Witam mam zamiar zrobić wino z winogron w beczce dębowej 180l i tu mam taki problem
czy mogę zrobić wino w np 3 galonach po 50l a później na okres starzenia czy leżakowania ( nie wiem do końca jak się to nazywa )zlać razem, bo nie mam aż tak dużego pojemnika żeby wszystko zrobić w 1
czy można tak zrobić ?
czy wino nie zmieni swojego smaku ?
i czy lepiej kupić pojemnik 180l i w 1 wszystko zrobić ?
( wiem zastanawiacie się po co mi 180l wina , ale ja mam zamiar zostawić je w tej beczce na kilkanaście lat a potem trochę podbierać )
Wino w beczce dębowej
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Wino w beczce dębowej
Hej,
Możesz, ale musisz strasznie uważać, bo przy niewielkiej infekcji w jednym ze zbiorników psujesz sobie 180l wina i beczkę. Pamiętaj też, żeby w beczkę zlać już nie pracujące wino, no i pamiętaj o przygotowaniu beczki. Warunki na trzymanie tego masz?
Możesz, ale musisz strasznie uważać, bo przy niewielkiej infekcji w jednym ze zbiorników psujesz sobie 180l wina i beczkę. Pamiętaj też, żeby w beczkę zlać już nie pracujące wino, no i pamiętaj o przygotowaniu beczki. Warunki na trzymanie tego masz?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 2739
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 432 razy
- Kontakt:
Re: Wino w beczce dębowej
Tutaj jest instrukcja przygotowania beczki napisana przez producenta beczek : http://zdrowenalewki.pl/p/16/480/beczka ... zulki.html
Wino śmiało można zlewać z trzech 50-litrowych balonów, należy je zabezpieczyć przed infekcją pirosiarczynem potasu. Jest to jednocześnie stoper fermentacji.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Wino śmiało można zlewać z trzech 50-litrowych balonów, należy je zabezpieczyć przed infekcją pirosiarczynem potasu. Jest to jednocześnie stoper fermentacji.
Pozdrawiam
Jan Okowita
Zapraszam do mojego sklepu: https://alkohole-domowe.pl Pokolenie Silver jeszcze daje radę:)