Znaleziono 7 wyników
- środa, 14 lis 2018, 16:36
- Forum: Budowa Aparatury
- Temat: Problem z przeróbką sprzętu
- Odpowiedzi: 1
- Odsłony: 1864
Problem z przeróbką sprzętu
Witam wszystkich. Mój obecny sprzęt to 50L keg, 120cm rury o średnicy wew. 48mm w tym 5 zimnych palców, odstojnik i chłodnica. Z efektów smakowych jestem z tego sprzętu bardzo zadowolony, bo udaje mi się osiągnąć na nim spirytus o mocy dochodzącej do 96% ale jeśli chodzi o wydajność to bardzo słabo,...
- środa, 4 paź 2017, 20:31
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Problem z nastawem z winogron
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 5491
Re: Problem z nastawem z winogron
Jak to po co? Dla większej ilości destylatu, tylko, że nie wziąłem pod uwagę dużej ilość cukru, ale tak jak pisałem jestem kompletnym amatorem i dopiero się uczę, że tak powiem "fachu" .
- wtorek, 3 paź 2017, 18:58
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Problem z nastawem z winogron
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 5491
Re: Problem z nastawem z winogron
Tak zgodzę się z Tobą ale im mniej cukru w takim nastawie tym mniejsza ilość otrzymanego alkoholu po wygotowaniu także nawet szkoda by było brudzić sprzętu na takie gotowanie bo i tak za wiele by nie naleciało a tak to zawsze troche coś więcej mam nadzieje... a jeszcze jedno pytanie mam czy po otwar...
- wtorek, 3 paź 2017, 16:04
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Problem z nastawem z winogron
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 5491
Re: Problem z nastawem z winogron
Pisałem wcześniej ze cukromierza nie posiadam kolego co masz na mysli pisząc ułożyło by się jeszcze przed dodaniem 10 kg cukru ?
- wtorek, 3 paź 2017, 13:49
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Problem z nastawem z winogron
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 5491
Re: Problem z nastawem z winogron
Dorzuciłem 10 kg cukru do beczki wczoraj wieczorem dzisiaj powoli powoli zaczyna pracować tzn delikatnie bulgotanie w rurce tak co 1H
- poniedziałek, 2 paź 2017, 19:17
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Problem z nastawem z winogron
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 5491
Re: Problem z nastawem z winogron
Byłem spróbować i jest ono jakby lekko kwaśne i nie wiem czy to od skórek winogrona czy nastaw ma taki smak... A jak bym dodał jeszcze do beczki 10 kg cukru rozpuszczonego w ciepłej wodzie to uratował bym nastaw czy nic już nie da się z tym zrobić?
- poniedziałek, 2 paź 2017, 17:39
- Forum: Problemy zacierowe
- Temat: Problem z nastawem z winogron
- Odpowiedzi: 11
- Odsłony: 5491
Problem z nastawem z winogron
Witam. Jestem tutaj nowy i zielony w te sprawy wiec proszę o poradę a mianowicie 2 dni temu zrobiłem nastaw z winogron było ich ok 45 kg razem z sokiem wrzuciłem to do 120 L beczki dodałem 60 L wody z 5 kg cukru i 2,5 paczki drozdzy babuni. Winogrona były bardzo słodkie dlatego uznałem ze dużą ilość...