Problem z octem jabłkowym.
Witam wszystkich serdecznie .Na tym forum jestem nowa. Na razie czytam i dokształcam się w temacie nastawiania wina. A na początek mam pytanie w sprawie octu. Próbuję po raz drugi zrobić ocet z jabłek, i po raz drugi mam problem. Za pierwszym razem ocet ładnie się wyklarował ale pojawiło się na jego powierzchni coś co przypomina, za przeproszeniem, gluta. obecnie ocet nie ma ochoty wyklarować się a na powierzchni znów zaczyna się tworzyć glut.Może ktoś z szanownych forumowiczów spotkał się z czymś takim i mogłby mi pomóc?
Re: Problem z octem jabłkowym.
Taki glucik robi się zawsze, przynajmniej mnie. Jednak to nie przeszkadza, glucika się wyciąga (wyłazi cały) potem po kilku tygodniach glucik się odtwarza. Znowu zdejmujemy. Można pozbyć się innymi metodami tego glucika, ale po co? Zmętnienie też minie, a jak nie to klarowin polecam. Miałem ostatnio problem z nastawem jabłkowym na bimberek i wyszło mi 450 l octu, zresztą wyśmienity, stąd doświadczenie
-
- Posty: 41
- Rejestracja: niedziela, 24 lip 2011, 20:05
- Krótko o sobie: Amator degustator :)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny w każdej postaci
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Problem z octem jabłkowym.
O węgorku octowym poczytaj sobie TU i TU
Jeśli to on, to jak masz narybek, to do karmienia. Albo uszczęśliwisz kolegę, który jest akwarystą
Jeśli to on, to jak masz narybek, to do karmienia. Albo uszczęśliwisz kolegę, który jest akwarystą
Ostatnio zmieniony niedziela, 2 paź 2011, 22:07 przez Wald, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Interpunkcja.
Powód: Interpunkcja.
z % pzdr --=:| robjach | :=--
... my tu gadu gadu a psota się grzeje ....
... my tu gadu gadu a psota się grzeje ....
-
- Posty: 2848
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 445 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 41
- Rejestracja: niedziela, 24 lip 2011, 20:05
- Krótko o sobie: Amator degustator :)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny w każdej postaci
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Problem z octem jabłkowym.
Już tak zupełnie na poważnie to:
- kożuch, glut, farfocel czy jak go zwał występuje prawie zawsze jeśli poddawana fermentacji zawartość jest wystawiona na działanie powietrza, a przy wytwarzaniu octu to w zasadzie konieczność, żeby zachodziła fermentacja octowa
- jak już się dobrze wyklaruje i rozlejesz do korkowanych butelek to "glut" nie powinien już się tworzyć
Mam nadzieję, że tymi linkami do robali nie wystraszyłem koleżanki
- kożuch, glut, farfocel czy jak go zwał występuje prawie zawsze jeśli poddawana fermentacji zawartość jest wystawiona na działanie powietrza, a przy wytwarzaniu octu to w zasadzie konieczność, żeby zachodziła fermentacja octowa
- jak już się dobrze wyklaruje i rozlejesz do korkowanych butelek to "glut" nie powinien już się tworzyć
Mam nadzieję, że tymi linkami do robali nie wystraszyłem koleżanki
z % pzdr --=:| robjach | :=--
... my tu gadu gadu a psota się grzeje ....
... my tu gadu gadu a psota się grzeje ....