Strona 1 z 1

Pierwszy piwo typu gorący kubek.

: środa, 1 mar 2023, 08:22
autor: prolog1975
Jako, że jeszcze muszki owocówki nie latają a w planach mam od wiosny do jesieni prace fizyczne na dużej działce, piwo sklepowe powoduje u mnie ból brzucha zgagę i inne gastryczne tfu historie, postanowiłem ugotować piwo. Nie uwarzyć a ugotować. Dlatego że łatwiej. Jako że lubię piwa dość mocno chmielone typu ,,Atak Chmielu" do gotowania dodatkowo użyję po 30 gram chmielu lubelskiego przez 15 minut na koniec, całość zamiast 23 l jak w instrukcji okroję do 20 l. Co do drożdży zamiast tych przy puszkach idą S04. Może się narobię i guzik z tego będzie. Swoje piwko wypić po ciężkiej robocie fizycznej bez sensacji żołądkowych było by fajnie jak się nie uda zawsze pozostaną drinole :D

Re: Pierwszy piwo typu gorący kubek.

: czwartek, 16 mar 2023, 22:16
autor: manowar
Mała rada - kilka wręcz...
- zamiast kupować brewkity - kup czysty niechmielony ekstrakt
- ponieważ brewkity mają swoje wady wynikłe choćby z procesu technologicznego looknij w ten temat żeby je trochę podrasować https://www.piwo.org/forums/topic/369-w ... stycznymi/
- nachmiel piwo tak jak lubisz (te 30g Lubelskiego na 15 min nic ci goryczki nie da)
- przede wszystkim przyłóż się do czystości procesu i do warunków fermentacji

Re: Pierwszy piwo typu gorący kubek.

: piątek, 17 mar 2023, 10:01
autor: prolog1975
Dzięki. Na cichą jeszcze dałem 30 g chmielu na 14 dni już jakaś goryczka będzie. Cienko wyszło po samym gotowaniu z chmielem. Dezynfekcja jest na grubo oxy i spirytus 80%. Na jesieni spróbuję ekstrakt, ziarna i chmielenie.

Re: Pierwszy piwo typu gorący kubek.

: piątek, 17 mar 2023, 10:20
autor: manowar
Cześć - nie będzie :) zwłaszcza że Lubelski jest wybitnie aromatycznym chmielem a i chmielenie na zimno przede wszystkim daje aromat.
Nie wiem jakie masz warunki, ale wiosna to świetny moment na warzenie - nadal na dworze chłodno więc i piwnica/garaż chłodny.
A wprawy warto nabrać - warzenie z ekstraktu idzie błyskiem więc do garów... sam wracam...

Re: Pierwszy piwo typu gorący kubek.

: czwartek, 13 kwie 2023, 23:16
autor: prolog1975
I tak zmieniłem chmiel ma Marinkę. Mam trzy gorące kubki. Chmielone na zimno, gotowane z czasem jak wyżej pisałem oraz jeden kubek bez dodatków.
Chmielone na zimno jest fajna goryczka
Gotowane krótko no coś tam czuć
Bez dodatkowego chmielu gorące kubki są jak dla mnie pozbawione chmielu.
Może jednak mini piwowarem zostanę kupiłem kociołek do pasteryzacji 50l i teraz najlepsze z OLX za 20 zł do wymiany zaworek już wymieniony, kupię pompkę cyrkulacyjną z Ali, dodam do kociołka regulator mocy grzałek 4kW z radiatorem, fałszywe dno więc nie powinien przypalać. Na tą chwilę brak czasu ale na jesieni ugotuję zestawy do zacierania. Nie chce mi się koła na nowo wymyślać
Chmiel lubelski cały pójdzie do surówki z kukurydzy, żyta i pszenicy dwa tygodnie i na rury