Znaleziono 28 wyników

autor: mateusz0177
wtorek, 5 mar 2013, 15:35
Forum: Przechowywanie destylatu
Temat: Pytanie z innej beczki - Przechowywanie alkoholu
Odpowiedzi: 9
Odsłony: 3213

Re: Pytanie z innej beczki - Przechowywanie alkoholu

Witaj.
Zrób sobie sam, a nie pożałujesz. Zostaw z płatkami dębowymi lub w beczce. Potem rozlej do butelek i ciesz się tym co masz, bo nic lepszego od ,, swojskiej ´´´nie znajdziesz.
Pozdrawiam.
autor: mateusz0177
niedziela, 12 lut 2012, 19:52
Forum: Nastawy owocowe
Temat: Moja śliwowica
Odpowiedzi: 13
Odsłony: 7830

Re: Moja śliwowica

Witam, ja trzymam śliwowicę w beczkach dębowych (mocno palonych takie jak na brandy) minimum 3 lata. Pozostawiając na krótki czas z dębem masz tylko namiastkę prawdziwego smaku, a smak śliwki i dębu oddzielają się a nie zlewają się w całość. Nie bój się zostawić płatków na dłużej bo będzie tylko lep...
autor: mateusz0177
czwartek, 16 gru 2010, 16:18
Forum: Kotły
Temat: Miedziany kocioł.
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 10738

Re: Miedziany kocioł.

Nie odcedzam żadnego nastawu- tylko za wyjątkiem zbożowego, bo lubi się przypalić (tu musi zboże być oddzielone ale nie musi być klarowny).
autor: mateusz0177
wtorek, 14 gru 2010, 19:57
Forum: Kotły
Temat: Miedziany kocioł.
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 10738

Re: Miedziany kocioł.

witaj
grzeje na kuchence 2300 wat. a destyluje wszystko (zacier sliwkowy:), zacier pomarańczowy, zacier zbożowy i wszystko co można przedestylować) Destylat wychodi bardzo czysty i smakowity:)
autor: mateusz0177
niedziela, 12 gru 2010, 18:40
Forum: Kotły
Temat: Miedziany kocioł.
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 10738

Re: Miedziany kocioł.

Witam!
Cena tego alembiku (30 litrów) to około 1200 zł + wysyłka 200 zł (Hiszpania)
Naprawdę warto dać tę kwotę, bo wielką przyjemność sprawia. No i destylat pierwsza klasa... :) Przemyśl czy warto samemu budować.....
Pozdrawiam
autor: mateusz0177
sobota, 11 gru 2010, 12:43
Forum: Kotły
Temat: Miedziany kocioł.
Odpowiedzi: 28
Odsłony: 10738

Re: Miedziany kocioł.

witam ja posiadam alembik o pij. 30 l miedziany. blacha 0,6 mm. lutowany a od góry nitowany. ze względu, że kociołek ma kształt kulisty, daje mu dużą wytrzymałosć. jesli zamierzasz zrobić kociołek walcowaty to blacha 0,6 może być troszkę za cięka i na pewno będą potrzebne wzmocnienia. przesyłam fotk...
autor: mateusz0177
poniedziałek, 8 lis 2010, 10:15
Forum: Prawo a Produkcja Alkoholi
Temat: Legalność domowego wyrobu alkoholi w Niemczech...?
Odpowiedzi: 4
Odsłony: 4202

Legalność domowego wyrobu alkoholi w Niemczech...?

witam
Czy ktos ma może pojęcie jak jest z produkcją alkoholu w Niemczech? Czy jest to legalne, czy nie? Za info będę wdzięczny.
Pozdrawiam!
autor: mateusz0177
niedziela, 7 lis 2010, 18:09
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Odpowiedzi: 1605
Odsłony: 533305

Re: Próba zmiany tytułu tematu...

Witam
W przepisie na zacier Wujka Jessie jest napisane, aby dunder dodawać do następnego nastawu po to, aby zakwasić zacier i uzyskać lepszy smak.... Czy spotkał się ktoś z tym, aby dunder dodać do pierwszego destylatu, a potem przedestylować to razem?? za info będę wdzięczny.
pozdrawiam
autor: mateusz0177
środa, 14 kwie 2010, 14:03
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: zacier z kukurydzy
Odpowiedzi: 37
Odsłony: 33813

Re: zacier z kukurydzy

witaj. Ja mam dość dobre zdanie o wujku. Z 30 l nastawu miałem 3 litry 70% psotki (dwa razy pędzone). Co do drożdży to ja używałem piekarniczych przy temperaturze około 20 stopni (fermentacja 4-5 dni) . Nie wiem czy uda Ci się zwiększyć wydajność bo to tak naprawdę jest uzależnione od ilości cukru i...
autor: mateusz0177
niedziela, 28 lut 2010, 13:25
Forum: Śmietnik
Temat: Do Kucyka!!!!!!
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 687

Do Kucyka!!!!!!

Uważasz się za mądrego???

Tobie zapewne też się myli czasami (i czy wszyscy Cię wtedy wyśmiewają???)

Tu widać Twoją inteligencję
autor: mateusz0177
sobota, 27 lut 2010, 19:45
Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
Temat: Beczki dębowe - producenci
Odpowiedzi: 164
Odsłony: 57203

Re: Beczki dębowe - producenci

Witam. Chciałbym podzielic się moim doswiadczeniem beczka+sliwowica. Przed piętnastoma miesiącami zakupiłem moją pierwszą beczkę 10 l o srednio mocnym wypaleniu. Zrobiłem sliwowicę o mocy 75% a następnie nalałem na suszone skórki sliwek. Nalew wyszedł przedni o wzmocnionym aromacie i lekko zabarwion...
autor: mateusz0177
czwartek, 18 lut 2010, 19:33
Forum: Aspekty Estetyczne
Temat: Gdzie znajdę dobre szklane butelki na alkohol???
Odpowiedzi: 37
Odsłony: 30889

Gdzie znajdę dobre szklane butelki na alkohol???

Witajcie,
czy może mi ktoś napisać gdzie dostanę jakieś fajne butelki na alkohol, może ktoś prześle mi link lub coś takiego?
pozdrawiam
autor: mateusz0177
środa, 10 lut 2010, 17:43
Forum: Destylacja metodą reflux ratio
Temat: Nietypowa miedziana kolumna rektyfikacyjna. Jak jej używać?
Odpowiedzi: 32
Odsłony: 24833

Re: Nietypowa miedziana kolumna rektyfikacyjna. Jak jej używać?

Witajci i wybaczcie, że tak długo nie pisałem....

Sprzęt zadziałał znakomicie(ale nie za pierwszym razem mój błąd :D ) moc trunku 93%
i pełania zadowolenia

pozdrawiam
autor: mateusz0177
środa, 10 lut 2010, 17:23
Forum: Śmietnik
Temat: Drożdże babuni do nastawu z jabłek ???
Odpowiedzi: 5
Odsłony: 2606

Re: Drożdże babuni do nastawu z jabłek ???

witaj napiszę Ci jak ja to robie z jabłkami:) Na prasie wyciskam sok, daje do butla bez drożdży i bez cukru . Zamykam szczelnie z rurką. Odstawiam w ciepłe miejsce (około 30 stopni) za 3-4 dni zacier jest gotowy do psocenia Choc wydajnosć skromna (ze 100 litrów soku 6 litrów psoty 65% po dwóch gonie...
autor: mateusz0177
piątek, 29 sty 2010, 19:08
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Odpowiedzi: 1605
Odsłony: 533305

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

A NO TAK. Ile trzeba gotowac kukurydze do zesłodowania i w jakiej temperaturze??
autor: mateusz0177
piątek, 29 sty 2010, 18:06
Forum: Zaciery zbożowe i ziemniaczane
Temat: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).
Odpowiedzi: 1605
Odsłony: 533305

Re: Łatwy Kwaśny Zacier Wujka Jessie (kukurydza).

Witaj
Czy mógłbys podać również klasyczną metodę wyrobu Whisky?Może znasz przepis?
pozdrawiam
autor: mateusz0177
niedziela, 24 sty 2010, 19:07
Forum: Przepisy na Nalewki i Likiery
Temat: Krupnik Wyborowy. Niebo w gębie.
Odpowiedzi: 29
Odsłony: 40863

Krupnik Wyborowy. Niebo w gębie.

Witam
Wczoraj zrobiłem 4 litry krupniku wyborowego o mocy 45% według przepisu Cieslaka. Mówię wam niebo w gębie. Już na gorąco smakował bosko a na zimno jeszcze lepiej. Teraz pięknie się klaruje (a ja wciąż go podpijam :smiech: )
Polecam wszystkim
autor: mateusz0177
piątek, 15 sty 2010, 17:13
Forum: Wina Różne
Temat: Wino z jęczmienia.Czy ktos zna dobry przepis?
Odpowiedzi: 1
Odsłony: 2402

Wino z jęczmienia.Czy ktos zna dobry przepis?

Wino z jęczmienia i kukurydzy. Czy ktoś zna dobry przepis?
pozdrawiam
autor: mateusz0177
poniedziałek, 11 sty 2010, 19:52
Forum: Przywitaj Się!
Temat: jurand2001
Odpowiedzi: 6
Odsłony: 995

Re: jurand2001

witaj Jurandzie na nowej drodze naszego forum
:klaszcze:
autor: mateusz0177
poniedziałek, 11 sty 2010, 19:49
Forum: Galeria destylatorów różnych
Temat: Alembiki - 100% miedzi
Odpowiedzi: 33
Odsłony: 16391

Re: nietypowy destylator....

posiadam go od 4 lat i żadnych zniszczeń (ciągle jak nowy). Był dosć drogi 100% miedzi(około 1900zł) i kupiłem go w Hiszpani. Do whisky to się nie nadaje bo nie ma podwójnego dna a jak wiadomo to zacier jęczmienny lubi się przypalić. Jest zrobiony do psocenia z owoców, kopuła górna uniemożliwia jaki...

Wyszukiwanie zaawansowane