Stabilzacja temperatury kolumny Abratka ?
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Witam wszystkich. Na forum AD jestem od niedawna i jak do tej pory to tylko uważnie sledziłem posty i wyciągłaem z nich bardzo dobre wnioski,ale do rzeczy gdyż zbudowałem kolumnę Abratka wys.120cm z wypełnieniem sprężynek pryzmatycznych z KO , CU no i przystąpiłem dp pierwszego psocenia,temperatura na kegu 85 C(2x2000W) a na kolumnie po stabilizacji 77.4 C i w żaden sposób nie stabilizuje się do 78,2 C, dopiero wzrasta przy zakończeniu psocenia powyżej 80 C,więc pytanie dlaczego nie wzrasta i czy to jest normalne. Dodam że psotę uzyskałem dobrej jakości bo 96,5 Volt i całkowicie bez posmaku czyli czysty spirytus. Pozdrawiam.
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Stabilzacja temperatury kolumny Abratka ?
No, to coś Ci umknęło. Bo na forum było X razy.
Temperatura 78,2 stopnia (albo w innej wersji źródłowej 78,3 stopnia) odnosi się do warunków idealnych i ciśnienia standardowego 1013 hPa, zawartości w kotle czystego etanolu i wody destylowanej o stężeniu azeotropowym. A i sam termometr może być wyskalowany nie tak, jak precyzyjne laboratoryjne wzorcowe i mu się skala o pół stopnia przesunie (taki jest standard dokładności w popularnych termometrach elektronicznych, wzorcowe termometry elektroniczne to termometry oporowe wykonane z platyny).
W warunkach z danego dnia ani ciśnienie atmosferyczne nie musi się zgadzać, a zawartość kotła jest, jaka jest, sam wiesz.
Dlatego liczy się nie wartość temperatury, ale jej stabilność i moment skoku o 0,1 stopnia. Stabilizujesz kolumnę, odczytujesz temperaturę dnia i jej się trzymasz. Może się odchylić tak z grubsza o 2 - 3 stopnie od książkowej w górę bądź w dół.
Ale ogólnie wiesz, jak pracować, bo osiągasz dobre efekty i pracujesz poprawnie. Teraz będziesz to robił dodatkowo świadomie.
Temperatura 78,2 stopnia (albo w innej wersji źródłowej 78,3 stopnia) odnosi się do warunków idealnych i ciśnienia standardowego 1013 hPa, zawartości w kotle czystego etanolu i wody destylowanej o stężeniu azeotropowym. A i sam termometr może być wyskalowany nie tak, jak precyzyjne laboratoryjne wzorcowe i mu się skala o pół stopnia przesunie (taki jest standard dokładności w popularnych termometrach elektronicznych, wzorcowe termometry elektroniczne to termometry oporowe wykonane z platyny).
W warunkach z danego dnia ani ciśnienie atmosferyczne nie musi się zgadzać, a zawartość kotła jest, jaka jest, sam wiesz.
Dlatego liczy się nie wartość temperatury, ale jej stabilność i moment skoku o 0,1 stopnia. Stabilizujesz kolumnę, odczytujesz temperaturę dnia i jej się trzymasz. Może się odchylić tak z grubsza o 2 - 3 stopnie od książkowej w górę bądź w dół.
Ale ogólnie wiesz, jak pracować, bo osiągasz dobre efekty i pracujesz poprawnie. Teraz będziesz to robił dodatkowo świadomie.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.