Regulacja przepływu, elektrozawór
-
Autor tematu - Posty: 2
-
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 678 razy
- Kontakt:
Re: Regulacja przepływu, elektrozawór
Elektrozawory mają dwa stany- otwarty i zamknięty, regulowane iglicą poruszającą się w obrębie cewki elektromagnetycznej. Czyli iglica jest na dole lub na górze. Motozawory natomiast mają siłownik elektryczny lib silnik krokowy, który może poruszać kulą lub klapą zaworu pozwalając na ustawienie stanów pośrednich.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 2
-
- Krótko o sobie: W podstawówce Ojciec pokazał mi diodę led, tranzystor no i zbudowałem multiwibrator, a potem to już jakoś poszło.
- Ulubiony Alkohol: Bushmills Black Bush, Glenfiddich 12YO, dobra śliwowica.
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Ja jestem na etapie prototypu. Mam sterownik, silnik krokowy, mechanizm z wyciętych laserowo blach nierdzewnych. Lozyska. wstępnie złożone ale nie na gotowo. Zapowiada się że będzie działać.
buduję kolumnę, głowica thor'a, keg50l, bufor, olm, chłodzenie zamknięte, sterownik PLC, co się da to samemu ;]
-
- Krótko o sobie: Domowy konstruktor, różnych nietypowych destylatorów.
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Podziękował: 169 razy
- Otrzymał podziękowanie: 497 razy
Mam i używam od roku czasu właśnie pompy perystaltycznej, koszt związany z zakupem i przystosowaniem takiej pompy wyniósł mnie około 800zł, ale wygoda obsługi nie do ocenienia .crobe pisze:Witam.
Wiem że nie o to chodzi w tym temacie, ale w jednym wątku był temat o użyciu pompy perystaltycznej do sterowania odbiorem, ktoś może rozwinąć pomysł?
[linia][/linia][i]Pozdrawiamy
SztukaDestylacji
SztukaDestylacji
-
- Podziękował: 2 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Witam ponownie po dniu spędzonym na główkowaniu i dniu przed komputerem, udało się zrobić coś takiego.
Rolki rotora i oś osadzana na łożyskach, przekładnia zębata silnik krokowy nema 17.
Pozostało jeszcze kilka elementów do wykonania....
Rolki rotora i oś osadzana na łożyskach, przekładnia zębata silnik krokowy nema 17.
Pozostało jeszcze kilka elementów do wykonania....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Kolego crobe, kawał dobrej roboty, nie wiem jak inni, ale ja będę śledził dalsze postępy
Drukarka 3D, potrafi czynić prawie cuda. Jak sądzisz, jak będzie z żywotnością (przekładnia zębata)?
Drukarka 3D, potrafi czynić prawie cuda. Jak sądzisz, jak będzie z żywotnością (przekładnia zębata)?
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
Petg jest dopuszczone do żywności - ale bez barwnika (przeźroczyste) z kolorami to już troszkę syfu jest.
nie wiem czy jest sens kombinować z przekładnią nema17 z 1.2A spokojnie pociągnie zawór kulowy nie ma sensu zwiększać jego siły przez przekładnię.
Jeśli twój jest od ekstrudera to troszkę słaby 0.48A chyba to standard lepiej zamiast się bawić w przekładnie to kupić używkę 1.2A i będzie git ewentualnie nawet nema23.
Ja właśnie robię sterownik na nema17 i ds18b20 pod swoją kolumnę sterowanie 7" panel dotykowy i raspberry. Drukarkę 3d i frezarkę cnc mam (hehe też sam zrobiłem) więc wszelkie łapki i chwytaki się wykona.
nie wiem czy jest sens kombinować z przekładnią nema17 z 1.2A spokojnie pociągnie zawór kulowy nie ma sensu zwiększać jego siły przez przekładnię.
Jeśli twój jest od ekstrudera to troszkę słaby 0.48A chyba to standard lepiej zamiast się bawić w przekładnie to kupić używkę 1.2A i będzie git ewentualnie nawet nema23.
Ja właśnie robię sterownik na nema17 i ds18b20 pod swoją kolumnę sterowanie 7" panel dotykowy i raspberry. Drukarkę 3d i frezarkę cnc mam (hehe też sam zrobiłem) więc wszelkie łapki i chwytaki się wykona.