Witajcie bracia psotnicy.(*) I ja miałem kiedyś przykry przypadek z pękniętym 5l dameczką. Sytuacja podobna jak koledzy opisują. Dameczka zalana praktycznie po korek psotką i odstawiona na bok. Przychodzę następnego dnia a tu klops Dameczka pęknięta. Być może to dlatego że była zalana pod korek.
(*) - Szukaj w przedszkolu, tutaj takich nie znajdziesz. Jedynie destylerów
Pękające gąsiory z destylatem- jaka przyczyna?
-
- Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 lis 2018, 09:22 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
,, Bimber przyczyną ślepoty'' a co tam swoje w życiu widziałem
-
- Posty: 603
- Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
- Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
- Status Alkoholowy: Wynalazca
- Lokalizacja: Ziemia
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 44 razy
- Kontakt:
Re: Pękające gąsiory z destylatem- jaka przyczyna?
Tu macie tabelę dla WODY destylowanej, ale z alkoholem będzie podobnie.
A teraz policzmy (dla wody), Nalewamy pełny gąsior 5l wody 10°C, potem stawiamy to w pokoju o temperaturze 22°C, woda zwiększa swoją objętość o 0,0019% czyli o 10ml, a jeśli było zalane pod sam korek to gdzieś musi te 10ml miejsca sobie znaleźć. W przypadku alko może być ciekawiej, z własnego doświadczenia wiem że ciepłe 5l, po ostudzeniu może się skurczyć o 100ml, więc w drugą stronę podobnie.
A teraz policzmy (dla wody), Nalewamy pełny gąsior 5l wody 10°C, potem stawiamy to w pokoju o temperaturze 22°C, woda zwiększa swoją objętość o 0,0019% czyli o 10ml, a jeśli było zalane pod sam korek to gdzieś musi te 10ml miejsca sobie znaleźć. W przypadku alko może być ciekawiej, z własnego doświadczenia wiem że ciepłe 5l, po ostudzeniu może się skurczyć o 100ml, więc w drugą stronę podobnie.
-
- Posty: 2755
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 435 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 192
- Rejestracja: niedziela, 18 lis 2018, 17:06
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) Staram się żyć zgodnie z naturą. Stawiam na to co swoje, bo swoje to lepsze i zdrowsze.
- Ulubiony Alkohol: Oczywiście, że własny (piwo, wino i co ino)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Kraina karpia (Dolny Śląsk)
- Podziękował: 26 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
-
- Posty: 1185
- Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
- Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
- Ulubiony Alkohol: Zbożowy
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Mazowsze
- Podziękował: 177 razy
- Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Pękające gąsiory z destylatem- jaka przyczyna?
I na nic tłumaczenia, że można wlać od razu mniej. No nie da się. Przecież jeśli nie nalejemy do pełna, to skąd będziemy wiedzieć, że brakuje akurat 150 ml skoro tyle nie upijemy? Nasze działanie ma metrologiczne podstawy, twarde jak skałapsotnikpiotr pisze:Zalewamy gąsiorek po korek potem wipijamy z niego 100-150ml i będzie dobrze
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.
-
- Posty: 2755
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 435 razy
- Kontakt: