Witam,
8 dni temu nastawiłem swój pierwszy cydr jabłkowy - 10l soku.
Od początku fermentacja przebiegała bardzo słabo, być może przez temperaturę w piwnicy (ok. 19-20* C). Nastaw początkowy miał 12 blg, po 8 dniach nastaw ma 5 blg, ale drożdże chyba w ogóle już nie pracują (rurka nie pyka).
Drożdże Ciderini Sweet (2,5g) i dodałem pożywkę "Pożywka dla drożdży winiarskich Biowin" (5g).
Co w takiej sytuacji? Próbowałem, to w smaku w sumie przypomina trochę szampana. Zlewać do butelek czy jeszcze poczekać, czy ogólnie cydr nie nadaje się do niczego?
Pozdrawiam.
Cydr po 8 dniach przestał pracować
-
- Posty: 23
- Rejestracja: piątek, 10 kwie 2015, 00:55
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Cydr po 8 dniach przestał pracować
Z doświadczeń swoich i kolegów mogę powiedzieć że to normalna sytuacja przy nastawach czysto owocowych. Blg często zatrzymuje się na poziomie 3-4 blg z powodu na wpływ niecukry więc praktycznie masz już przefermentowane. Daj mu jeszcze kilka dni spokoju i w wekeend możesz zlać z nad osadu i zostaw w spokoju na fermentację cichą na kolejne dwa tygodnie. Potem butelkuj. Temperaturę miałeś w porządku drożdże poradziły sobie a w niskich temperaturach cydr zyskuje.
-
- Posty: 2993
- Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centrum
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cydr po 8 dniach przestał pracować
A czy kolega poczytał forum? Po wpisie domyślam się, że nie. Chciałeś „coś” zrobić, sugerowałeś się jakimś przepisem?
Twój nastaw przerobił cały cukier, albo kończy to robić. To, że rurka nie „pyka” nic nie oznacza. Dlatego nie przejmuj się, złej albo nie zlewaj znad osadu, niech zacznie się klarować. A Ty w tym czasie poświęć troszkę swojego cennego czasu na odczytanie co dalej z cukrem możesz zrobić ... na wytrawnie czy na słodko, jeśli na słodko to czym dosłodzić.
Ps
Daj znać co znalazłeś i jak chcesz to zrobić. Zweryfikujemy i pomożemy
Twój nastaw przerobił cały cukier, albo kończy to robić. To, że rurka nie „pyka” nic nie oznacza. Dlatego nie przejmuj się, złej albo nie zlewaj znad osadu, niech zacznie się klarować. A Ty w tym czasie poświęć troszkę swojego cennego czasu na odczytanie co dalej z cukrem możesz zrobić ... na wytrawnie czy na słodko, jeśli na słodko to czym dosłodzić.
Ps
Daj znać co znalazłeś i jak chcesz to zrobić. Zweryfikujemy i pomożemy