Kolumna półkowa procup


czytam
700
Posty: 732
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 110 razy

Post autor: czytam »

To dzielenie na małe porcje i decydowanie po kilku dniach co nadaje się do serca też może być mylące. Na pewno początkujących doprowadzi do zbytniego oczyszczania destylatu. Trzeba nieco doświadczenia, aby ocenić, czy smrodek zmieni się po kilku latach w aromat. Tradycja w narodzie zanikła i praktykujących przewodników pod których osobistym nadzorem można byłoby pobierać nauki w zasadzie nie ma. Proponuję to co byłoby wylane/rektyfikowane też gromadzić i z czasem poddać osobnemu procesowi. Można się pozytywnie zdziwić z uzyskanych rezultatów.

kwik44
1250
Posty: 1266
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Kolumna półkowa procup

Post autor: kwik44 »

Czyli to z rumem jest problem nie z kolumną. Rum świeży cuchnie dla mnie jak źle zrobiona cukrówka. Ale to moje wrażenia. Na szczęście w beczce daje radę i po roku jest już do próbowania.
Odnośnie półkowej - jak wielokrotnie pisałem ja pracuję na niej jak na aparacie prostym. Wykorzystuję jednak zalety półek do odbioru przedgonu i później do ograniczania niechcianego pogonu. Jest to najlepszy dla mnie kompromis.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kolumny półkowe”