Przeróbka pot stilla z allegro
Re: Przeróbka pot stilla z allegro
Właśnie skończyłem destylacje wody. W efekcie otrzymałem wodę strasznie pachnącą metalem i strasznie dużo opiłków. Zakręciłem chłodzenie i puściłem samą parę. Nie destylowałem nigdy samej wody więc nie wiem czy to normalne. Leciała strasznie nie równo. |Takimi partiami zupełnie inaczej niż psota. Ocieplenie oczywiście zdejmę za radą Pretender'a. Zrobiłem to ponieważ znajomy powiedział, że mniejsza strata ciepła. Parametry psoty oczywiście podam ale po niedzieli ponieważ zacier jeszcze robi . Boję się teraz, że psota będzie miała metaliczny zapach. Zmywaki były wygotowane, miedź także. Może wyjąć wszystko i wypłukać raz jeszcze? Stal rury ma symbol 304 facet zapewniał, że się nadaje.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Przeróbka pot stilla z allegro
Pierwszy raz puść niewielką ilość (4-5 litrów) nastawu na alkohol techniczny. Nawet 2-3 razy. Tego etapu nie przeskoczysz. Później dopiero ładuj właściwy wsad na alkohol użytkowy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 535
- Rejestracja: piątek, 7 gru 2012, 21:23
- Lokalizacja: Południe kraju
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Przeróbka pot stilla z allegro
Młotkowanie (ewentualnie po nim szlifowanie) powinno mieć miejsce na spaawach. Jeżeli na tym spawacz zakończył, a na metalu coś pozostało, to będzie z czasem korodować. Także przebarwienia w strukturze metalu (takie przechodzące od żółtego do fioletowego) są bardziej podatne na korozję, ale raczej nie mają wpływu na smak i zapach. Wytrawienie i pasywacja są tam bardzo pożądane. Tu masz garść informacji na ten temat: http://www.stalenierdzewne.pl/porady-ek ... o-spawaniu
Do pozbycia się metalicznego smaku i zapach z nowej aparatury Twoje 3l odpadowego alko jest w sam raz; rozcieńcz to tylko i - jak piszą wcześniej Koledzy - przegoń 3-4 razy.
Do pozbycia się metalicznego smaku i zapach z nowej aparatury Twoje 3l odpadowego alko jest w sam raz; rozcieńcz to tylko i - jak piszą wcześniej Koledzy - przegoń 3-4 razy.
Alkoholu tak naprawdę boją się tylko ludzie, którzy mają coś złego do ukrycia... Ludziom pięknym od wewnątrz alkohol nie szkodzi... - Piotr Skrzynecki
Re: Przeróbka pot stilla z allegro
Zrobiłem jak radziliście. Po gotowaniu wszystkich zlewek otrzymałem 1,5 litra 85% fajnej psoty . Nie czuć metalami. Zapaszek też bardzo przyjemny dużo lepszy niż z poprzedniego sprzętu. Wydajność także znacznie wzrosła. Po odlaniu pierwszych 200ml psota miała 92%. Wydaje mi się, że to dobry wynik jak na pot still'a (o ile alkometr się nie myli). Warto było podjąć wyzwanie i zabrać się za przeróbkę. Jednak bez dostępu do wycinarki laserowej nie byłoby o tym mowy. Dziękuję całej braci psotników za pomoc. Teraz chodzi mi po głowie zaadoptowanie kega 30l. Jeden facet pod Zgierzem chce 350zł za kega już przygotowanego z termometrem i spustem. Powiedział, że w tej cenie zrobi mocowanie na mojego Psotnikusa 2000 ale chyba poszukam gdzieś kega i spróbuje sam to zrobić. Jak już poradziłem sobie z jednym to i z kegiem dam radę. Dzięki jeszcze raz bez waszych rad nie dał bym rady.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Przeróbka pot stilla z allegro
System sprawdzić się sprawdzi, ale tylko przy smakówkach - spirytusu na tym nie uzyskasz tak łatwo. Kolega Calyx pisze (http://alkohole-domowe.com/forum/odstoj ... t9099.html) o przynajmniej 6, a najlepiej 8 zimnych palcach do kolumny CM jeżeli ma to mieć jakikolwiek sens przy produkcji spirytusu. Jednocześnie chwali system CM do owocówek i zbożówek - to samo polecam ja. Ale do spirytusu toto się nie nadaje (szczególnie do spirytusu na czystą wódkę), więc decyzja należy do ciebie. Możesz zrobić ZP tak, żeby dało się odciąć przepływ wody w nich i przez to pracować w trybie potstill.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.