Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
850
Posty: 859
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: robert4you » sobota, 24 paź 2020, 11:43

Dokładnie

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

MastaMari
50
Posty: 50
Rejestracja: poniedziałek, 10 lut 2020, 21:47
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: MastaMari » niedziela, 25 paź 2020, 17:05

Gdybym wiedział to bym zamówił wszystkie z 2m przewodu a tak trzeba będzie przedłużać ;/

Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
850
Posty: 859
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: robert4you » niedziela, 25 paź 2020, 21:04

Nie przedłużać.
Zmień kolejność w kodzie.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272

Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 153
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: stefunk » poniedziałek, 26 paź 2020, 15:12

Próbuję przenieść kawałek kodu na esp8266. W sumie to moje pierwsze podejście do samodzielnego pisania kodu na ESP i mam mały problem.
Chciałbym tylko ustawiać moc grzałki, więc biorę kod Task1code, jest on wywoływany przez xTaskCreatePinnedToCore, którego na esp8266 nie ma. Wrzucam go do loop'a - wywalając niepotrzebne rzeczy i co jakieś 3-4 sekundy na konsoli widzę "Soft WDT reset" - czy ten problem nie występuje na esp32? Na ten moment zrobiłem obejście i kończę pętlę for po sekundzie - ale nie wiem czy nie bedzie problemów później jak będę odczytywał temperaturę z czujników itd.

Druga sprawa to włączanie grzałki. W programie moc jest realizowana poprzez wyłączanie/włączanie w przeciągu 1 sekundy - czy to nie wpływa negatywnie na sam ssr/grzałkę? Posiadam regulator Boleckiego i widzę, że ten czas jest tam dwukrotnie większy, tj 2 sekundy na cykl.

Kod: Zaznacz cały

#define RelayPin D8
int PercentagePower = 50;
int HeaterTimeFrameInSeconds = 2;

unsigned long loopStartTime=0;
unsigned long timePassed=0;

void setup() {
}

void loop() {
  pinMode(RelayPin, OUTPUT);
  digitalWrite(RelayPin, LOW);

  loopStartTime = millis();
 
  for (;;)
  {
    timePassed = millis() - loopStartTime;
   
    if (timePassed > (HeaterTimeFrameInSeconds * 1000))
    {
      break;
    }

    if ((PercentagePower * 10 * HeaterTimeFrameInSeconds) < timePassed)
    {
      digitalWrite(RelayPin, LOW);
    }
    else
    {
      digitalWrite(RelayPin, HIGH);
    }
  }
}
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 paź 2020, 15:19 przez stefunk, łącznie zmieniany 3 razy.


jacek.kokot
100
Posty: 102
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 10:28
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: jacek.kokot » poniedziałek, 26 paź 2020, 18:13

stefunk - to jest aktywne czekanie, tak się nie robi. Przecież przed wejściem do tego fora wiesz ile czasu masz być w stanie wysokim a ile w niskim. Chyba tam jest jakiś delay na tym sprzęcie? Z jaką częstotliwością chcesz sterować tym wyjściem?

Kod: Zaznacz cały

#define CYCLE_LENGTH_IN_MS 100
#define POWER_RESOLUTION 100

// UWAGA power musi być [0..POWER_RESOLUTION]

for (;;) { // jak szybko chcesz przełączać? 10Hz, czyli jeden obrót 100ms (100msx10 = 1s)
  if (power>0) { // faza wysoka
    digitalWrite(pin, HIGH);
    delay(power * CYCLE_LENGTH_IN_MS / POWER_RESOLUTION);  // najpierw mnożenie później dzielenie - zastanów się dlaczego
  } 
  if (power<100) { // faza niska
    digitalWrite(pin, LOW);
    delay((POWER_RESOLUTION - power) * CYCLE_LENGTH_IN_MS / POWER_RESOLUTION);
  } 
}
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 paź 2020, 18:21 przez jacek.kokot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 153
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: stefunk » poniedziałek, 26 paź 2020, 19:55

Wziąłem to z przykładu z tego tematu. Twoje podejście wygląda dużo lepiej, udało mi się złożyć wszystko w całość.

Kod: Zaznacz cały

#include <Scheduler.h>

#define RELAY_PIN D8
#define POWER_RESOLUTION 100
#define POWER_PERCENTAGE 50
#define HEATER_TIME_FRAME_IN_SECONDS 2

class HeaterTask : public Task {
public:
    HeaterTask(int relayPin, int powerResolution, int percentagePower, int heaterTimeFrameInSeconds) {
      _relayPin = relayPin;
      UpdateHeaterParameters(powerResolution, percentagePower, heaterTimeFrameInSeconds);
    }
   
    void setup() {
      pinMode(RELAY_PIN, OUTPUT);
      digitalWrite(RELAY_PIN, LOW);
    }

    void loop() {
      if (_percentagePower > 0 ) {
        turnAndWait(_highTimeInMiliseconds, HIGH);
      }
     
      if (_percentagePower < 100) {
        turnAndWait(_lowTimeInMiliseconds, LOW);
      }
    }

    void UpdateHeaterParameters(int powerResolution, int percentagePower, int heaterTimeFrameInSeconds) {
      _powerResolution = powerResolution;
      _percentagePower = percentagePower;
      _heaterTimeFrameInSeconds = heaterTimeFrameInSeconds;
     
      _highTimeInMiliseconds = _percentagePower * _heaterTimeFrameInSeconds * 1000 / _powerResolution;
      _lowTimeInMiliseconds = (_powerResolution - _percentagePower) * _heaterTimeFrameInSeconds * 1000 / _powerResolution;
    }
private:
  int _relayPin, _powerResolution, _percentagePower, _heaterTimeFrameInSeconds, _highTimeInMiliseconds, _lowTimeInMiliseconds;
 
  void turnAndWait(int timeInMiliseconds, int state) {
    digitalWrite(RELAY_PIN, state);
        delay(timeInMiliseconds);
  }
} heater_task(RELAY_PIN, POWER_RESOLUTION, POWER_PERCENTAGE, HEATER_TIME_FRAME_IN_SECONDS);

void setup() {
  //Serial.begin(115200);
  //Serial.println("Setup");

  Scheduler.start(&heater_task);
  Scheduler.begin();
}


void loop() {}
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 paź 2020, 20:18 przez stefunk, łącznie zmieniany 3 razy.


jacek.kokot
100
Posty: 102
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 10:28
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: jacek.kokot » poniedziałek, 26 paź 2020, 20:24

Nie widziałem tego przykładu nie będę się wypowiadał na jego temat. To jest tak, że każdy orze jak może. Tylko niektórzy powinni poprzestać na oraniu pola ;)

Skoro już się czepiłem, to parę dodatkowych spraw.
1. Rozdziel deklaracje od definicji.
2. Zmienne PercentagePower i HeaterTimeFrameInSeconds są w tym kodzie prywatne dla klasy HeaterTask. Być może tu nie ma całości kodu i gdzieś tam coś je modyfikuje, ale w takim przypadku tak czy siak przydałaby się jakieś przypisanie ich własności do czegoś i dodanie synchronizacji.
3. RELAY_PIN jest naturalnym kandydatem na parametr konstruktora HeaterTask.
4. Inicjalizacja highTimeInMiliseconds i lowTimeInMiliseconds - tego się tak nie robi. To powinno być w konstruktorze.
5. Zamiast wyliczać na pałę highTimeInMiliseconds i lowTimeInMiliseconds lepiej w ogóle nie mieć takich zmiennych i wyliczać je na bieżąco w środku loop. Wtedy można modyfikować PercentagePower i niczym się nie martwić. Generalnie ogólna zasada jest taka, że im mniej przechowujesz stanu tym lepiej.
6. Jak być chciał być purystą, to zwróć uwagę, że highTimeInMiliseconds + lowTimeInMiliseconds wcale nie musi być 1000 * HeaterTimeFrameInSeconds. Jakbyś chciał to zapewnić trzeba by inicjalizować lowTimeInMiliseconds = 1000 * HeaterTimeFrameInSeconds - highTimeInMiliseconds.
7. Deklaracja heater_task jest bardzo błędogenna. Tego nie widać. Tak się nie robi.

Awatar użytkownika

.Gacek
1800
Posty: 1821
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: .Gacek » poniedziałek, 26 paź 2020, 20:44

jacek.kokot pisze:Nie widziałem tego przykładu nie będę się wypowiadał na jego temat. To jest tak, że każdy orze jak może. Tylko niektórzy powinni poprzestać na oraniu pola ;)


Napisz o co Ci chodzi, przecież tutaj nikt w mordę nie przyłoży... Nie pykło Ci coś dzisiaj? Chooojowy dzień był? Kurde... Nie rozumiem takich ludzi i zachowania...
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 153
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: stefunk » poniedziałek, 26 paź 2020, 20:49

Gacek, po prostu pracując z zawodzie, jak się widzi totalną prowizorkę, to szkoda słów


jacek.kokot
100
Posty: 102
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 10:28
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: jacek.kokot » poniedziałek, 26 paź 2020, 21:16

.Gacek pisze:Napisz o co Ci chodzi, przecież tutaj nikt w mordę nie przyłoży... Nie pykło Ci coś dzisiaj? Chooojowy dzień był? Kurde... Nie rozumiem takich ludzi i zachowania...

Ja Cię przepraszam bardzo, ale tak jak napisałem, nie widziałem tego kodu, nie mam pojęcia jaki to jest kod, ani tym bardziej czyj. Napisałem tylko, że czasami jest lepiej jak niektórzy nie zajmują się pewnymi rzeczami, ale to była uwaga ogólna, w oderwaniu od kodu (którego niewidziałem).

Ja nie chcę tu nic sugerować, ale chyba nieco nadinterpretowałeś moją wypowiedź. Chooojowy dzień był?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 paź 2020, 21:17 przez jacek.kokot, łącznie zmieniany 1 raz.


jacek.kokot
100
Posty: 102
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 10:28
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: jacek.kokot » poniedziałek, 26 paź 2020, 21:20

stefunk pisze:Gacek, po prostu pracując z zawodzie, jak się widzi totalną prowizorkę, to szkoda słów

Panowie... Ja nie widziałem tego kodu. Nie dyskutuję tu o żadnym konkretnym kodzie. Napisałem uwagę ogólną, że czasami ktoś opublikuje G**wno i następnie niczego nieświadomi ludzie się na tym wzorują i wychodzi jeszcze większe G******wno. To jest taki truizm, który ma zastosowanie w wielu miejscach i nie jest specyficzny z kodowania. Nie nazywam na G żadnego konkretnego kodu, ponieważ go nie widziałem. Proszę nie odbierać tego ad persona.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 26 paź 2020, 21:21 przez jacek.kokot, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 153
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: stefunk » poniedziałek, 26 paź 2020, 22:48

Po co właściwie w tym wypadku rozdzielać deklaracje od definicji?

https://pastebin.com/SRzt9k1H

Kolejna porcja kodu ... nie wiem czy to wina esp'a czy coś źle zrobiłem, ale pokazuje mi złą temperature ... w okolicach 66 stopni, po ogrzaniu czujnika temperatura rośnie...


jacek.kokot
100
Posty: 102
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 10:28
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: jacek.kokot » wtorek, 27 paź 2020, 08:39

stefunk - dlaczego nie działa, nie ma pojęcia, ale tak właściwie Ty korzystasz tam z klasy DallasTemperature, która z tego co rozumiem, jest z zewnątrz. Widzę co najmniej trzy opcje. Klasa działa źle (jeśli to jest zaufana klasa, używana przez wielu, bardzo mało prawdopodobne), używasz tej klasy źle (obstawiałbym tą opcję, może begin trzeba wołać w loop a może pomiędzy requestTemperatures a get trzeba dać delay - nie wiem) lub masz coś źle podłączone. Nie znam tej klasy. Nie powiem Ci konkretnie.

Drobne (naprawdę pierdoły) sugestie do kodu:
0. W rozdzieleniu deklaracji od definicji chodzi o to, że w kodzie trzeba trzeba tworzyć struktury wyższego rzędu, wydzielać elementy, ukrywać szczegóły implementacyjne. Tu masz tego kodu tyle co kto napłakał, więc pewnie, póki co, to będzie przerost formy nad treścią, ale warto mieć taki paradygmat z tyłu głowy, bo wraz z rozwojem projektu podział stanie się nieunikniony.
1. Sądzę, że '_' powinieneś używać do parametrów, aby inne zmienne nie miały '_'. Np.

Kod: Zaznacz cały

HeaterTask(int _relayPin, int _powerResolution, int _percentagePower, int _heaterTimeFrameInSeconds) {
      relayPin = _relayPin;

2. Ja nie znam tej klasy, ale z tego co rozumiem sensors->getTempCByIndex(0); zwraca wynik dla pierwszego termometru z brzegu. Sądzę, że taki kod może w przyszłości ewaluować do getTempCByIndex(i); a wg mojej wiedzy magistrala 1-Wire nie daje żadnej gwarancji, że czujniki zawsze czytają się w tej samej kolejności. Reasumując uważam, że lepiej czytać DS po serialu. Jest tam taka opcja w ogóle?
3. W Twoim kodzie nie alokujesz dynamicznie żadnej klasy, a wskaźniki w C++ stają się coraz bardziej passe, więc zamiast pisać static SensorTask sensor_task(SENSOR_PIN, &sensors, &lcdService); i dalej SensorTask(int sensorPin, DallasTemperature *sensors, LcdService *lcdService) możesz napisać static SensorTask sensor_task(SENSOR_PIN, sensors, lcdService); i dalej SensorTask(int sensorPin, DallasTemperature& sensors, LcdService& lcdService).

Ale generalnie naprawdę ładny kod. Dałbym za niego studentowi 5.
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 paź 2020, 08:40 przez jacek.kokot, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 153
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: stefunk » wtorek, 27 paź 2020, 10:10

1. Wolę jak prywatne parametry mają _ w nazwie
2. To jest dopiero nauka biblioteki, będę się starał robić tak, żeby przyporządkować automatycznie jeden termometr w to samo miejsce
3. Programuje w C# i wskaźniki widzę pierwszy raz, nie licząc okresu studiów wiele lat temu :)

Gdybym nie programował od 13 lat to bym się z tej 5 bardzo ucieszył :D

Przyznam, że trochę mnie temat wciągnął i postanowiłem zrobić bibliotekę z asnychronicznym pobieraniem danych i powiadomieniami (o ile się da) na stronie, serwowanej przez ESP'a, z możliwością ustawienia mocy grzałki i wskazaniami temperatury.

Wszystko robię na licencji MIT, więc można będzie korzystać też komercyjnie - mam nadzieję, że zachęcę też forumowych producentów do wrzucania kodu, albo przynajmniej pomocy w rozwoju.

https://github.com/stefunkk/openstill

Awatar użytkownika

george1255
200
Posty: 242
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: george1255 » wtorek, 27 paź 2020, 11:40

stefunk pisze:2. To jest dopiero nauka biblioteki, będę się starał robić tak, żeby przyporządkować automatycznie jeden termometr w to samo miejsce

W arduino IDE
"Tutaj możemy się posłużyć programem demo Plik → Przykłady → OneWire → DS18x20, trzeba jednak pamiętać, aby na samym początku zmienić informacje o podłączeniu czujników"
a później w kodzie umieszczasz

Kod: Zaznacz cały

DeviceAddress termometrZewnetrzny = { 0x10, 0x7A, 0x31, 0x99, 0x1, 0x8, 0x0, 0x4A };

Nie wiem, moze Ci to rozjaśni :)

Źródlo: https://forbot.pl/blog/kurs-arduino-ii-termometry-analogowe-lm35-i-cyfrowe-ds18b20-id18414

Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 153
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: stefunk » wtorek, 27 paź 2020, 12:23

Raczej nie będę podawał ich adresów, wolałbym przy podmianie czujnika nie kompilować ponownie kodu. Może po prostu sortowanie po adresach, żeby zawsze były w tej samej kolejności

edit.

Odpaliłem przykład oneWire i niestety tam też jest zły odczyt.

ROM = 28 FF 48 9E 83 17 4 E
Chip = DS18B20
Data = 1 19 4 4B 46 7F FF C 10 1 CRC=1
Temperature = 65.56 Celsius, 150.01 Fahrenheit
No more addresses.

edit2

Downgrade biblioteki oneWire do 2.3.0 pomógł
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 paź 2020, 12:47 przez stefunk, łącznie zmieniany 2 razy.


jacek.kokot
100
Posty: 102
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 10:28
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: jacek.kokot » wtorek, 27 paź 2020, 13:07

stefunk pisze:Raczej nie będę podawał ich adresów, wolałbym przy podmianie czujnika nie kompilować ponownie kodu. Może po prostu sortowanie po adresach, żeby zawsze były w tej samej kolejności

Do testowania - jakkolwiek. Natomiast jak już coś będziesz chciał uruchomić - tylko po serialu. Inaczej nigdy nie będziesz miał pewności co czytasz. Zwróć uwagę, że przy kilku czyjnikach na tej samej magistrali możesz mieć tak, że przy kolejnym odczycie np. 2 z 5 czujników się nie przeczytają (nie bo nie i tyle). Wtedy to już w ogóle będzie miał loterię.

Swoją drogą - jak testujesz czy odczyt w ogóle się udał?

Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 153
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: stefunk » wtorek, 27 paź 2020, 17:20

No i utknąłem, chciałem za namową zrobić po adresach, ale chyba coś mam nie tak z wskaźnikami, bo mi adresy idą jakieś dziwne, chodzi mi o 1000552E204070 i 000000001 mimo zadeklarowania ich prawidłowo:

const std::map<const char*, const DeviceAddress&> SensorList
{
{"10Polka", { 0x28, 0xFF, 0xB4, 0xCE, 0x70, 0x17, 0x03, 0xBB }},
{"Glowica", { 0x28, 0xFF, 0x4C, 0xDE, 0x83, 0x17, 0x04, 0xF1 }},
{"Zbiornik", { 0x28, 0xFF, 0xE7, 0x7A, 0x83, 0x17, 0x04, 0x15 }},
{"Woda", { 0x28, 0xFF, 0xB7, 0x78, 0x90, 0x17, 0x05, 0x77 }}
};

żeby było jeszcze bardziej dziwnie, dwa ostatnie działają prawidłowo, kod tu: https://github.com/stefunkk/openstill

Devices count:
4
10Polka
-127.00
1000552E204070
Glowica
-127.00
000000001
Zbiornik
21.87
28FFE77A83174150
Woda
21.69
28FFB778901757728


jacek.kokot
100
Posty: 102
Rejestracja: poniedziałek, 17 sie 2020, 10:28
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: jacek.kokot » wtorek, 27 paź 2020, 18:21

DeviceAddress jest typu unit8_t[8]. Czyli teoretycznie od inicjalizacji nikt nie powinien tego modyfikować. Czy mógłbyś zrobić test polegający na wywaleniu czytania w ogóle i zostaw tylko wypisywanie w tym loop element.first i element.second. To że wyniki są z kosmosu - bywa, ale dlaczego wypisując element.second pisze śmieci - dziwne.

Ja bym zrobił zamiast map<char*, Address> => vector< pair<string, Address> >.

Zamień sobie LcdServiceClass* na LcdServiceClass& (i inne analogicznie). Wtedy nigdzie nie bedziesz miał ani * ani ->.

Awatar użytkownika

stefunk
150
Posty: 153
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: stefunk » wtorek, 27 paź 2020, 22:47

Udało mi się to zrobić, po zmianie const chara na stringa, adresy zaczeły być prawidłowe, dlaczego ... nie wiem.

Co do zmiany * na & rozumiem, że chodzi Ci o definicje w nagłówku właściwości klasy?

private:
int _sensorPin;
DallasTemperature& _sensors;
LcdServiceClass& _lcdService; ...

tylko wtedy przy konstruktorze rzuca błędem

SensorTaskClass::SensorTaskClass(int sensorPin, DallasTemperature& sensors, LcdServiceClass& lcdService)
{
_sensors = sensors;
_lcdService = lcdService;

SensorTask.cpp: In constructor SensorTaskClass::SensorTaskClass(int, DallasTemperature&, LcdServiceClass&)

SensorTask.cpp: 3:1: error: uninitialized reference member 'SensorTaskClass::_sensors' [-fpermissive]
SensorTaskClass*: SensorTaskClass(int sensorPin, DallasTemperature& sensors, LcdServiceClass& lcdService)

SensorTask.cpp: 3:1: error: uninitialized reference member 'SensorTaskClass::_lcdService' [-fpermissive]
Error compiling project sources
Debug build failed for project 'OpenStill'
Ostatnio zmieniony wtorek, 27 paź 2020, 22:47 przez stefunk, łącznie zmieniany 1 raz.


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości