Czwórniak jabłczak

Najdawniej znane, o wspaniałej tradycji, doskonałe napoje winne:)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy

Post autor: gr000by »

Ja bym miodu nie gotował, tylko rozpuścił w ciepłej wodzie i wymieszał z resztą składników. Po skończonej fermentacji 0,5ml/10l pektoenzymu i klarowanie będzie dużo przyjemniejsze. Miody niesycone klarują się równie dobrze co sycone, a walory zdrowotne mają dużo lepsze.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
koncentraty wina

Szym
100
Posty: 119
Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 11:22
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Czwórniak jabłczak

Post autor: Szym »

Ostatnie pytanko:
Nada się taki miód ? Bo chce zamówić i nastawiać :D

http://allegro.pl/miod-wielokwiatowy-2k ... 47827.html
Awatar użytkownika

siwy1121
350
Posty: 396
Rejestracja: sobota, 17 wrz 2011, 10:39
Krótko o sobie: Zanim znalazłem tą stronę myślałem, że wiem naprawdę dużo o wyrobie wina... To był dla mnie cios
Ulubiony Alkohol: wino
Status Alkoholowy: Winiarz
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 25 razy
Re: Czwórniak jabłczak

Post autor: siwy1121 »

To na miody też działa pektopopol ???
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Czwórniak jabłczak

Post autor: gr000by »

Na sam miód nie bardzo, ale na dodatek soków owocowych już tak. W temacie o klarowaniu pektoenzymem pisałem o próbie na niesyconym czwórniaku jabłczaku.
Miód z linku wygląda nieźle, jest też w przystępnej cenie - spróbować można, będzie lepszy od marketowego "chińskiego miodu".
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Miody Pitne”