Znaleziono 10 wyników
- piątek, 31 lip 2015, 23:38
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Siarkowanie soku w celu transportu
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 4436
Re: Siarkowanie soku w celu transportu
Jeżeli ktoś będzie zainteresowany to moge podać namiary na sadownika z województwa Lubuskiego, który robi soki 100% z wiśni,aronii,czarnej porzeczki,jabłka. Są one bez dodatku chemii,cukru,kwasku itd. Wysyła na terytorium Polski oraz Uk.
- niedziela, 26 lip 2015, 03:28
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Siarkowanie soku w celu transportu
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 4436
Re: Siarkowanie soku w celu transportu
Ok wielkie dzięki za odpowiedzi. Więc wygląda na to, że skoro dawka 1g piro na 10l nadal może rozpocząć fermentację dzikusów podczas transportu co byłoby tragiczne w skutkach, a siarkowanie 2-3g samego soku to zdrowa przesada, będe więc zmuszony spróbować jakie winka wyjdąz soku spasteryzowanego. Al...
- sobota, 25 lip 2015, 00:15
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Siarkowanie soku w celu transportu
- Odpowiedzi: 13
- Odsłony: 4436
Siarkowanie soku w celu transportu
Witam Mieszkam w Uk i jest tu spory problem z niekturymi owocami jak wiśnia czy aronia. Znalazłem w Polsce sadownika który wyciska sok ze swoich owoców i pakuje go w worki typu bag in box. Wszystko byłoby pięknie jakby nie fakt, że soki muszą zostać spasteryzowane. A jak wiadomo sok po pasteryzacji ...
- piątek, 24 lip 2015, 00:12
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Ubijanie drożdży zimnem
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 8466
Re: Ubijanie drożdży zimnem
Czyli może w tym szaleństwie jednak jest jakaś metoda. Oziębienie wina osłabia drożdże przez to mniejsza dawka piro może być bardziej efektywna. Przetestuję to niebawem na 2 winach 13-14%. Do jednego dodam 1g piro na 10l, a drugie schłodzę do 3-4 stopni i później dodam tą samą dawkę piro. Następnie ...
- sobota, 18 lip 2015, 12:30
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Ubijanie drożdży zimnem
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 8466
Re: Ubijanie drożdży zimnem
Temat do zamknięcia. Sprawdziłem dziś informacje o mrożeniu drożdży i rzeczywiście wszystkie ich typy można mrozić i po rozmrożeniu nadal spełniają swoją funkcję. No chyba, że te oziębianie ich jakoś je osłabia i wtedy są bardziej poddatne na działanie piro?
- piątek, 17 lip 2015, 22:25
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Ubijanie drożdży zimnem
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 8466
Re: Ubijanie drożdży zimnem
Ogolnie Dave sie z tobą zgadzam, ale dla mnie ilość zawartości cukru w owocach przy robieniu win nie jest aż tak intotna bo czy robiac wino 13% wyjdzie +-1% nie ma to aż takiej wielkiej różnicy (cukier w owocach jest tylko kropla tego dodatkowego w postaci syropu cukrowego). Więc chciałbym wrócić do...
- piątek, 17 lip 2015, 17:07
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Ubijanie drożdży zimnem
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 8466
Re: Ubijanie drożdży zimnem
Pracuję w rozlewni alkoholi, mamy tu profesjonalne laboratorium w którym mogę zmierzyć wszystkie parametry wina, BLG początkowego nie mierzyłem bo te pierwsze 2 gąsiorki robiłem ze sprawdzonego przepisu na mocne 18% wino czereśniowe, a efekt końcowy moge zmierzyć w pracy. Więc z tymi gąsiorkami prob...
- piątek, 17 lip 2015, 16:09
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Ubijanie drożdży zimnem
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 8466
Re: Ubijanie drożdży zimnem
No wlasnie na forach znalazlem kilka tematow o tym jak to bajanusy potrafily przezyc dawke piro 4g/10l. A wzmianke o tej metodzie znalazlem tutaj: http://www.winogrona.org/forum/wytwarzanie-wina/przerywanie-fermentacji-pirosiarczynem-t7921.html Rowniez pierwszy raz o niej slysze stad moje pytanie cz...
- piątek, 17 lip 2015, 08:48
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Ubijanie drożdży zimnem
- Odpowiedzi: 21
- Odsłony: 8466
Ubijanie drożdży zimnem
Witam :) Na przestrzeni ostatnich 6 tyg zrobiłem ponad 20 5-cio litrowych gąsiorków różnych win. Niestety do ich wyrobu użyłem aktywnej mieszanki drożdżowej SUPER WINE YEAST COMPOUND zawierającej chyba drożdże typu podobnego do bayanus (twardziele). Kilka dni temu przetestowałem pierwsze dwa gąsiork...
- sobota, 27 cze 2015, 21:22
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: Typhoon
- Odpowiedzi: 0
- Odsłony: 693
Typhoon
Witam wszystkich winiarzy :) Jestem nowy na forum, oraz w temacie winiarstwa, przeczytalem sporo poradnikow, niestety pozostalo troche watpliwosci, ktore mam nadzieje pomozecie mi sprostowac. Mianowicie: 1) Czy wina mocne 15-18% rowniez musze siarkowac? (do spozycia w przeciagu 2-3 lat) 2) Chce uzy...