CYDR- klarowność, butelkować czy czekać?
-
Autor tematu - Posty: 400
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Serwus.
Lekko ponad 2 tygodnie temu nastawiłem cydr z 100% soku jabłkowego. Na 4,7L 11 BLG soku z kartona dałem 120 g cukru, drożdże i pożywkę w odpowiedniej ilości.
Około tydzień temu fermentacja ucichła. Pojawiają się jakieś pojedyncze stróżki bąbelków z dna (wygląda to jak by się odgazowywał). Na dnie jest osad, ale nadal jest lekko mętny.
Butelkować już? Czy czekać, aż wyklaruje ładnie? A może owinąć czarnym streczem, aby osłonić od światła i wywalić go na balkon?
Chciałbym aby do świąt był gotowy.
Aktualnie wygląda tak:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Autor tematu - Posty: 400
- Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
- Podziękował: 112 razy
- Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: CYDR- klarowność, butelkować czy czekać?
Nie mam sadu . Jak wygram w lotto to na 100% będę miał i sad, a w nim jabłka, gruszki, wiśnie i agrest .
Sok Jabłkowy- Zaczarowany ogród (sok 100% z zagęszczonego soku jabłkowego)
Jak bym zabutelkowal w takim stanie to i tak po refermentacji osad zrobi się na dnie. Dlatego zastanawiam się czy jest sens czekać aż się wyklaruje na kryształ?
Sok Jabłkowy- Zaczarowany ogród (sok 100% z zagęszczonego soku jabłkowego)
Jak bym zabutelkowal w takim stanie to i tak po refermentacji osad zrobi się na dnie. Dlatego zastanawiam się czy jest sens czekać aż się wyklaruje na kryształ?
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 43
- Rejestracja: sobota, 4 wrz 2021, 14:09
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Podziękował: 51 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: CYDR- klarowność, butelkować czy czekać?
Taki sok to chyba tylko pasteryzowany jest? Czy pasteryzacja usuwa pektyny?
Do poczytania tutaj:
https://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=14853
Do poczytania tutaj:
https://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=14853
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: CYDR- klarowność, butelkować czy czekać?
Chyba jednak nie jest tylko pasteryzowany.
Do poczytania na przykład tutaj:
https://piwoicydr.wordpress.com/2021/08 ... k-piwowar/
Do poczytania na przykład tutaj:
https://piwoicydr.wordpress.com/2021/08 ... k-piwowar/
-
- Posty: 255
- Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 45 razy