Zrobiłem cydr z kartonika według podanego Tu przepisu, czyli 5 litrów 100% soku z dobrze namnożoną matką drożdżową (Sauternes). Drożdże najpierw dodałem do 1l soku, jak zrobiło się ich więcej dodałem do reszty. Wygląd, smak jak dla mnie i na pierwszy taki cydr to pierwsza klasa tyle że śmierdzi i to okrutnie ( takim pawiem kota). Czy z tym się da coś zrobić? Może goździki albo coś co zmieni delikatnie aromat nie zmieniając smaku na gorsze?
Tydzień później...
W sumie to sprawa się sama rozwiązała , bo flaszki z tym trunkiem przeleżały trochę i są już dobre w zapachu, a w smaku jeszcze lepsze bardzo polecam ten cydr gdyż czas i łatwość zrobienia mniej wymaga niż normalnie w winie. Jak dla mnie to jest to spora konkurencja dla piwa ogólnie dostępnego.
Problem z cydrem
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
-
Autor tematu - Posty: 15
- Rejestracja: wtorek, 22 cze 2010, 15:19
- Ulubiony Alkohol: wszystko
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: Gliwice
- Podziękował: 1 raz
Ostatnio zmieniony wtorek, 2 lis 2010, 15:14 przez Kucyk, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Scalenie postów
Powód: Scalenie postów