Strona 1 z 1
Woreczki muślinowe
: poniedziałek, 25 lip 2016, 21:58
autor: Zahir92
Witam piwowarską brać!
Zabieram się za Witbiera. Tyle się mówi o woreczkach muślinowych, jest wiele ich zwolenników i przeciwników. Chciałbym i ja wypróbować ich skuteczność. Zakupiłem kilka sztuk, ale powiem wam, że mają one dość rzadkie oczka....granulat chmielowy się na nich zatrzyma? A co ze skórkami curacao i dojrzałej pomarańczy? Mogę je gotować w woreczku?
Pozdrawiam!
Re: Woreczki muślinowe
: czwartek, 28 lip 2016, 00:02
autor: Wald
Woreczki muślinowe mają łatwo oddawać smaki i aromaty do całej objętości cieczy, stąd nie mogą być gęste i utrudniać przepływu. To taka większa zaparzaczka do herbaty. Granulat rozpuści się, nie ma sensu zamykania go w woreczkach. Gotujesz w nim wyłącznie rzeczy, które trzeba usunąć z warki (i nie tylko) po gotowaniu, a przed dalszą obróbką.
W mojej kuchni doskonale zaadaptowałem je do pieprzu. Już nikt nie znajdzie ziarnka na talerzu, a smak w zupie jakby pieprz gotował się luzem. To cała tajemnica.
Re: Woreczki muślinowe
: czwartek, 28 lip 2016, 00:10
autor: Zygmunt
Musisz tez pamiętać, że chmielenie granulatem w rajstopie, worku lub siatce metalowej zmusza do używania większych ilości chmielu. I to wcale nie mało, bo przynajmniej o 1/3 większych. Podobnie jest z przyprawami.
Warto rozważyć kupno lub budowę hopstopera, wtedy chmielisz i przyprawiasz po prostu do gara warzelnego, a wszystkie
farfocle zostają w garze.
https://www.google.pl/search?q=hopstope ... X&bih=1242
Re: Woreczki muślinowe
: czwartek, 28 lip 2016, 22:38
autor: Zahir92
Dziękuje wam Panowie za odpowiedź. Będę gotował tradycyjnie, luzem wrzucając chmiel i dodatki do gotującej się brzeczki.
Re: Woreczki muślinowe
: niedziela, 31 lip 2016, 00:24
autor: legler
ja wal
e pezpośrednio do gara
.
Mod.
Zaraz Ciebie walniemy.