Naprawa wina za tęgiego i za słodkiego.
Dostałem około 10 litrów wina, które jest za tęgie, za słodkie. Nikt nie chce tego wina pić.
Chcę je naprawić,a że jestem początkującym proszę o poradę jak to prawidłowo zrobić.
Chcę je naprawić,a że jestem początkującym proszę o poradę jak to prawidłowo zrobić.
Ostatnio zmieniony niedziela, 27 lip 2014, 19:05 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: kropki, przecinki
Powód: kropki, przecinki
-
- Posty: 1896
- Rejestracja: środa, 4 lut 2009, 23:18
- Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
- Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Droga Mleczna, Lokalna Grupa Galaktyk
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowanie: 78 razy
Re: Naprawa wina za tęgiego i za słodkiego.
Nic nie zrobisz mądrego. Na rurki je musisz dać. Jak zrobisz to z głową, to gwarantuję, że pić będą chcieli wszyscy .
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Naprawa wina za tęgiego i za słodkiego.
Pewnie winko młode to i nie dobre. Zabutelkować i zostawić na rok. Zadębić i zostawić na jakiś czas. Jeżeli po roku stwierdzisz, że pupa, ta albo wtedy z kupażujesz z czymś innym, albo wygotujesz.
Mam takie z zeszłego roku z winogronka i malin ok 15% słodkie że fuj.
Restart nic nie dał (bayanus g995).
Teraz po roku jest jak znalazł, a wolę wytrawne.
Mam takie z zeszłego roku z winogronka i malin ok 15% słodkie że fuj.
Restart nic nie dał (bayanus g995).
Teraz po roku jest jak znalazł, a wolę wytrawne.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: Naprawa wina za tęgiego i za słodkiego.
Zlej jeden litr tego wina, dolej 2 litry wody, 1/5 pożywki i drożdże (najlepiej aktywne). Jeśli ruszy to w trzy do siedmiu dni (potrzebna wyraźna fermentacja), dolewaj codziennie przez tydzień po 1/4 litra, a następnie resztę pożywki, i po 1/2 litra wina dziennie aż do końca. Jest duża szansa na przerobienie tego cukru, tyle że to sporo zachodu, ale to i tak najprostszy sposób na restart.
Samo leżakowanie ułoży smaki, ale cukru nie zmniejszy.
Samo leżakowanie ułoży smaki, ale cukru nie zmniejszy.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Naprawa wina za tęgiego i za słodkiego.
Jak nie bardzo wie jaki przepis a wino jest mocne to ja nie bardzo widzę sens robić restart. Po co - żeby mieć mocne i wytrawne wino i potem je ewentualnie dosłodzić?
Nastaw jakieś lekkie wino - jabłkowe, albo z czerwonych / białych porzeczek - jak będzie się robić (minie rok na zlewania dojrzewania i tak dalej) zapraw to mocne dębem i zostaw niech dojrzewa - ciężkie wina deserowe długo się układają. Po roku zobaczysz czy smak mocnego wina się ułożył. Jak tak to masz 2 dobre wina. Jak nie - zrobisz mały kupaż na próbę - jak bez przegryzienia się będzie lepsze - masz 1 wino w podwójnej ilości. Jak po kupażu będzie kiepsko to na rurki a ty masz szansę mieć przynajmniej to nowe wino dobre.
Nastaw jakieś lekkie wino - jabłkowe, albo z czerwonych / białych porzeczek - jak będzie się robić (minie rok na zlewania dojrzewania i tak dalej) zapraw to mocne dębem i zostaw niech dojrzewa - ciężkie wina deserowe długo się układają. Po roku zobaczysz czy smak mocnego wina się ułożył. Jak tak to masz 2 dobre wina. Jak nie - zrobisz mały kupaż na próbę - jak bez przegryzienia się będzie lepsze - masz 1 wino w podwójnej ilości. Jak po kupażu będzie kiepsko to na rurki a ty masz szansę mieć przynajmniej to nowe wino dobre.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Re: Naprawa wina za tęgiego i za słodkiego.
Witam, dzięki za porady. Ostatecznie zrobiłem tak: wino zlałem do baniaka z butelek (w butelkach na dnie był osad, czyli nie opadło), dolałem 5 litrów soku jabłkowego 100% i litr wody. Całość dokładnie wymieszałem i po czasie zmierzyłem winomierzem, wyszło 12 blg. Na razie nie zdecydowałem się dodawać cukier, dałem pożywkę dla drożdży i drożdże winiarskie. Na drugi dzień wino ruszyło, dziś wino ładnie pracuje. Widać po baniaku pracę i pianę na powierzchni.
Proszę o sugestię, czy jednak dodać cukier i jak postępować dalej. To moje drugie wino, więc nie mam doświadczenia.
Proszę o sugestię, czy jednak dodać cukier i jak postępować dalej. To moje drugie wino, więc nie mam doświadczenia.
Re: Naprawa wina za tęgiego i za słodkiego.
Nie dodawaj teraz żadnego cukru - doprowadź fermentację do całkowitego zatrzymania - potem spróbuj na smak i ewentualnie po zlaniu znad osadu dosłódź - dalej trzymaj w balonie i obserwuj - jeśli i ten dodany na smak cukier przefermentuje to znów dosłódź na smak - tak aby nie było za słodkie. Jak stanie na właściwym dla twego podniebienia poziomie cukru - wtedy leciutko zasiarkuj i niech się klaruje.
Re: Naprawa wina za tęgiego i za słodkiego.
Dokładnie tak zrobiłem, po zatrzymaniu zlałem i zdecydowałem się dodać niecały kilogram cukru. Wino ponownie pracowało tydzień i przestało. Sprawdziłem i jest dobre, dalej nie słodzę . Siarkowałem.
Jak długo musi się teraz klarować?
Czy preparat Klarowin 2 firmy Biowin jest dobry, czy jest lepszy od siarkowania? Co sądzicie o nim?
Proszę o sugestie.
Jak długo musi się teraz klarować?
Czy preparat Klarowin 2 firmy Biowin jest dobry, czy jest lepszy od siarkowania? Co sądzicie o nim?
Proszę o sugestie.
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Naprawa wina za tęgiego i za słodkiego.
Odpuść klarowiny. Siarkowałeś wino żeby zabić drożdże i zabezpieczyć wino przed utlenianiem. Teraz znieś je do piwnicy (10'C) i zostaw. Co jakiś czas dolewaj wody do rurki fermentacyjnej, a winko ściągaj z nad osadu. Za pół roku będzie gitarka.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 220
- Rejestracja: piątek, 10 lut 2012, 17:14
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Naprawa wina za tęgiego i za słodkiego.
Ja kiedyś restartowałem za słodkie ryżowe, które już zakończyło fermentację.
Drożdże jakieś Bayanus angielskie specjalnie do tego.
Wino parę razy bulknęło i zdechło. Za kilka tygodni się zepsuło.... drożdże zepsuły wino.
Może lepiej zrobić identyczne z Blg 0 i je wymieszać.
Drożdże jakieś Bayanus angielskie specjalnie do tego.
Wino parę razy bulknęło i zdechło. Za kilka tygodni się zepsuło.... drożdże zepsuły wino.
Może lepiej zrobić identyczne z Blg 0 i je wymieszać.