Wino agrestowe - problem z klarowaniem

Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
sykul
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 29 lip 2016, 11:48

Post autor: sykul »

Mam problem z wyklarowaniem wina agrestowego.
Składniki:
6 kg agrestu
3,6 l wody
drożdże madera

Fermentowanie miazgi ok. 2 tygodnie.
Wino nastawiane w tamtym roku. I dodam że dosyć ściemniało od momentu nastawienia

Jaki będzie najlepszy środek do pomocy w wyklarowaniu się tego wina?

Dodam, że nie jestem początkującym winiarzem. Robię wino od wielu lat z kilkudziesięciu rodzajów owoców i problem z klarowaniem zdarzył mi się dopiero drugi raz.

Wiem, że są różne środki do klarowania wina dlatego moje pytanie kieruję do osób, które miały podobny problem z tym konkretnym owocem.
Ostatnio zmieniony piątek, 29 lip 2016, 12:33 przez sykul, łącznie zmieniany 8 razy.
promocja
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino agrestowe - problem z klarowaniem

Post autor: Wald »

Agrest, czy nie, to niema znaczenia. Może węgierka mogłaby nie zrzucić wszystkiego.

Normalnie po roku nastaw powinien wyglądać bardzo klarownie. Coś po czasie mogłoby osiąść jeszcze, ale to nie są kłopoty z klarowaniem.
sykul pisze: dosyć ściemniało od momentu nastawienia
Sądzę, że za mocno natleniłeś nastaw i teraz zaczyna gęstnieć. Środki klarujące chyba nie pomogą, bo nie zatrzymają procesu który uniemożliwia samoistne klarowanie.
Masz tzw. "rurki"? Obróbka termiczna najlepiej pomoże.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
sykul
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 29 lip 2016, 11:48
Re: Wino agrestowe - problem z klarowaniem

Post autor: sykul »

Piszesz o obróbce termicznej po której wino przestaje być winem?

Mimo wszystko chciałbym chociaż spróbować go uratować. Ma ładny bukiet i smak, tylko pozostaje ten problem przejrzystości.

Poza tym od kilku lat przymierzałem się do agrestu i dosyć drogo płaciłem za owoce.
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Wino agrestowe - problem z klarowaniem

Post autor: inblue »

Sykul,

Odlej wina do małej buteleczki (maks. 0,2 litra) i włóż na tydzień do lodówki.
Po tygodniu wyciągnij i sprawdź klarowność.

Jeśli będzie dalej mętne - tą samą buteleczkę włóż do gorącej wody i przetrzymaj kilkanaście minut.
Wyciągnij, zostaw do ostygnięcia i trzymaj u siebie w piwnicy kolejny tydzień.
Po tygodniu sprawdź klarowność.

Jeśli będzie dalej mętne - dodaj do niej pektoenzym i zostaw na tydzień.
Po tygodniu sprawdź klarowność.

Jeśli będzie dalej mętne - wypij takie jakie jest :)

PS - Ja wolę smaczne "myntne", niż kryształowe zlewki.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Wino agrestowe - problem z klarowaniem

Post autor: Wald »

Winem przestanie być, ale jaki zacny winiak będziesz miał. :respect:
A wracając do ratowania, możesz próbować sposobów kolegi, jednak jeśli mam rację, najszybciej pomoże specjalny filtr: http://www.biowin.com.pl/biowin/wino-pi ... ltrujacych . Broń Cię Panie przelewać to przez gazę, watę na lejku. Powietrza miało już dość, ale o tym już było. Tak doczyszczone wino będzie dobre na już, do bieżącego spożycia. Na leżakowanie niestety już się nie nada.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

Autor tematu
sykul
2
Posty: 3
Rejestracja: piątek, 29 lip 2016, 11:48
Re: Wino agrestowe - problem z klarowaniem

Post autor: sykul »

Dziękuję za rady.
Winko trafiło do lodówki.

Za jakiś czas napiszę, czy pomogło.
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Wino agrestowe - problem z klarowaniem

Post autor: siwy1121 »

Na przyszłość spróbuj trzymać wino w chłodnym pomieszczeniu, np piwnica, szybciej się wyklaruje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wina Owocowe”