Znaleziono 16 wyników
- sobota, 29 mar 2014, 09:56
- Forum: Bimbrownia
- Temat: [Oferta pracy] - PRACA w DESTYLARNI
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 11444
Re: [Oferta pracy] - PRACA w DESTYLARNI
Witam; Panowie i Panie. Pisze te słowa bez żadnej krzty "picu" czy podbijania atmosfery. W swoich założeniach chcemy, aby ta fabryka była dla nas a nie "dla mnie". Dlatego chcemy wsłuchać się w Wasze opinie, zdania, rady, wskazówki. Nie chcemy być ignorantami. Projekt ma na celu ...
- piątek, 28 mar 2014, 16:59
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Fermentacja brzeczki piwnej
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 3205
Re: Fermentacja brzeczki piwnej
Witam; Brzeczka z pszenicznego jasnego ( przed chmieleniem) 12 blg jest nastawiona i dodane fermiole wg wskazówki + dodana pożywka. Dodatkowo "gratis" otrzymałem 60L ciemnego piwa, co do którego jest podejrzenie, że skwasiło się i stąd nie może raczej pojść "na stół" Piwo będzie ...
- piątek, 28 mar 2014, 16:50
- Forum: Bimbrownia
- Temat: [Oferta pracy] - PRACA w DESTYLARNI
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 11444
Re: [Oferta pracy] - PRACA w DESTYLARNI
Witam; W dodatkowych kilku zdaniach na liczne zapytania: - forma współpracy: mamy na myśli stały etat, umowa o pracę, premie, ZUS itd - dopuszczamy inne formy współpracy polegające np. na opracowaniu ciekawych receptur, wsparcie czasowe na czas trwania kampanii - prosimy o nadsyłanie mniej lub bardz...
- czwartek, 27 mar 2014, 21:59
- Forum: Bimbrownia
- Temat: [Oferta pracy] - PRACA w DESTYLARNI
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 11444
Re: PRACA w DESTYLARNI
Blok 1000 L, para, półautomatyka.
600/300
Południe woj. śląskiego
pozdrawiam!
RW
600/300
Południe woj. śląskiego
pozdrawiam!
RW
- czwartek, 27 mar 2014, 20:26
- Forum: Bimbrownia
- Temat: [Oferta pracy] - PRACA w DESTYLARNI
- Odpowiedzi: 20
- Odsłony: 11444
[Oferta pracy] - PRACA w DESTYLARNI
Spółka z lokalizacją na południu Polski ( województwo śląskie) poszukuje do realizacji swoich planów GŁÓWNEGO TECHNOLOGA Realizacja zakłada produkcję własnych destylatów w oparciu o uznane technologie pozwalające uzyskać najwyższą jakość jak i w poszanowaniu tradycji w miedzianych alembikach. whisky...
- poniedziałek, 17 mar 2014, 20:37
- Forum: Alembiki
- Temat: ALEMBIK a'la POT STILL by Medusa
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 15398
Re: ALEMBIK a'la POT STILL by Medusa
Powiem Wam, że po tych kilku dobrych tygodniach jak sobie ten winiak leżakował, to potraktowałęm go lekko jeszcze syropem klonowym i znajomym szczęka odpada. Teraz smakuję sobie własnie z żonką z odrobina lodu i lepszego koniaczku dawno nie pijałem. Mam ( głupi zawsze ma) nadzieję, że zostaną ze 2-3...
- poniedziałek, 17 mar 2014, 20:30
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Fermentacja brzeczki piwnej
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 3205
Re: Fermentacja brzeczki piwnej
Dzięki za podpowiedź.
Jak sądzisz (lub wiesz), czy te fundamentalne odmiany w piwnym aspekcie będą wyczuwalne po przepuszczeniu przez rurki??
Pozdrawiam!
RAF
Jak sądzisz (lub wiesz), czy te fundamentalne odmiany w piwnym aspekcie będą wyczuwalne po przepuszczeniu przez rurki??
Pozdrawiam!
RAF
- poniedziałek, 17 mar 2014, 14:35
- Forum: Wina Różne
- Temat: Wino brzozowe
- Odpowiedzi: 424
- Odsłony: 148928
Re: Wino brzozowe
Witam; Mam zamiar poczynić wódeczkę z cukrówki ( już kończy pracować) i część wykonać z sokiem brzozowym. Mam na swojej posesji kilka tych drzewek, ale nie w tym temat. Czy do rozcieńczania psotki do oczekiwanego % używacie samego soku czy w jakichś proporcjach z H2O? Jak zachowuje się wódka? Chodzi...
- poniedziałek, 17 mar 2014, 14:12
- Forum: Drożdże i fermentacja
- Temat: Fermentacja brzeczki piwnej
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 3205
Fermentacja brzeczki piwnej
Witam; Z zaprzyjaźnionego browaru mam możliwość pozyskania brzeczki piwnej w różnych odmianach ( np. jasnego na słodzie pilzneńskim, pszeniczne czy typu dunkel - ciemne). Czy ktoś miał (ma) doświadczenie, jakimi drożdżami poszczuć tę materię? I czy ewentualnie trzeba (można) coś z nią jeszcze porobi...
- sobota, 25 sty 2014, 07:07
- Forum: Alembiki
- Temat: ALEMBIK a'la POT STILL by Medusa
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 15398
Re: ALEMBIK a'la POT STILL by Medusa
Jako , że popusty był mój winny wsad, podzielę się pierwszą organoleptyką. Wyszło 2 alk. 68% ( połączyłem to co mirek109 rozdzielił). Rozlałem do 3 butelek i wrzuciłem do każdej własnej roboty chipsy z drewna śliwy. Stoi to już niecałe kilka dni i nabiera pięknego koloru. Drewno na chipsy było już u...
- środa, 8 sty 2014, 17:31
- Forum: Alembiki
- Temat: ALEMBIK a'la POT STILL by Medusa
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 15398
Re: ALEMBIK a'la POT STILL by Medusa
Witam. Dzięki forum zgłosił się do mnie jeden z moich rozmówców. Dzisiaj Go odwiedziłem. Jestem pod sporym wrażeniem. Dobrze, że przyjechałem autem... :) Podsumowanie: razem siadamy do nowego projektu. Wszystko robimy z miedzi. 100%. Nowością ma być pomysł na przelotowy pojemnik pozwalający na omywa...
- sobota, 28 gru 2013, 07:56
- Forum: Alembiki
- Temat: ALEMBIK a'la POT STILL by Medusa
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 15398
Re: ALEMBIK a'la POT STILL by Medusa
Z branży - miałem na myśli firmy zajmujące się produkcją sprzętu ( ale przemysłowe gabaryty :)) W takim razie pójdziemy w kociołek z miedzi ( może mniejszy ?) + płaszcz + deflegmator z wypełnieniem bez odstojnika i miedziana chłodniczka + papuga pod pomiar. Zweryfikuję projekt i podrzucę - w ładniej...
- piątek, 27 gru 2013, 23:02
- Forum: Alembiki
- Temat: ALEMBIK a'la POT STILL by Medusa
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 15398
Re: ALEMBIK a'la POT STILL by Medusa
Albo może z innej beczki. Jak optymalnie "zmiksować" pot still'a z kolumną, aby jak najbardziej zachować walory smakowo - zapachowe owocówek i nastawów? Nie musze w tym przypadku iść w top-moc. Te 60-70 kilka % w zupełności wystarczy. I tak trzeba będzie to uzdatniać do pijalnej formy ( no...
- piątek, 27 gru 2013, 20:23
- Forum: Alembiki
- Temat: ALEMBIK a'la POT STILL by Medusa
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 15398
Re: ALEMBIK a'la POT STILL by Medusa
Mój wróg, Twój wróg... wiadomo :) Ok. Dziękuje za te uwagi. Lubię i ładne i dobrze sprawujące się urządzenia. Przemyślę więc temat tej kanki. Chodziło mi o możliwie szeroki wlew na owocówki. Ale to można załatwić kołnierzem. Chyba, że pomyślę od podstaw wykonać zbiornik właściwy z nierdzewki. Jestem...
- piątek, 27 gru 2013, 19:24
- Forum: Alembiki
- Temat: ALEMBIK a'la POT STILL by Medusa
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 15398
Re: ALEMBIK a'la POT STILL by Medusa
No tak. To wyczytałem - ocynk - Twój wróg! Dlatego znalazłem firmę, która dokona mi miedziowania kanki od środka. Ten odstojnik, to jest chyba jeden ze słabszych moich punktów projektu. Chyba ciałem to przelepszyć. Tak jak napisałem to raczej forma nie odstojnika samego w sobie tylko jako element po...
- piątek, 27 gru 2013, 17:55
- Forum: Alembiki
- Temat: ALEMBIK a'la POT STILL by Medusa
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 15398
ALEMBIK a'la POT STILL by Medusa
Witam Szanownych Psotników, W końcu decyzja zapadła. Buduję!. Na Forum jestem często, jako czytelnik. Po wielomiesięcznych za i przeciw postanowiłem zbudować coś takiego jak w załączeniu. A, że jestem fanem wódek smakowych, Whisky, rumu etc zapragnąłem zmierzyć się z tematem. Uprzejmie proszę o anal...