CYDR- klarowność, butelkować czy czekać?

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...
Awatar użytkownika

Autor tematu
AAmatorek
400
Posty: 400
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy

Post autor: AAmatorek »

:witam:

Serwus.

Lekko ponad 2 tygodnie temu nastawiłem cydr z 100% soku jabłkowego. Na 4,7L 11 BLG soku z kartona dałem 120 g cukru, drożdże i pożywkę w odpowiedniej ilości.

Około tydzień temu fermentacja ucichła. Pojawiają się jakieś pojedyncze stróżki bąbelków z dna (wygląda to jak by się odgazowywał). Na dnie jest osad, ale nadal jest lekko mętny.

Butelkować już? Czy czekać, aż wyklaruje ładnie? A może owinąć czarnym streczem, aby osłonić od światła i wywalić go na balkon?

Chciałbym aby do świąt był gotowy.

Aktualnie wygląda tak:
signal-2024-03-13-18-14-49-193-5.jpg
signal-2024-03-13-18-14-49-193-4.jpg
signal-2024-03-13-18-14-49-193-3.jpg
signal-2024-03-13-18-14-49-193-2.jpg
signal-2024-03-13-18-14-49-193-1.jpg
signal-2024-03-13-18-14-49-193.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2595
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: CYDR- klarowność, butelkować czy czekać?

Post autor: jakis1234 »

Dwa tygodnie, mało, stanowczo za mało.
Czekaj, na święta możesz popróbować, ale z butelkowaniem się wstrzymaj.
Pozdrawiam z opolskiego.

INTseed
50
Posty: 52
Rejestracja: niedziela, 27 sie 2017, 18:55
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: CYDR- klarowność, butelkować czy czekać?

Post autor: INTseed »

Zależy jaka temperatura fermentacji.
Przed butelkowaniem już po fermentacji wystaw do zimnego.
Z twoich jabłek czy nfc?
Awatar użytkownika

Autor tematu
AAmatorek
400
Posty: 400
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: CYDR- klarowność, butelkować czy czekać?

Post autor: AAmatorek »

Nie mam sadu :(. Jak wygram w lotto to na 100% będę miał i sad, a w nim jabłka, gruszki, wiśnie i agrest :).
Sok Jabłkowy- Zaczarowany ogród (sok 100% z zagęszczonego soku jabłkowego)

Jak bym zabutelkowal w takim stanie to i tak po refermentacji osad zrobi się na dnie. Dlatego zastanawiam się czy jest sens czekać aż się wyklaruje na kryształ?
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4941
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: CYDR- klarowność, butelkować czy czekać?

Post autor: rozrywek »

Pektyny. Oto słowo kluczowe.
Nikt nie twierdzi że cydr ma być idealnie klarowny.
Także nie stresuj się tym za bardzo.
Awatar użytkownika

Autor tematu
AAmatorek
400
Posty: 400
Rejestracja: poniedziałek, 13 gru 2021, 10:55
Podziękował: 112 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: CYDR- klarowność, butelkować czy czekać?

Post autor: AAmatorek »

Nie no w soku z kartona ( nie NFC ) to pektyn chyba brak?

witas
30
Posty: 43
Rejestracja: sobota, 4 wrz 2021, 14:09
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 51 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: CYDR- klarowność, butelkować czy czekać?

Post autor: witas »

Taki sok to chyba tylko pasteryzowany jest? Czy pasteryzacja usuwa pektyny?
Do poczytania tutaj:
https://wino.org.pl/forum/showthread.php?tid=14853

HeniekStarr
600
Posty: 633
Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
Podziękował: 182 razy
Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: CYDR- klarowność, butelkować czy czekać?

Post autor: HeniekStarr »

Chyba jednak nie jest tylko pasteryzowany.
Do poczytania na przykład tutaj:
https://piwoicydr.wordpress.com/2021/08 ... k-piwowar/

szoalko
10
Posty: 19
Rejestracja: wtorek, 26 maja 2020, 05:19
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: CYDR- klarowność, butelkować czy czekać?

Post autor: szoalko »

No czekać, ale niektóre cydry bardzo długo się klarują - w sumie esczzenie zaobserwowałem od czego to zależy...

tanczacy-z-drozdzami
250
Posty: 255
Rejestracja: poniedziałek, 19 cze 2023, 12:37
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 45 razy
Re: CYDR- klarowność, butelkować czy czekać?

Post autor: tanczacy-z-drozdzami »

Też kiedyś robiłem na soku z kartonika i cholerstwo się pół roku klarowało. Tylko zlej do innego baniaka aby usunąć drożdże z dna bo będziesz miał mdły posmak autolizy drożdży.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”