Destylat zmętniał-wężyk?
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Temperatura powinna być stabilna przez cały proces jeżeli dobrze ustabilizowałeś kolumnę i odbiór. Skok temp. O 0.4S (JA mam przyjęty taki próg) pod koniec procesu (u mnie w okolicy 98S na kegu) świadczy o tym, że podrywaja się pogodny, wtedy zmieniasz naczynie. Pogony nie mają prawa mętnieć, mi się to nigdy nie zdażyło. Biorę wszystko do 100s na kegu.
Podstawa to moim zdaniem odpowiednia stabilizacja i praca poniżej progu skoku temperatury a nie na jej granicy. Lepiej odbierać ciut wolniej ale dłużej i "czyściej".
Ja stabilizowałem kiedyś pół godziny, teraz stabilizuję godzinę, z czego po 20 minutach zrzucam setkę przedgonu, dalej stabilizuję, potem znowu setka przedgonu ale już kropelkowo.
Poczytaj temat o dzielenie frakcji.
Podstawa to moim zdaniem odpowiednia stabilizacja i praca poniżej progu skoku temperatury a nie na jej granicy. Lepiej odbierać ciut wolniej ale dłużej i "czyściej".
Ja stabilizowałem kiedyś pół godziny, teraz stabilizuję godzinę, z czego po 20 minutach zrzucam setkę przedgonu, dalej stabilizuję, potem znowu setka przedgonu ale już kropelkowo.
Poczytaj temat o dzielenie frakcji.
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 lis 2018, 16:54 przez 9kaczor6, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: środa, 22 lut 2017, 15:05
Re: Destylat zmętniał-wężyk?
Ja stabilizuje 40 minut a potem kropelkowo przedgon 3 krople/s (ok 250ml). Po odebraniu przechodze na odbiór serca. Po skoku temperatury o 0,1 *C zmniejszam odbiór i czekam na powrót temperatury dnia. Gdy już nie mogę ustabilizować kolumny i temperatura wzrasta o 0,2-0,3*C kończę odbiór serca a reszta idzie na pogon.
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: środa, 22 lut 2017, 15:05
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: środa, 22 lut 2017, 15:05
Re: Destylat zmętniał-wężyk?
Panowie jak to jest. Destylowałem nastaw 25l z 5kg cukru i dolałem 2,5l spirytusu(bez przedgonów i pogonów) z poprzedniego nastawu, który zrobiłem z 7kg cukru. Udało mi się odciągnąć prawie 3,5l spirytusu, później mimo stabilizacji cieżko było mi utrzymać stabilną temperaturę więc odebrałem resztę ok. 0,5l jako pogon. Wydaje mi się to strasznie mało. Skąd takie straty?
-
- Posty: 126
- Rejestracja: wtorek, 3 cze 2014, 12:31
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:) z resztą jak Wszyscy tutaj.
- Ulubiony Alkohol: Nalewka z wiśni Kelleris
- Status Alkoholowy: Producent Nalewek
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Destylat zmętniał-wężyk?
Albo jest forum albo- tak piszą z frustrowani mający małą wiedzę próbując obrażać Co na to moderator?
Ostatnio zmieniony piątek, 23 lis 2018, 12:28 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 72
- Rejestracja: środa, 22 lut 2017, 15:05