Witam serdecznie forumową brać ! Mam na imię Michał, na karku już 35 latek i niedługo zacznę stawiać pierwsze kroki w wytwarzaniu alkoholu wysokoprocentowego. Do tej pory robiłem tylko domowe piwo z brewkitów lub nalewki na spirytusie sklepowym.
Mój kolega z młodzieńczych lat produkuje bardzo fajne destylatory typu Aabratek, obiecał że skonstruuje mi jakiś fajny sprzęt po nowym roku więc zabieram się za gromadzenie wiedzy teoretycznej
Póki co w planach mam destylowanie głównie nastawów owocowych Pozdrawiam wszystkich i zaczynam lekturę
Ashoot
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Ashoot
Dzięki, zacząłem od studiowania kompendium wiedzy ale bardzo dużo tego Tak po krótce co najlepiej się destyluje na sprzęcie typu Aabratek jeżeli do owocówek lepszy byłby miedziany alembik ? Co najlepiej ugotować na "rozdziewiczenie" ?
Puszczam choć to świadczy o lenistwie - ale temat przywitalny, więc nie będziemy bardzo restrykcyjni - MANOWAR
Puszczam choć to świadczy o lenistwie - ale temat przywitalny, więc nie będziemy bardzo restrykcyjni - MANOWAR
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 20 gru 2021, 23:18 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 62
- Rejestracja: sobota, 9 sty 2010, 14:09
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Ashoot
Mam też zamiar iść w owocówki - dla mnie jakość jest ważniejsza niż ilość , czy szybkość procesu. Co będzie lepsze do owocówek : Alembik czy półkowa ?kiwitom23 pisze:Witamy, jak planujesz owocówki, to bym pomyślał na Twoim miejscu o alembiku, albo o kolumnie półkowej. Powodzenia w pochłanianiu wiedzy, a jest jej trochę.
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: Ashoot
Kolego trudno o jednoznaczną odpowiedź, są zwolennicy jednego i drugiego. Ja mam półkową i smakówki wychodzą mi wspaniałe, plus jest też taki, że mogę zmieniać ilość półek i mam tym samym większy wpływ na smak destylatu. Alembik to legenda, ale nie ma na nim możliwości "regulacji" ilości smaczków, które chcesz uzyskać, chyba że ilością przebiegów. Tak więc nie odpowiem Ci na to pytanie, bo tutaj nie ma jednoznacznej odpowiedzi, choć pewnie większość będzie Ci sugerowała alembik. Alembik to też chyba mniejszy wydatek, choć nie zawsze. Pozdrawiam.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway