Piwo Lager, osad w butelce

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamil.ww
200
Posty: 210
Rejestracja: środa, 17 paź 2012, 22:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy

Post autor: kamil.ww »

Witam, ostatnio zlewałem piwo po fermentacji burzliwej.
Po zlaniu i odstaniu parę dni na dnie butelek osadził się osad.
Moje pytanie:
- czy mogę zlać piwo z nad osadu i ponownie przelać do czystych butelek
- jeżeli tak czy przy ponownym rozlewaniu i kapslowaniu mam dodać cukier/glukozę do butelek??
Własne!! zawsze lepsze!! ;) kamil.ww
Awatar użytkownika

Mrozu
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 22 mar 2010, 23:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Piwo Lager, osad w butelce

Post autor: Mrozu »

Możesz tylko po co ?
Awatar użytkownika

Autor tematu
kamil.ww
200
Posty: 210
Rejestracja: środa, 17 paź 2012, 22:56
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 48 razy
Otrzymał podziękowanie: 22 razy
Re: Piwo Lager, osad w butelce

Post autor: kamil.ww »

Bo podczas podnoszenia butelki itp wszystko się miesza;/
Własne!! zawsze lepsze!! ;) kamil.ww
Awatar użytkownika

Mrozu
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 22 mar 2010, 23:25
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: wszystkie
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Re: Piwo Lager, osad w butelce

Post autor: Mrozu »

Daj się temu piwu nagazować i wyklarować w butelce. Potem osad zbije się na tyle, że nic nie będzie się mieszać.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Piwo Lager, osad w butelce

Post autor: Pretender »

Przed butelkowaniem dodajemy cukier w celu "nagazowania" piwa. Także osad i tak powstanie. Jeżeli będziesz "delikatnie" obchodził się z butelką, jeżeli piwo "odleżakuje" jakiś czas, osad zbije się na dnie, a do szklaneczki niewiele się go dostanie ;)
Awatar użytkownika

manowar
950
Posty: 972
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 213 razy
Kontakt:
Re: Piwo Lager, osad w butelce

Post autor: manowar »

Nie wiem skąd u kolegi taki pośpiech - zwłaszcza przy dolniakach. Po burzliwej przelej na cichą - spokojnie może postać 2 tygodnie - będzie klarowniejsze. Możesz klarować przed rozlewem żelatyną - http://www.piwo.org/topic/2359-klarowan ... pozywczej/ - przeczytaj sobie. W trakcie zacierania użyj mchu irlandzkiego - wytrąci się część białek.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe

Grzego
30
Posty: 39
Rejestracja: poniedziałek, 8 gru 2014, 21:32
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Piwo Lager, osad w butelce

Post autor: Grzego »

Admin przed odrzuceniem posta powinien go najpierw zrozumieć!

"W trakcie cichej drożdże się nie tworzą tylko dalej opadają. Przy
butelkowaniu piwo nie jest nasycone CO2 więc nie ma czego odgazowywać..."

Owszem, przy butelkowaniu piwo jest nasycone CO2. Wystarczy nieumiejętnie wlać piwo do butelki z zawartością cukru żeby wszystko zaczęło się pienić i wylało.
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”