Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

moszeusz
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: moszeusz » sobota, 13 cze 2020, 07:39

To ja odpowiem pytaniem na pytanie - co trzeba zmienić w kodzie, aby to wszystko działało? Oczywiście poza informacjami jak WiFi, token, GPIO termometrów (na razie interesuje mnie sam odczyt temperatury, bez sterowania)? Trzeba gdzieś adresy termometrów wpisać?


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
800
Posty: 848
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: robert4you » sobota, 13 cze 2020, 09:06

Nic nie trzeba.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272


moszeusz
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: moszeusz » sobota, 13 cze 2020, 09:11

To w takim razie - mam wszystko ustawione.

Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
800
Posty: 848
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: robert4you » sobota, 13 cze 2020, 09:24

Po prawidłowym połączeniu ten kod rusza na 100%. Szukaj błędu.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272


moszeusz
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: moszeusz » piątek, 19 cze 2020, 20:27

Z własnej głupoty - zastosowałem podstawkę z ESP8266, gdzie piny są inaczej "ułożone" i zwarły się te, które nie powinny. Mam natomiast inne pytanie: czy zamiast SSRów można zastosować moduł przekaźnika (np. taki: https://pl.aliexpress.com/item/32997387727.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.27425c0fBcwDcx ) stosując oczywiście konwerter stanów logicznych (3,3 na 5 V)?

Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
800
Posty: 848
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: robert4you » piątek, 19 cze 2020, 20:47

Nie

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272


moszeusz
50
Posty: 74
Rejestracja: sobota, 23 sie 2014, 13:47
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: moszeusz » piątek, 19 cze 2020, 20:59

Dlaczego? Czy to kwestia czasu przełączenia? Po prostu przekaźnik "nie wyrobi" z przełączaniem wł/wył?


piotricz
250
Posty: 284
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 18:30
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: piotricz » sobota, 20 cze 2020, 02:39

Witam. Spać coś nie mogę więc dla zabicia czasu wtrącę się. Widzę źle zaprojektowaną obudowę. Są ciekawe artykuły jak to się robi. np.
https://msalamon.pl/nigdy-nie-rob-tak-z-wyswietlaczem/

arTii pisze:

Tak... do mojego projektu córka mi zaprojektowała coś takiego
obudowa.jpg
20200212_162429.jpg
20200604_154650.jpg

A i do sterowania grzałek czy EZ. nie muszą być przekaźniki półprzewodnikowe.

Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
800
Posty: 848
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: robert4you » sobota, 20 cze 2020, 14:11

Współczuje stykom.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272

Awatar użytkownika

drgranatt
1100
Posty: 1105
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: drgranatt » sobota, 20 cze 2020, 16:25

Ale czy półprzewodnikowe mają styki? :scratch:
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1759
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: .Gacek » sobota, 20 cze 2020, 21:11

piotricz pisze:A i do sterowania grzałek... nie muszą być przekaźniki półprzewodnikowe.


Robertowi zapewne o to zdanie chodziło...

A ja ze swojej strony mogę zaproponować aby założyć na próbę zamiast SSR-a zwykły przekaźnik w przezroczystej obudowie i podłączyć w funkcji regulatora grupowego (oczywiście nie da się inaczej ale dla uzmysłowienia). Przedział 50% czyli 5 sekund otwarty i 5 sekund zamknięty.
Zainteresowany powinien obserwować otwarcie styku a nie zestyk... Resztę labory zostawiam dla tych co mają obciążenie 1,5kW wzwyż :hahaha:
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1759
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: .Gacek » sobota, 20 cze 2020, 21:14

drgranatt pisze:Ale czy półprzewodnikowe mają styki? :scratch:


Rozumiem, że to to pytanie półprzewodnikowo retoryczne...
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

prolog1975
350
Posty: 376
Rejestracja: środa, 3 sie 2016, 07:38
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: prolog1975 » sobota, 20 cze 2020, 21:37

O ja pier..... e robert4you udostępnił swoją mądrość intelektualną pokazał kod. Al ale nie zawsze znajdą się oblęgory malkontenci co maj małe jaja oczach. Dla mnie jesteście słabi. Napiszcie kod i zobaczymy ile jesteście warci.

Awatar użytkownika

.Gacek
1750
Posty: 1759
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: .Gacek » sobota, 20 cze 2020, 22:20

Prolog, najebałeś się? Trochę składni... Nie bardzo rozumiem. Ile dla Ciebie jestem wart?
Pozdrawiam Gacek.

Awatar użytkownika

Autor tematu
robert4you
800
Posty: 848
Rejestracja: środa, 30 mar 2016, 17:43
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: robert4you » sobota, 20 cze 2020, 23:09

Jeszcze nie widziałem zwykłego przekaźnika z detekcją zera.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
************************************************************************

Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com

Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272


piotricz
250
Posty: 284
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 18:30
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: piotricz » niedziela, 21 cze 2020, 03:59

Ale oczywistym jest że przekaźnik elektromagnetyczny służy tylko i wyłącznie do załączania i rozłączania a nie nie do regulacji mocy! W takich celach przejście przez "0" moim zdaniem jest niezasadne. Dodam że do typowych przekrojów rurek 60.3 mm, 76 mm są dedykowane grzałki gdzie nie ma potrzeby regulacji mocy z napięciem sieciowym 230V. A jeżeli jest potrzeba regulacji mocą to rzeczywiście tylko przekaźniki półprzewodnikowe.

Awatar użytkownika

drgranatt
1100
Posty: 1105
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: drgranatt » niedziela, 21 cze 2020, 09:14

piotricz pisze:... Dodam że do typowych przekrojów rurek 60.3 mm, 76 mm są dedykowane grzałki gdzie nie ma potrzeby regulacji mocy z napięciem sieciowym 230V. A jeżeli jest potrzeba regulacji mocą to rzeczywiście tylko przekaźniki półprzewodnikowe.
Kolumna kolumnie nierówna to po pierwsze a po drugie to czy przedgony odbierasz na mocy roboczej? :scratch:
A pytanie na marginesie: Przy regulatorach mocy opartych na regulacji grupowej i fazowej do czego potrzebne są SSR-y?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

drgranatt
1100
Posty: 1105
Rejestracja: poniedziałek, 13 lip 2009, 10:04
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Niemirof Smorodina
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: 3-city
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: drgranatt » niedziela, 21 cze 2020, 09:29

.Gacek pisze:
piotricz pisze:A i do sterowania grzałek... nie muszą być przekaźniki półprzewodnikowe.


Robertowi zapewne o to zdanie chodziło...
najprawdopodobniej.

.Gacek pisze:A ja ze swojej strony mogę zaproponować aby założyć na próbę zamiast SSR-a zwykły przekaźnik w przezroczystej obudowie i podłączyć w funkcji regulatora grupowego (oczywiście nie da się inaczej ale dla uzmysłowienia). Przedział 50% czyli 5 sekund otwarty i 5 sekund zamknięty.
Zainteresowany powinien obserwować otwarcie styku a nie zestyk... Resztę labory zostawiam dla tych co mają obciążenie 1,5kW wzwyż :hahaha:
Wytrzymałość (żywotność) przekaźnika elektromagnetycznego w dużej mierze zależy od jakości styków i stopnia obciążenia przez co mniej iskrzy i mniej grzeje się. Nadal na rynku są tacy wykonawcy co sprzedają swoje sprzęty oparte na "regulacji mocy" poprzez utrzymanie temperatury wykorzystując do tego celu przekaźnik wbudowany w termostacie. Nie wiem czy rok wytrzyma?
"最不喜欢的粗鲁所持的以及各种各样的虚伪的混蛋。"


http://alkohole-domowe.com/forum/regulatory-drgranatta-t6000.html

Awatar użytkownika

george1255
200
Posty: 215
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: george1255 » niedziela, 21 cze 2020, 09:39

A podpowie ktoś dlaczego rozłącza mi płytkę od internetu (albo ją zwyczajnie wyłącza) gdy mam podłączony DS i podłączam masę do SSR wg schematu https://prnt.sc/t20ajx
Odłączę masę to wszystko wraca do normy, odczyt temperatur itd.
Obrazek
Ostatnio zmieniony niedziela, 21 cze 2020, 09:39 przez george1255, łącznie zmieniany 1 raz.


piotricz
250
Posty: 284
Rejestracja: wtorek, 15 paź 2013, 18:30
Załączniki
Re: Termometr i sterowanie kolumny przez smartfona po WiFi - nowa wersja

Postautor: piotricz » niedziela, 21 cze 2020, 16:55

A gdzie rezystor podpięty do DS18b20? Między + a sygnałem 4.7k?


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości