Brew A - Coopers IPA
: niedziela, 22 lip 2018, 13:11
Witam,
Panowie, prośba o szybką pomoc.
Sporządziłem Brewkit Coopers IPA, zgodnie z instrukcją. Po 20 godzinach zero fermentacji.
Zrobiłem nowe drożdże Mangrove Jack's M4I (tylko takie miałem pod ręką, a niestety dziś bez handlu. Jakoś dziwnie te drożdze nie chciały się rozrobić - opadały na dno. Po godzinie w szklance ruszyła piana w szklance. Dodałem do wiadra i czekałem. Po 4 godzinach wszystko opadło na dół - wytworzył się centymetrowe błoto - nadal zero fermentacji.
Na wiadrze temp. 22 stopnie.
Jak dalej ratować do piwo?
Panowie, prośba o szybką pomoc.
Sporządziłem Brewkit Coopers IPA, zgodnie z instrukcją. Po 20 godzinach zero fermentacji.
Zrobiłem nowe drożdże Mangrove Jack's M4I (tylko takie miałem pod ręką, a niestety dziś bez handlu. Jakoś dziwnie te drożdze nie chciały się rozrobić - opadały na dno. Po godzinie w szklance ruszyła piana w szklance. Dodałem do wiadra i czekałem. Po 4 godzinach wszystko opadło na dół - wytworzył się centymetrowe błoto - nadal zero fermentacji.
Na wiadrze temp. 22 stopnie.
Jak dalej ratować do piwo?