Aktualne ceny surowców do zacierania / koji ( bez cukru )
Regulamin forum
1. Każdy producent/sklep powinien znajdować się w osobnym temacie.
2. Jeżeli chcesz pokazać swój sklep/firmę/produkt zrób to opisując czym się zajmujesz/produkujesz. Temat może mieć jeden aktywny odnośnik do twojej strony www.
3. Poszukiwaczy sprzętów i towarów odsyłamy do działu Targowisko
1. Każdy producent/sklep powinien znajdować się w osobnym temacie.
2. Jeżeli chcesz pokazać swój sklep/firmę/produkt zrób to opisując czym się zajmujesz/produkujesz. Temat może mieć jeden aktywny odnośnik do twojej strony www.
3. Poszukiwaczy sprzętów i towarów odsyłamy do działu Targowisko
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
-
- Posty: 1052
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Aktualne ceny surowców do zacierania / koji ( bez cukru )
Celowo w tym wątku, bo w sumie rzecz o taniej mące (a może nawet darmowej)…
Co jakiś czas u mnie w sieciówce kończy się termin mąki, która jest wówczas radykalnie przeceniana - kilka tygodni temu udało mi się kupić 60kg pszennej 405 po 0,38zł/kg. W poniedziałek była znów, tym razem po 0,58 – raz, że nie mogłem akurat zabrać, a wrócić jakoś mi się nie chciało, bo chyba zakutwiłem pamiętając wcześniejszą cenę i liczyłem na dalszą obniżkę. Wczoraj już nie było. Pogadałem z panią na kasie – musi iść do utylizacji, sprzedać nie mogą. I tu pytanie: ktoś z Was wie z praktyki, jak to musi/może wyglądać? Może wcale nie musi być utylizowana „na kwit”, może można taki towar jakoś odebrać od sklepu zamiast jego utylizacji?
Co jakiś czas u mnie w sieciówce kończy się termin mąki, która jest wówczas radykalnie przeceniana - kilka tygodni temu udało mi się kupić 60kg pszennej 405 po 0,38zł/kg. W poniedziałek była znów, tym razem po 0,58 – raz, że nie mogłem akurat zabrać, a wrócić jakoś mi się nie chciało, bo chyba zakutwiłem pamiętając wcześniejszą cenę i liczyłem na dalszą obniżkę. Wczoraj już nie było. Pogadałem z panią na kasie – musi iść do utylizacji, sprzedać nie mogą. I tu pytanie: ktoś z Was wie z praktyki, jak to musi/może wyglądać? Może wcale nie musi być utylizowana „na kwit”, może można taki towar jakoś odebrać od sklepu zamiast jego utylizacji?
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 168
- Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Aktualne ceny surowców do zacierania / koji ( bez cukru )
Sklep ma obowiązek utylizacji towaru z terminem mniejszym jak 0, oficjalnie nie mogę go także sprzedać z obawy o ogromne problemy z sanepidem itd, jedyna opcja to mieć dogadanego kierownika sklepu który wyda ci taki towar.
Inna sprawa ze w momencie kiedy towar zostanie zutylizowany a na sklepie jest świeży, już nie ma promocji i nie mogą ci sprzedać po cenie promocyjnej.
Inna sprawa ze w momencie kiedy towar zostanie zutylizowany a na sklepie jest świeży, już nie ma promocji i nie mogą ci sprzedać po cenie promocyjnej.
-
- Posty: 1052
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Aktualne ceny surowców do zacierania / koji ( bez cukru )
No wlaśnie takie rozwiązanie biorę pod uwagę. Uwzględniając, że prowadzony jest jakiś bilans PZ/WZ sklep musi wykazać utylizację. Nie wiesz, jak to się odbywa? Tzn. czy otrzymuje z ZU kwit zbiorczy (wagowy) i potem sklep sam sobie wypisuje, co zutylizował, czy już na kwicie z ZU musi być precyzyjny wykaz przyjętych towarów? Jeśli to pierwsze, to jest szansa, jeśli drugie, to sobie odpuszczę i będę kupował po 0,58MastaMari pisze:(...) jedyna opcja to mieć dogadanego kierownika sklepu który wyda ci taki towar.(...)
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
- Posty: 168
- Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Aktualne ceny surowców do zacierania / koji ( bez cukru )
Sklep wystawia dokumenty utylizacji według własnego uznania, tzn. tyle ile stwierdza, nie ma żadnego narzędzia które na bieżąco weryfikuje co przyjechało z jakim terminem, tylko fizyczna weryfikacja na towarze, dlatego tez codziennie na sklepie sprawdza sie towar. jeżeli będziesz miał dogadana osobę i wyda ci towar z końcem terminu to już ich sprawa ;]