Znaleziono 4 wyniki
- wtorek, 2 lut 2021, 15:41
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Początek fermentacji i ostry zapach
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 3919
Re: Początek fermentacji i ostry zapach
Mam wyrzuty sumienia, że nie zmierzyłem początkowego blg ponieważ ciężko mi było oszacować ile ów poziom podbije 1kg rodzynek. Oczywiście gdy to już wszystko się przegryzło i gdy spadło do 2-5 blg dodawałem kolejne porcje syropu cukrowego. Jednak nie wykluczam, że mogłem ich przypadkiem tym poziomem...
- piątek, 29 sty 2021, 19:25
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Początek fermentacji i ostry zapach
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 3919
Re: Początek fermentacji i ostry zapach
Witajcie po czasie. Sprawa dotyczy winka ryżowego (nastawione 12.12.2020) ponieważ już przez około 3 tygodni wcale nie "chodzi". Właściwie nie pracuje od zlania z nad osadu. W ubiegłym tygodniu postanowiłem po wypiciu kilku lapek ów wina, że to jeszcze nie jest to co bayanusy g995 potrafią...
- sobota, 26 gru 2020, 19:42
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Początek fermentacji i ostry zapach
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 3919
Re: Początek fermentacji i ostry zapach
Jak wspomniałem robię dwa wina i dziś dodawałem kolejną partię syropu cukrowego do hibiskusa. Nalałem również do probówki wermuta i wraz z rodziną sprawdzaliśmy zapach jak i smak (jest ziołowe i słodkie) i nie zalatywało octem a bardziej czymś fermentowanym (przynajmniej ja mam co do tego takie odcz...
- czwartek, 24 gru 2020, 16:29
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Początek fermentacji i ostry zapach
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 3919
Początek fermentacji i ostry zapach
Witajcie. Z racji iż ciężko o owoce o tej porze roku a zrodziła się we mnie chęć nastawienia dwóch winek. Wino z ryżu mam w wiaderku fermentacyjnym i po 12 dniach dodałem 2kg cukru bo blg spadło do +/- 10. Podczas dolewania syropu cukrowego odczułem delikatny zapach jakby octu. W skład wina wchodzi:...