus 2mies fermentacji (na winnych drożdżach) plus wolny czas na destylację.
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: wtorek, 21 sie 2018, 19:43
autor: sargas
Zgłaszam się do konkursu.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: wtorek, 21 sie 2018, 20:50
autor: radius
Kopiujcie i dopisujcie się
1. radius
2. redhot
3. geoon
4. sargas
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: środa, 22 sie 2018, 06:14
autor: użytkownik usunięty
Kopiujcie i dopisujcie się
1. radius
2. redhot
3. geoon
4. sargas
5. [użytkownik usunięty]
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: środa, 22 sie 2018, 08:35
autor: Kamal
Kopiujcie i dopisujcie się
1. radius
2. redhot
3. geoon
4. sargas
5. [użytkownik usunięty]
6. Kamal
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: środa, 22 sie 2018, 14:07
autor: sargas
A to można startować i być jurorem jednocześnie ?
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: środa, 22 sie 2018, 14:42
autor: radius
A dlaczego nie?
W podwójnie ślepej próbie i zabawie... wszystko można
Jeżeli próbki wszystkie będą tak samo przygotowane (czyste, niedębione), o tej samej mocy, to myślę, że da się ocenić w miarę obiektywnie. Można np. nie oceniać swojej próbki a przypisać jej średnią z ocen pozostałych. Wszystkie szczegóły są jeszcze do obgadania. Trochę czasu jest.
Zgłaszajcie uwagi, pomysły, przemyślenia. Im więcej, tym lepiej (bez przesady
).
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: środa, 22 sie 2018, 15:23
autor: Doody
Mój nastaw ze śliwek właśnie kończy fermentację. Może jak wyjdzie coś sensownego to też wystartuję
Wątpię jednak czy mam szansę bo dodałem 4kg cukru na 40kg śliwek i to jeszcze mieszanego gatunku. W takich konkursach trzeba startować z węgierką ortodoksem
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: środa, 22 sie 2018, 15:50
autor: sargas
Moje zdanie jeżeli kogoś interesuje:
Wariant 1
Nie łączmy funkcji jurora z uczestnikiem
osobno jury osobno uczestnicy
Wariant 2
opcja jak w programie ugotowani
jury=uczestnik
każdy uczestnik ocenia wyrób pozostałych oprócz swojego
Ocena w skali od do
kto zdobędzie najwięcej pkt wygrywa
Termin proponuje nie wcześniej niż koniec października
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: środa, 22 sie 2018, 19:35
autor: redhot
Rozpoznać swój destylat jest raczej łatwo, więc skłaniał bym sie do opcji, że jak ktos ocenia to nie startuje. Lub noty własnej próbki są potajemnie anulowane przez głownego rozlewającego, który zna kodowanie butelek. Czyli Radius dostaje po 0,5l od uczestników, rozlewa np. na 5 x100 i koduje butelki. Wysyla butelki do pięciu uczestników a ci zwracają noty. Taki układ wymagałby jednak, aby każdy uczestnik był również jurorem.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: środa, 22 sie 2018, 21:17
autor: drgranatt
A ja myślę, że można być jednocześnie jurorem i uczestnikiem tylko jeden warunek. Pierwszym oceniającym musi być osoba, która nie wystawia swojego produktu do oceny.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: środa, 22 sie 2018, 21:26
autor: sargas
@redhot jestem za drugą opcją twoją. Każdy wysyła flaszke do Radiusa a potem on je koduje, rozlewa i rozsyła do pozostałych.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: czwartek, 23 sie 2018, 14:06
autor: dynio
Kopiujcie i dopisujcie się
1. radius
2. redhot
3. geoon
4. sargas
5. [użytkownik usunięty]
6. Kamal
7. dynio
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: niedziela, 16 wrz 2018, 14:55
autor: sargas
Co tu taka cisza. Nastawy pracują ? U mnie od tygodnia pyka czekam na odpowiedni moment na destylację. Nie została ustalona do końca formuła konkursu. Jak więc finalnie będzie wyglądać ocena ?
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: niedziela, 16 wrz 2018, 15:29
autor: radius
Na temat formuły, mam pewne przemyślenia. Po weekendzie napiszę jak ja to widzę. Również co do oceny destylatów wystawionych do konkursu przez członków jury, myślę, że znalazłem dobre rozwiązanie
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: niedziela, 16 wrz 2018, 18:31
autor: Czarodziejka
Kopiujcie i dopisujcie się
1. radius
2. redhot
3. geoon
4. sargas
5. [użytkownik usunięty]
6. Kamal
7. dynio
8. Czarodziejka, tylko proszę się nie wyśmiewać chcę spróbować:)
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: poniedziałek, 17 wrz 2018, 10:48
autor: sargas
Nikt się śmiać nie będzie każdy z nas się całe życie uczy.
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: poniedziałek, 17 wrz 2018, 13:00
autor: czeejen
Zgłaszam się do konkursu i czekam na więcej szczegółów w sprawie regulaminu w
1. radius
2. redhot
3. geoon
4. sargas
5. [użytkownik usunięty]
6. Kamal
7. dynio
8. Czarodziejka
9. czeejen
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: poniedziałek, 17 wrz 2018, 21:08
autor: radius
No, to koledzy uzgadniamy szczegóły
Moja (niepodlegająca dyskusji
) propozycja formuły konkursu jest następująca:
Skoro jest pięciu oceniających, to każdy z uczestników przygotowuje 5 próbek po 100 ml.
Próbki przysyłacie do mnie, ja koduję próbki, zostawiam sobie po jednej próbce a resztę wysyłam do kolejnego jurora.
Ten, także zostawia sobie po jednej próbce a resztę wysyła do następnego oceniającego.
W ten sposób każdy z jurorów będzie miał po jednej próbce od uczestnika.
Jak rozwiązałem problem uczestnictwa w konkursie także jurorów?
Otóż ja, wysyłam do jurora także startującego, zakodowane próbki wraz z moją. Ten po dokonaniu oceny wysyła wynik do mnie a ja, wiedząc która była moja, wpisuję wynik taki, jaki otrzymałem od niego.
Tak samo postępuje ten oceniający wysyłając swoją próbkę, oczywiście zakodowaną, kolejnemu i wpisuje sobie ocenę jaką otrzymał.
Na koniec arkusze z ocenami (skan poniżej) zamieszczam na forum, wraz z kodami uczestników, aby każdy mógł sobie sprawdzić, jak został oceniony
Jeżeli formuła (niepodlegająca negocjacji
) zostanie zaakceptowana, pod koniec września będę wysyłał do uczestników adres do wysyłki próbek.
P.S.
Destylat, proponuję czysty (niezaprawiany), o mocy pomiędzy 55-60%
Arkusze ocen - Owocówki.pdf
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: poniedziałek, 17 wrz 2018, 21:17
autor: Czarodziejka
Witam szanowne grono.
Mam postulat, a nawet dwa.
1. Krytyka tylko konstruktywna
, (źle znoszę porażki
)
2. Dla uczestników, którzy nie wygrają (ponieważ są dyletantami, jak ja
, lub preferują inny smak) prosiłabym o próbki, co byśmy wiedzieli do jakiego ideału dążyć
proszę, proszę proszę uwzględnijcie chęci zieleniaka
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: poniedziałek, 17 wrz 2018, 21:28
autor: radius
Ad 1. No, nie wiem, nie wiem...
Ad 2. Stanie się wg słowa twego
P.S.
Czekamy na kolejnych chętnych. Jeszcze kilka miejsc się znajdzie
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: poniedziałek, 17 wrz 2018, 21:29
autor: Czarodziejka
Jestem za
Ogromne dziękuję
Mod.
Nie pisz posta pod postem, użyj opcji "edytuj".
Re: Śliwkowy konkurs degustacyjny
: wtorek, 18 wrz 2018, 12:27
autor: MalyJack
Radius, ja ze swojej strony deklaruję wysłanie zwycięzcy Papugi miedzianej stojącej.
Mam tylko prośbę, aby o danych do wysyłki po zakończeniu konkursu mnie powiadomić.