Znaleziono 9 wyników
- piątek, 27 wrz 2019, 17:11
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Czy nastaw należy mieszać?
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 5040
Re: Czy nastaw należy mieszać?
Tzn mam otworzyć pojemnik i zamieszać łyżką? Nie zepsuje się nastaw jak dostanie powietrza codziennie?
- czwartek, 26 wrz 2019, 21:44
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Czy nastaw należy mieszać?
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 5040
Re: Czy nastaw należy mieszać?
Dzięki za link
Wino jest czerwone
Wino jest czerwone
- czwartek, 26 wrz 2019, 08:48
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Czy nastaw należy mieszać?
- Odpowiedzi: 4
- Odsłony: 5040
Czy nastaw należy mieszać?
Proszę o poradę
Nastawiłem nowe wino dwa dni temu. Mam dylemat czy nastaw należy mieszać? A jeżeli tak to w jaki sposobów? Czy tylko zakręcić, poruszać wiadrem fermentacyjnych ( w ten sposób nie zamiesza się górnej warstwy ), czy można otworzyć pokrywę z zamieszać np drewnianą łyżką?
Nastawiłem nowe wino dwa dni temu. Mam dylemat czy nastaw należy mieszać? A jeżeli tak to w jaki sposobów? Czy tylko zakręcić, poruszać wiadrem fermentacyjnych ( w ten sposób nie zamiesza się górnej warstwy ), czy można otworzyć pokrywę z zamieszać np drewnianą łyżką?
- wtorek, 24 wrz 2019, 22:07
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Czy to dobry początek robienia wina?
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 3357
Re: Czy to dobry początek robienia wina?
Czołem Panie i Panowie
Nie poddaję się. Dzisiaj rozpocząłem drugie podejście:
11,5 kg winogrona już po obraniu
3 litry wody
2 kg cukru
i oczywiście drożdże
Wyszło ok 15 ł moszczu
Moje poprzednie „niby wino” cały czas fermentuje
Nie poddaję się. Dzisiaj rozpocząłem drugie podejście:
11,5 kg winogrona już po obraniu
3 litry wody
2 kg cukru
i oczywiście drożdże
Wyszło ok 15 ł moszczu
Moje poprzednie „niby wino” cały czas fermentuje
- poniedziałek, 23 wrz 2019, 16:01
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Nie przygotowałem matki drożdzowej
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 2651
Re: Nie przygotowałem matki drożdzowej
Kiepski ze mnie znawca też próbuję zrobić pierwsze wino ale jak będzie wino fermentować to woda w rurce będzie bulkać
- sobota, 21 wrz 2019, 13:53
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Czy to dobry początek robienia wina?
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 3357
Re: Czy to dobry początek robienia wina?
Czy wszystko "wykipi"?więc spodziewaj się niespodziewanego
Moje "to coś" cały czas mocno pracuje. Bulka ok 12 razy na minutę. Drożdże sobie odpuszczę, zwłaszcza że kolega "inblue" mnie lekko nastraszył. Trochę żal mi to wylać
- piątek, 20 wrz 2019, 18:06
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Czy to dobry początek robienia wina?
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 3357
Re: Czy to dobry początek robienia wina?
Dzięki za poradę. na pewno z niej skorzystam. Rozumiem, że te proporcje są bez drożdży? A gdybym wycisnął sok w wyciskarce do soków i zrobił tylko z soku? Trzeba używać drożdży?
- piątek, 20 wrz 2019, 14:17
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Czy to dobry początek robienia wina?
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 3357
Re: Czy to dobry początek robienia wina?
Wylać zawsze można. A można też poeksperymentować. Mam drożdże szlachetne wysokoalkoholizujące, rozrobię wleję i zobaczę co się będzie działo.
Przymierzę się także do zrobienia drugiego wina tym razem opierając się na Waszym doświadczeniu
Przymierzę się także do zrobienia drugiego wina tym razem opierając się na Waszym doświadczeniu
- czwartek, 19 wrz 2019, 19:13
- Forum: Wytwarzanie Wina
- Temat: Czy to dobry początek robienia wina?
- Odpowiedzi: 8
- Odsłony: 3357
Czy to dobry początek robienia wina?
Witam fachowców Postanowiłem zrobić pierwsze wino. Mając w ogrodzie czarny winogron wybór był prosty. Nie mam jednak o tym pojęcia ale szybko się uczę. Znalazłem w sieci taki przepis na wino bez drożdży: 2 kg owoców (obranych) 3 litry wody 1,5 kg cukru Pomnożyłem wszystko razy 4 i zrobiłem z 9 kg ow...