Znaleziono 7 wyników
- środa, 6 wrz 2017, 09:47
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Dekstroza - czy warto ?
- Odpowiedzi: 93
- Odsłony: 31840
Re: Dekstroza - czy warto ?
Beczka stoi przy piecu ( EKO Groszek ) dwa małe okienka ciągle uchylone, temperatura otoczenia około 22-25*C, fakt nastaw w czasie burzliwej pracy był cieplejszy i miała około 40*C. Teraz nastaw lekko słodki tak jakby drożdżaki nie przerobiły całej słodyczy. Pytanie co znaczy brakowało powietrza w n...
- wtorek, 5 wrz 2017, 09:34
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Dekstroza - czy warto ?
- Odpowiedzi: 93
- Odsłony: 31840
Re: Dekstroza - czy warto ?
pochodziło 3 dni, Blg 10, przez tydzień nic się nie zmieniło , czy powinien być tak wysoki Blg???
- czwartek, 24 sie 2017, 20:13
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Dekstroza - czy warto ?
- Odpowiedzi: 93
- Odsłony: 31840
Re: Dekstroza - czy warto ?
Glukoza gęsta , ledwo z beczułki ją wydłubałem. Rozcieńczyłem do 24 Blg , wyszło 100L, zadałem drożdże 4x szlachecki T3 , zapach niezły , chodzi ładnie - zobaczymy jak długo.
- środa, 23 sie 2017, 19:26
- Forum: Sklepy, Sprzedawcy, Producenci...
- Temat: Dekstroza - czy warto ?
- Odpowiedzi: 93
- Odsłony: 31840
Re: Dekstroza - czy warto ?
Piszecie o glukozie w proszku a może ktos robi na glukozie w postaci płynnej. Mam dostęp do owej płynnej substancjj, zastanawiam sie jakimi drożdźami ją potraktować i ile kilogramów owej glukozy na paczuszke grożdżaków.
- piątek, 11 sty 2013, 00:28
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"
- Odpowiedzi: 23
- Odsłony: 21222
Re: Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"
Cały zaglucony nastaw został przerobiony, marnie się wyklarował mimo środków pomocniczych. Wlałem do KEGA i przerobiłem. Wyszło to co zwykle ( sama radość ).
Tak na przyszłość dla innych którym coś podobnego się zdarzy, śmiało przerabiać.
Tak na przyszłość dla innych którym coś podobnego się zdarzy, śmiało przerabiać.
- czwartek, 6 gru 2012, 19:06
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"
- Odpowiedzi: 23
- Odsłony: 21222
Re: Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"
Po rozlaniu na dwie beczki pracuje normalnie ale dalej ma konsystencje rzadkiego kisielu. temperatura otoczenia 25-27' , nastawu 20', cukru dałem 6 kg na 25 l wody. Nie mierze BLG ponieważ refraktometr jest w planach po nowym roku. Przypuszczam że beczułki dokładnie nie domyłem po winie z aronii. Mo...
- środa, 5 gru 2012, 15:34
- Forum: Nastawy cukrowe
- Temat: Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"
- Odpowiedzi: 23
- Odsłony: 21222
Nastaw cukrowy zrobił się jak "GLUT"
Witam. Potrzebuję informacji na temat: Zrobiłem nastaw cukrowy ( rozpuściłem cukier w letniej wodzie ) i uzupełniłem do żądanej objętości. Okazało się że nie mam już drożdży gorzelniczych. Nastaw zostawiłem na 3 dni w beczce w pomieszczeniu o temperaturze 22'-23'. Po trzech dniach w beczce zrobiło s...