jęczmień! jaki chmiel?! pomroczność jasna mnie dopaść musiała jak pisałem poprzedniego posta.
Mod.: Stosuj, proszę zasady pisowni.
Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia
-
- Posty: 145
- Rejestracja: piątek, 21 wrz 2018, 11:39
- Podziękował: 24 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia
Panowie.
Czytam w różnych miejscach -fora, książki.... itp. o dębieniu. Piszą, że wina i destylaty najbardziej szlachetne to te które leżakują kilka , kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat w beczkach dębowych. Są najszlachetniejsze i co nie dziwi - najdroższe.
W innym miejscu pisze się , że po kilku dniach stosowania płatków alkoholu nie daje się wypić bo smak i coś tam... Albo, że po kilku dniach, czy po okresie fermentacji należy płatki usunąć , czy to z destylatu , czy z wina.
Jak to rozumieć? Zabij, nie wiem....
Czytam w różnych miejscach -fora, książki.... itp. o dębieniu. Piszą, że wina i destylaty najbardziej szlachetne to te które leżakują kilka , kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt lat w beczkach dębowych. Są najszlachetniejsze i co nie dziwi - najdroższe.
W innym miejscu pisze się , że po kilku dniach stosowania płatków alkoholu nie daje się wypić bo smak i coś tam... Albo, że po kilku dniach, czy po okresie fermentacji należy płatki usunąć , czy to z destylatu , czy z wina.
Jak to rozumieć? Zabij, nie wiem....
-
- Posty: 222
- Rejestracja: środa, 21 lis 2018, 11:45
- Krótko o sobie: Osoba szukająca swojego JA nie tylko w szkle :P
- Ulubiony Alkohol: Księżycówka
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Błędów
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Płatki Dębowe - ostry smak po czterech dniach moczenia
Ważny jest stosunek powierzchni styku drewna z alkoholem do objętości dębionego trunku. Płatki mają nieregularny kształt (duża powierzchnia) i stosowane są do kilku/kilkunastu litrów.
Producenci leją w duże beczki przez co stosunek powierzchni do objętości jest mniejszy. Poza tym beczki do długotrwałego przechowywania są przygotowywane (np. wcześniejsze zalanie innym typem trunku)
Producenci leją w duże beczki przez co stosunek powierzchni do objętości jest mniejszy. Poza tym beczki do długotrwałego przechowywania są przygotowywane (np. wcześniejsze zalanie innym typem trunku)
Ostatnio zmieniony piątek, 22 lis 2019, 08:06 przez Pablito, łącznie zmieniany 1 raz.
"Kto pyta, nie błądzi. Kto nie pyta, nigdy się nie dowie."