Witam, ostatnio zlewałem piwo po fermentacji burzliwej.
Po zlaniu i odstaniu parę dni na dnie butelek osadził się osad.
Moje pytanie:
- czy mogę zlać piwo z nad osadu i ponownie przelać do czystych butelek
- jeżeli tak czy przy ponownym rozlewaniu i kapslowaniu mam dodać cukier/glukozę do butelek??
Piwo Lager, osad w butelce
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Piwo Lager, osad w butelce
Nie wiem skąd u kolegi taki pośpiech - zwłaszcza przy dolniakach. Po burzliwej przelej na cichą - spokojnie może postać 2 tygodnie - będzie klarowniejsze. Możesz klarować przed rozlewem żelatyną - http://www.piwo.org/topic/2359-klarowan ... pozywczej/ - przeczytaj sobie. W trakcie zacierania użyj mchu irlandzkiego - wytrąci się część białek.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 39
- Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 21:32
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Piwo Lager, osad w butelce
Admin przed odrzuceniem posta powinien go najpierw zrozumieć!
"W trakcie cichej drożdże się nie tworzą tylko dalej opadają. Przy
butelkowaniu piwo nie jest nasycone CO2 więc nie ma czego odgazowywać..."
Owszem, przy butelkowaniu piwo jest nasycone CO2. Wystarczy nieumiejętnie wlać piwo do butelki z zawartością cukru żeby wszystko zaczęło się pienić i wylało.
"W trakcie cichej drożdże się nie tworzą tylko dalej opadają. Przy
butelkowaniu piwo nie jest nasycone CO2 więc nie ma czego odgazowywać..."
Owszem, przy butelkowaniu piwo jest nasycone CO2. Wystarczy nieumiejętnie wlać piwo do butelki z zawartością cukru żeby wszystko zaczęło się pienić i wylało.