Wino z jabłek, większa ilość 200l w beczce

Fermentacja, otrzymywanie moszczu, filtracja, butelkowanie, przechowywanie, choroby i wady wina, pasteryzacja, szczepienie drożdżami, itp...

Autor tematu
michal_pol
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 21 lip 2012, 21:24

Post autor: michal_pol »

Witam

Ilość jabłek na dzialce przyprawia mnie o zawrót głowy.
Mam dwie czyste beczki 200l, plastik niebieskie, pewnie polietylen,
Jabłek średnio-soczystych i soczystych, gatunków nie znam, wystarczy spokojnie.
Teraz mam pytanie, czy robić pulpę owocową + pektopol + odciskanie na jakimś sicie i fermentacja samego soku,
Czy fermentować taką pulpę wlaną bezpośrednio do beczki?
Beczka ma dwa otwory na korek z gwintem o fi 60 mm.

Jak wogóle widzicie taką operację....bo wyjdzie niemal hurtowa.
promocja
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Wino z jabłek, większa ilość 200l w beczce

Post autor: Zygmunt »

Jeżeli masz beczkę nie z deklem, tylko z nakrętką fi 6cm, to... masz problem. Najwygodniej rozbić jabłka bezpośrednio w beczce (np. mieszadłem do farb, betonu) z dodatkiem pektopolu, zadać drożdże (dzięki temu fermentacja "wypchnie" czop z jabłek ku powierzchni), a przez umieszczony na dnie beczki kranik spustowy po jednym, dwóch i trzech dniach spuścić powstały sok do drugiej beczki lub fermentora. Metoda najłatwiejsza i dająca dobre efekty, no ale do rozbicia jabłek wymagany jest duży wlot i łatwo zmywalne ściany.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

Autor tematu
michal_pol
2
Posty: 4
Rejestracja: sobota, 21 lip 2012, 21:24
Re: Wino z jabłek, większa ilość 200l w beczce

Post autor: michal_pol »

Beczka z dużym otworem zakupiona.
Zrobiłem mały test na sokowirówce, takiej z PRLu, bardzo ładnie to działa, lecz wydajność za mała, by robić w ten sposób 200lirtrów. W półlitrowej butelce na dnie zbiera się około 2 cm osadu, co to jest? Sam czysty soczek ma 11-12 Blg.

we125
400
Posty: 410
Rejestracja: niedziela, 15 sie 2010, 12:50
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Wino z jabłek, większa ilość 200l w beczce

Post autor: we125 »

Zrobiłem mały test na sokowirówce, takiej z PRLu, bardzo ładnie to działa, lecz wydajność za mała
Spróbuj wiertarką z naostrzonym mieszadłem do betonu.
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Posty: 1896
Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Wino z jabłek, większa ilość 200l w beczce

Post autor: pokrec »

Jest też opcja użycia prasy winiarskiej...
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

adamsky
5
Posty: 7
Rejestracja: czwartek, 9 sie 2012, 12:03
Re: Wino z jabłek, większa ilość 200l w beczce

Post autor: adamsky »

Przy tak dużej ilości owocu można sobie podarować usuwanie gniazd nasiennych? Całe jabłka jak leci do środka i miazga?

70-MAREK
150
Posty: 162
Rejestracja: środa, 15 sie 2012, 20:32
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: LUBLIN
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 12 razy
Re: Wino z jabłek, większa ilość 200l w beczce

Post autor: 70-MAREK »

Witam,
ja puściłem jabłka przez maszynkę do mięsa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Wina”