Strona 1 z 2

Ocet jabłkowy

: czwartek, 25 sie 2022, 23:54
autor: Doody
Witam
Przeczytałem kilka tematów dotyczących octu jabłkowego ale nie mogę znaleźć jakiegoś sprawdzonego przepisu.
Jeżeli ktoś robi od dawna domowy ocet jabłkowy, to prosiłbym o sprawdzony przepis i krótki opis jak postępować z tym produktem aby móc zabutelkować kilka litrów dobrego octu.

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 26 sie 2022, 02:20
autor: HeniekStarr
Przepis, który od ponad dekady stosuje Mama, a od czterech lat kopiujemy my. Mama pije go codziennie rano. Żona robi też larendogrę, do przemywania twarzy.
1 kg jabłek
1 litr przegotowanej, ostudzonej wody
5 łyżek miodu
Jabłka umyć, wykroić zgniłe i robaczywe. Pokroić w ósemki. Ogonki usunąć. Gniazda nasienne mogą zostać.
Zalać owoce wodą z miodem. Mieszać co drugi dzień. Po czterech do sześciu tygodni zlać znad osadu. W biednych w jabłka latach nastawialiśmy na pulpie raz jeszcze.
Nastawiamy w 30 litrowej kamionce, przykryte gazą czy płótnem. Mieszanie ważne. Jak nam doskonale wiadomo, najpierw zajdzie fermentacja alkoholowa, potem octowa.
W tych samych proporcjach robimy ocet z wytłoczyn z malin, po otrzymaniu soku, z jasnoty purpurowej czy kurdybanka. Dwa ostatnie wspomagają nieźle przemianę materii.
W przepisie jest miód, a nie cukier. Nie będzie pewnie różnicy, ale mam w przepisie miód, to nie kombinuję. Ocet zlany znad osadu, nieraz stoi w balonie i po dwa lata. Bywa mętny, bywa że się sklaruje. Niefiltrowany, niepasteryzowany. Miód może być ze sklepu , drożdżom jest obojętnie. Lepszy miód - wiadomo na co.

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 26 sie 2022, 07:00
autor: użytkownik usunięty
Serwus :ok:
Świetnie!
Zawsze kupuję niby bio ocet, mętny ale nie tani. Za pół litra - 15zeta śpiewają. Wole zrobić sam. Dziękuję. :klaszcze: Ciekaw jestem, ilu procentowy ocet wyjdzie z takiego nastawu i jak długo trwa ferment ?

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 26 sie 2022, 08:53
autor: Doody
Dzięki Heńku :ok:
Dlaczego aż 30l kamionka? Używasz powiększonych "nastawów" czy ocet się pieni?
5 łyżek "dużych" jak rozumiem (do zupy).
Czy szczypta bayanusów nie przyspieszy fermentacji?

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 26 sie 2022, 09:04
autor: jakis1234
Mnie tam się nie pienił, nie rozumiem tych 30 l na kilogram jabłek i litr wody. Może chodzi o kamionkę?
Nastawiałem w słoju 4 litrowym i było ok.

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 26 sie 2022, 09:05
autor: Doody
@Jakis, dawałeś jakieś drożdże? czy na dzikusach?

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 26 sie 2022, 09:40
autor: jakis1234
Na dzikich.
Ocet jabłkowy robię według tego przepisu:
https://ania-gotuje.pl/przepis/jak-zrob ... pis-babci/
A najciekawszy ocet, to mi wyszedł z kwiatów akacji. Nastawiłem wino, fermentor wyniosłem do piwnicy i nie zauważyłem jak wyparowała woda z rurki fermentacyjnej. Wyszło 30 l octu akacjowego :). Bardzo dobry, Zrobiłem błąd i zostawiłem tylko 2 litry, a resztę wylałem.
Trzeba było wystawić do sprzedaży i byłby hit.
Ocet jabłkowy nie jest trudno zrobić, słoik w ciepłym ale nie nasłonecznionym miejscu i trzeba pamiętać, że tworząca się na górze biała warstewka to nie pleśń i nic się nie zepsuło. Za pierwszym razem chciałem wszystko wylać, ale doczytałem, że tak ma być.
Polecam też robione w ten sposób (no, bez miodu i z przyprawami) buraki. Wychodzi świetny zakwas.

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 26 sie 2022, 10:53
autor: Szlumf
defacto pisze:.................. Ciekaw jestem, ilu procentowy ocet wyjdzie z takiego nastawu i jak długo trwa ferment ?
Z wystarczającym dla nas przybliżeniem ocet ma tyle % ile miał % alkoholu nastaw z którego był robiony. Jak na powierzchni lub na dnie gotowego octu jest glutowaty placek to jest "matka octowa" z kolonii bakterii octowych. Radius to ładnie opisał. Jak ocet wyszedł dobry to warto go przechować w lodówce i zaszczepiać nim następne nastawy.

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 26 sie 2022, 13:10
autor: HeniekStarr
Doody pisze:Dzięki Heńku :ok:
Dlaczego aż 30l kamionka? Używasz powiększonych "nastawów" czy ocet się pieni?
5 łyżek "dużych" jak rozumiem (do zupy).
Czy szczypta bayanusów nie przyspieszy fermentacji?
Proporcje są dla kilograma. Nastawiamy w 30 litrowej kamionce, bo nauczeni doświadczeniem robimy więcej na raz. Były dwa sezony z rzędu słabe w owoce i musieliśmy kupić jabłka. Zapotrzebowanie mamy duże, to i nastawy duże.
Łyżka to łyżka. Stołowa.
Łyżeczka to łyżeczka. Do herbaty. Albo ta mniejsza, do kawy.

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 26 sie 2022, 16:35
autor: Doody
Szlumf pisze:Jak ocet wyszedł dobry to warto go przechować w lodówce i zaszczepiać nim następne nastawy.
W którym momencie użyć takiej matki octowej do nowego nastawu?

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 26 sie 2022, 16:45
autor: jakis1234
Na początku nastawiania nowego - jako starter.

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 26 sie 2022, 16:46
autor: Doody
Nie czekać zatem na zakończenie fermentacji alkoholowej?

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 26 sie 2022, 21:58
autor: Szlumf
Ja czekam na zakończenie fermentacji alkoholowej.

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 26 sie 2022, 22:15
autor: jakis1234
Jak robię buraki, to zalewam je dwukrotnie (często ten drugi zakwas jest lepszy niż pierwszy), no przecież nie wyciskam buraków z zakwasu.
Nie zauważyłem, żeby było coś nie tak. Ale można poczekać, tak jak Szlumf to robi.
Spróbuj i tak i tak.

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 26 sie 2022, 22:23
autor: Szlumf
Zakwas buraczany jest efektem fermentacji mlekowej a nie octowej. Przy kiszeniu też czasem stosuję starter gdy zależy mi na czasie.

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 26 sie 2022, 22:29
autor: jakis1234
Szlumf pisze:Zakwas buraczany jest efektem fermentacji mlekowej a nie octowej. Przy kiszeniu też czasem stosuję starter gdy zależy mi na czasie.
A faktycznie, nie pomyślałem :hammer: .
Ocet jabłkowy robię rzadko, mało go zużywam i do tej pory zawsze nastawiałem od początku.
Czyli poczekanie na zakończenie fermentacji alkoholowej ma sens.

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 26 sie 2022, 23:00
autor: Doody
Nastawiłem jabłka z sadu od kolegi, nie pryskane, z przewagą skórek jak radziła pani Ania z linku ;)
Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Dzięki za wszystkie rady :ok:

Re: Ocet jabłkowy

: sobota, 27 sie 2022, 07:50
autor: użytkownik usunięty
Serwus :ok:
No właśnie, jabłka z sadu - nie pryskane. W moich stronach - rzadkość.
Wszystko co targowe, bazarowe, dyskontowe, marketowe- jakieś to takie śliskie, ciężko to zmyć z tej skorki nawet. Zjesz- niby smaczne ale za 3 kwadranse do kibla lecisz.
Doody pisze: Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Wyjdzie, wyjdzie. Jestem przekonany, że wyjdzie :ok:

Re: Ocet jabłkowy

: czwartek, 26 sty 2023, 18:57
autor: użytkownik usunięty
Cześć
Jako, że ciężko z owocami dobrej jakości, chciałbym zapytać, czy próbował ktoś popełnić ocet z soku jabłkowego NFC? Ciekaw jestem, jakie są różnice w smaku i czy wogóle jest sens?
@Doody, jak tam Twój ocet?
:)

Re: Ocet jabłkowy

: czwartek, 26 sty 2023, 20:29
autor: KofiSzop
Z NFC raczej sensu nie ma. Ocet robię od kilku lat ze złotej Renety(stare wielkie jabłonie nie wymagające oprysków) Jabłka kroję w plastry i do dwóch słojów 15 i 12l+ własny miód . Na to obciążenie żeby jabca nie wyjechały przy fermentacji i czekam jak całkiem opadną. Matka octowa zawsze z poprzedniego roku. Sok NFC jest z jabłek zgniłych, które nie nadają się do spożycia. Byłem wielokrotnie w różnych skupach. Spady w workach na slupie po kilka dni potrafią leżeć zanim trafią do przetwórni. Jak robię dla siebie sok czy ocet, to często widzę po rozcięciu zgnite, spleśniałe lub robaczywe owoce. Przy przemysłowym tłoczeniu raczej nikt się nad tym nie spuszcza ;-)
Edit:
Robiłem cydr/wino z NFC i szału nie było.
Z jednego nastawu po roku wychodzi 12l z dwóch słojów. Właścicielka sadu pije go codziennie i sama zbiera jabłka w zamian za gotowy produkt. :D

Re: Ocet jabłkowy

: czwartek, 26 sty 2023, 21:47
autor: Doody
defacto pisze: @Doody, jak tam Twój ocet?
:)
Ocet wyszedł świetny, choć nie za mocny (na oko jakieś 4-5% max). Dojrzewał około 2 miesięcy. Zrzucił osad i jest tylko lekko mętny. Piję codziennie 1-2 łyżki stołowe na 3/4 szklanki wody na czczo. :ok:

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 27 sty 2023, 05:39
autor: użytkownik usunięty
Cześć :ok:
KofiSzop pisze:Z NFC raczej sensu nie ma. Ocet robię od kilku lat ze złotej Renety(stare wielkie jabłonie nie wymagające oprysków) Jabłka kroję w plastry i do dwóch słojów 15 i 12l+ własny miód . Na to obciążenie żeby jabca nie wyjechały przy fermentacji i czekam jak całkiem opadną. Matka octowa zawsze z poprzedniego roku.
Rozumiem.
Nie mam miodu- sypnę cukru. Jakie, startowe Blg celować?
Czy do zaoctowania pierwszego nastawu, można posłużyć się octem jabłkowym, klarownym - zakupionym np. w sklepie? Czy musi to być tzw. matka octowa?

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 27 sty 2023, 10:05
autor: Doody
Ocet zrobi się sam. Ale jeżeli chcesz zaoctować to kup sobie ocet jabłkowy bio (taki EKO naturalny). Jest on mętny i na dnie posiada węgorka octowego, którego możesz wrzucić do swojego octu. Najpierw jednak zachodzi fermentacja alkoholowa i Blg musi być niskie aby potem mogło zaoctować. Dodaj mnie więcej tyle cukru co proponują miodu. Ocet dodaj dopiero po zakończeniu fermentacji alkoholowej. Możesz wspomóc tą fermentację szczyptą drożdży. Ocet lepiej robi się latem gdy jet ciepło. Trzymaj słój w ciepłym miejscu.

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 27 sty 2023, 23:37
autor: jakis1234
Z NFC raczej sensu nie ma.
Nastawiłem cydr z soków NFC, jedna dama nie miała wody w rurce fermentacyjnej i wyszedł ocet, świetny.
Cydr zresztą też.

Re: Ocet jabłkowy

: czwartek, 23 lut 2023, 14:42
autor: użytkownik usunięty
Cześć.
Wtrącę się w temat nieco.
Do słoja, o pojemności 3l wlałem 1.5l soku jabłkowego nfc. Jest dość słodki - 11°Blg.
Napowietrzyłem go i dodałem szczyptę G995 na start. Góra bez nakretki- papierowy ręcznik na gumce. Skoro można z soku, spróbujmy więc :) Cudów się nie spodziewam ale jak nie spróbujesz, octu nie dostaniesz :D

Re: Ocet jabłkowy

: czwartek, 23 lut 2023, 15:03
autor: zenonowsianka
defacto pisze:Cześć.
1.5l soku jabłkowego nfc. Jest dość słodki - 11°Blg. Napowietrzyłem go i dodałem szczyptę G995 na start.
Skoro z tego soku bez problemu wychodzi wino (u mnie na smakówkę) to i ocet wyjść musi.
Czemu używasz drożdży? Ja robiłem ocet bez nich i wychodził całkiem dobry.

Re: Ocet jabłkowy

: czwartek, 23 lut 2023, 15:24
autor: jakis1234
Najpierw powinna być fermentacja alkoholowa, a potem octowa.
Fermentację alkoholową lepiej zrobić na porządnych drożdżach, niż zdawać się na dzikusy. Chociaż wiele przepisów mówi tylko o dzikusach.
U mnie ocet jabłkowy wyszedł przez przypadek, robiłem wino i jak już stało na cichej, to zabrakło wody w rurce fermentacyjnej.

Re: Ocet jabłkowy

: czwartek, 23 lut 2023, 15:32
autor: Doody
Przy fermentacji z jabłek, gdzie dodajemy skórki, na nich znajdują się dzikusy i prędzej czy później fermentacja się rozpocznie. Przy dodatku wyjałowionego soku, raczej nie liczyłbym na dobre dzikusy. Lepiej wspomóc fermentację szczyptą drożdży.

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 24 lut 2023, 07:28
autor: użytkownik usunięty
Cześć
jakis1234 pisze: U mnie ocet jabłkowy wyszedł przez przypadek, robiłem wino i jak już stało na cichej, to zabrakło wody w rurce fermentacyjnej.
Czyli generalnie, należy poczekać aż °Blg spadnie do minimum i dopiero wtedy można - choć nie trzeba dodać kilka kropel bio octu, żeby zapoczątkować fermentację octową? Jeśli tak, to codzienne mieszanie nastawu (zalecają w przepisach) jest niekonieczne :scratch:

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 24 lut 2023, 09:12
autor: Doody
Miesza się wtedy gdy robi się z jabłek. Pływają one po powierzchni i aby nie zapleśniały trzeba je zamieszać.

Re: Ocet jabłkowy

: piątek, 24 lut 2023, 12:01
autor: donald1209
Przestrzegam przed robieniem octu w tym samym pomieszczeniu gdzie robicie wino. Przy każdym otwarciu pojemnika z octem bakterie octowe "latają" w powietrzu i mogą się dostać do wina, które też się otwiera, przelewa itp. Przestałem robić ocet jak mi się 50 l wina gronowego zamieniło w ocet.

Re: Ocet jabłkowy

: środa, 1 mar 2023, 13:29
autor: użytkownik usunięty
Cześć.
Mój nastawik, pracował 7 dni i odfermentowany został do 0Blg - pobrana i odgazowana próbka o temperaturze pokojowej. Startował z ~11Blg z dostępem powietrza. Postanowiłem, nie dodawać starteru z bio octu. Niech natura zrobi swoje. Myślę, że nie spleśnieje ;/

Re: Ocet jabłkowy

: środa, 1 mar 2023, 17:42
autor: wolan
Ciekawe jakie BLG ma po tym jak stanie się octem. Ja, do soku dałem cukier i mam wrażenie, że dzikusy nie przerobiły go do końca. Był ewidentnie lekko słodkawy, dorzuciłem matkę octowa, jest już fajnie octowy robi się klarowny ale mam wrażenie, że jest słodkawy :)

Re: Ocet jabłkowy

: wtorek, 7 mar 2023, 10:31
autor: użytkownik usunięty
Cześć :ok:
Po jakim czasie od zakończenia fermentacji alkoholowej, spodziewać się można, zaoctowania nastawu :?
Stoi na 0°blg, już ponad tydzień i czuć niestety tylko winkiem :hmm:

Re: Ocet jabłkowy

: wtorek, 7 mar 2023, 11:28
autor: Doody
Teraz w zimie, ani owocówek ani nic ;)
Kup ocet jabłkowy bio (taki mętny z węgorkiem na dnie) I wrzuć tego węgorka do nastawu. Na pewno pójdze szybciej. Chyba że nastaw jest za mocny.

Re: Ocet jabłkowy

: środa, 8 mar 2023, 05:51
autor: użytkownik usunięty
Cześć.
Mętny, 5% ocet jabłkowy mam, ale pozbawiony jest z wszelkiego osadu. Dlatego też uważam, że i węgorka tam nie dostrzeżesz.
Doody pisze: Chyba że nastaw jest za mocny.
Nastaw miał ~11°Blg - czysty sok nfc. Spadło może o kreskę, gdy starter z bayanusami wlałem.
Narazie nic się nie dzieje. Wytrącił się drożdżowy osad i cały czas dostęp powietrza jest zapewniony...
Jeść nie woła ;)

Re: Ocet jabłkowy

: wtorek, 28 mar 2023, 11:16
autor: użytkownik usunięty
Cześć.
Upłynęło 4 tygodnie od zakończenia fermentacji alkoholowej i 3 tygodnie od dodania kilkunastu kropel bio octu. Zlalem znad osadu. Aromat winno - słodowy :shock: Smak winny, jabłkowy, lekko kwaskowy z delikatną nutką drożdży i ani octu, tym bardziej alkoholu tam nie wyczuwam mimo, że spławik, idealnie wskazuje 0°Blg. Jak widać, nie łatwo jest ocet zrobić :hahaha: Ciekawe.

Re: Ocet jabłkowy

: wtorek, 28 mar 2023, 11:34
autor: Doody
Czyli na razie masz słabe winko, ale na tyle mocne aby nie zepsuło się ;)

Re: Ocet jabłkowy

: środa, 29 mar 2023, 11:25
autor: użytkownik usunięty
@Doody, daj spokuj :D
Z tych 11°Blg, tam nie ma nawet 6% alkoholu. Zawsze można to jeszcze, dodatkowo- wodą rozrzedzić ale czy jest sens? Chyba tylko dla własnej satysfakcji ;/

Re: Ocet jabłkowy

: środa, 29 mar 2023, 13:03
autor: Doody
Dodaj tego węgorka octowego (taki glut), który tworzy się na dnie bio octu jabłkowego ze sklepu. Powinno zaoctować.