Witam Kolegów !
Kilka tygodni temu chwaliłem się nowym sprzętem.(Dla przypomnienia http://zmniejszacz.pl/zdjecie/2017/2/5/7310672_2.jpg)
W zeszłą sobotę pierwszy raz sprzęt był używany.Oczywiście nie obyło się bez kłopotów.Dzień przed psoceniem sprawdzałem sprzęt i okazało się że nie działają dwa termometry.Zadzwoniłem do producenta( Pamel),wyjaśniłem w czym rzecz i bez kosztów dostałem termometry.Ale pierwszy raz działałem tylko na trzech termometrach.
Dziękuję bardzo koledze golec269,który dosłownie przeprowadził mnie przez pierwszy proces.Dzięki niemu nie było paniki ani nerwowych ruchów.
Wszystko poszło gładziutko:grzanie zbiornika,zalewanie kolumny(trzykrotnie zalewałem),stabilizacja kolumny(godzina i 30 minut) i odbiór.(ustawiłem na 1,1 L)Odebrałem 4,2 L surówki 96%,bez dziwnych zapachów i smaków.
Dziś "maszyna " pracuje po raz drugi.
Golec269 raz jeszcze wielkie dzięki.
Pozdrawiam dla wszystkich
Pierwszy proces na nowym sprzęcie
-
- Posty: 779
- Rejestracja: środa, 26 gru 2012, 03:09
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 62 razy
Re: Pierwszy proces na nowym sprzęcie
Pewnie zawsze się przydadzą, jak trochę się oswoisz ze sprzętem to zobaczysz, że będziesz patrzył na 1-2. I to też bym proponował początkującym, zamiast myślenie o pięciu czy więcej co nie potrzebnie na początku zaprząta głowę i nie pokoi. Ważne też abyś wiedział po co one są, o czym mówią i jak się ustosunkować do ich wskazań.
Bo często jest tak, że świeży prosi o radę i pyta gdzie zamontować te "10" termometrów lub jakie najlepsze czy z dokładnością do "0,000001*C" wystarczy ? A na pytanie czy nie wystarczą mu 2-3 i co chce mierzyć pozostałymi i co robić z tą wiedzą to nie ma pojęcia. Lub proszą o podsunięcie całkowicie automatycznej kolumny nie mając pojęcia jak to w ogóle działa, zaszwankuje termometr i klapa nic więcej nie zrobią bo nie potrafią.
Jak ktoś już doświadczony i uważa, że potrzebuje tyle i tyle do konkretnych celów to już inna bajka.
Ale wszystko przed tobą, baw się dobrze
Bo często jest tak, że świeży prosi o radę i pyta gdzie zamontować te "10" termometrów lub jakie najlepsze czy z dokładnością do "0,000001*C" wystarczy ? A na pytanie czy nie wystarczą mu 2-3 i co chce mierzyć pozostałymi i co robić z tą wiedzą to nie ma pojęcia. Lub proszą o podsunięcie całkowicie automatycznej kolumny nie mając pojęcia jak to w ogóle działa, zaszwankuje termometr i klapa nic więcej nie zrobią bo nie potrafią.
Jak ktoś już doświadczony i uważa, że potrzebuje tyle i tyle do konkretnych celów to już inna bajka.
Ale wszystko przed tobą, baw się dobrze
-
- Posty: 10
- Rejestracja: niedziela, 8 maja 2016, 13:15
- Krótko o sobie: Aabratek + OVM
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Pierwszy proces na nowym sprzęcie
Też chętnie bym z niej skorzystał
Mam pytanko czy tą wiedzę, instrukcje przekazał Ci osobiście czy może jest to zawarte gdzieś w jakimś temacie na forum ?kaszub66 pisze:Witam Kolegów !
Dziękuję bardzo koledze golec269,który dosłownie przeprowadził mnie przez pierwszy proces.Dzięki niemu nie było paniki ani nerwowych ruchów.
Golec269 raz jeszcze wielkie dzięki.
Też chętnie bym z niej skorzystał
-
- Posty: 44
- Rejestracja: niedziela, 17 sty 2016, 21:03
- Krótko o sobie: Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem :)
- Ulubiony Alkohol: wsio
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Pierwszy proces na nowym sprzęcie
No proszę Cię jak dla mnie nr 1 http://alkohole-domowe.com/forum/kolumn ... t9284.html
Ostatnio zmieniony środa, 5 kwie 2017, 22:20 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytuj postów poprzednika.
Powód: Nie cytuj postów poprzednika.
"Każdy alkohol jest bardzo dobry z wyjątkiem denaturatu który jest dobry " -Mój rower .
Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
Lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem