Witam grono kolegów. Chciałem się podzielić przepisem na bimberek cytrynowy.
Trawa cytrynowa , musi być to żywa trawa bulwiasta dostępna z tego co znalazłem najlepiej w makro. Taka trawę kroimy na kawałeczki, rozkładamy i tacce i suszymy.
Na baniaczek 5l wystarczy kilka gałązek, do tego 2lyżeczki cukru dla złagodzenia trunku. Ja zalewam całość bimberek 50%. Odstawiamy na 2-3 tygodnie. Po tym czasie bimberek nabierze ładnego koloru lekko słomianego. Pozostałe chwilę bezcenne;)
Trawa cytrynowa
-
Autor tematu - Posty: 85
- Rejestracja: sobota, 26 kwie 2014, 11:54
- Podziękował: 25 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
-
- Posty: 383
- Rejestracja: piątek, 9 paź 2015, 19:28
- Ulubiony Alkohol: Przede wszystkim własny
- Status Alkoholowy: Drinker
- Lokalizacja: Wielkopolska okolice Leszna
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 48 razy
- Kontakt:
Re: Trawa cytrynowa
Zielonka, tu z pewnością chodzi o świeżość, jak masz żywą roślinę to po ususzeniu masz pewność że jest świeża a nie zwietrzała .
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Trawa cytrynowa
Pachnie limonką, trochę imbirem. Używałem świeżej i suszonej. Suszona lepsza. Trzeba też pamiętać że mówimy tutaj o dolnej części- bulwie a nie całej trawie. Czesto używam w kuchni- piękny aromat. Czesto do kupienia albo sklepy Auchen lub Kaufland- działy warzywa.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 1869
- Rejestracja: poniedziałek, 17 gru 2012, 14:56
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: zielona wróżka
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Lokalizacja: podlaskie/ mazowieckie
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 106 razy
- Kontakt:
Re: Trawa cytrynowa
Wklejam przepisy: NALEWKA "CZWÓRKA TRAWIASTA"
Składniki:
1 l spirytusu 70%
4 kłącza trawy (lemon grass)
4 małe ziarna zielonego pieprzu
4 goździki
Sposób wykonania:
Wszystko razem umieścić w naczyniu i odstawić na 4 tygodnie. Pamiętać należy, aby od czasu do czasu nalew wstrząsnąć.
Następnie zlać i dodać karmel zrobiony z 4 łyżek cukru i 200g wody. LEMON GRASS VODKA
Składniki:
1 pęczek lemon grass - trawa cytrynowa (andropogon schaenanthus)
1/2 l spirytusu (96%)
1/2 l przegotowanej wody
7 goździków
Sposób wykonania:
Trawkę wraz z goździkami umieścić w butelce, zalać spirytusem i zakorkować.
Trzymać w ciemnym miejscu około 2 tygodni. Przefiltrować i zmieszać z przegotowaną woda (zimną).
Odstawic na kilka dni.
Składniki:
1 l spirytusu 70%
4 kłącza trawy (lemon grass)
4 małe ziarna zielonego pieprzu
4 goździki
Sposób wykonania:
Wszystko razem umieścić w naczyniu i odstawić na 4 tygodnie. Pamiętać należy, aby od czasu do czasu nalew wstrząsnąć.
Następnie zlać i dodać karmel zrobiony z 4 łyżek cukru i 200g wody. LEMON GRASS VODKA
Składniki:
1 pęczek lemon grass - trawa cytrynowa (andropogon schaenanthus)
1/2 l spirytusu (96%)
1/2 l przegotowanej wody
7 goździków
Sposób wykonania:
Trawkę wraz z goździkami umieścić w butelce, zalać spirytusem i zakorkować.
Trzymać w ciemnym miejscu około 2 tygodni. Przefiltrować i zmieszać z przegotowaną woda (zimną).
Odstawic na kilka dni.
zapraszam na wczasy na podlasie - jaglowo.com
-
- Posty: 34
- Rejestracja: niedziela, 20 lis 2016, 11:27
- Podziękował: 1 raz
-
- Posty: 468
- Rejestracja: wtorek, 27 wrz 2011, 11:37
- Krótko o sobie: Spokojny i uczynny ze mnie chłop.
- Ulubiony Alkohol: łiskacz domowy
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: Wschodnie Mazowsze
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 76 razy
Re: Trawa cytrynowa
Ciekawe efekty daje samodzielnie wyhodowana w połączeniu z rumem. Wrzucamy źdźbło, lub kilka, w zależności od preferencji smakowych, do flaszki 0,5 litra. Stosowałem trunek o mocy 40% i efekt bardzo ciekawy. Szczerze polecam. Oczywiście wrzuciłem świeżo ściętą, żadnego suszenia. Zabierze ono bowiem mnóstwo aromatów.