Cydr z soku z kartonika

Czyli popularny Jabłecznik. Na temat tego trunku wszystko, począwszy od zbierania jabłek, skończywszy na spożywaniu...
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy

Post autor: gr000by »

Poczekaj co najmniej tydzień, a najlepiej 2-3 tygodnie na przyzwoity poziom nagazowania i ułożenia się smaków. Chociaż świeżutki cydr też do złych rzeczy nie należy :D (tylko brakuje mu bąbelków). Moje cydry celowane w 7-8% stoją po 4-6 miesięcy i się nie psują
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

U mnie zachowało się kilka butelek cydru z soku z biedry (ok roku) i też się nie zepsuł. Jak butelkuję cydr to zalewam jedną butelkę plastikową (mała pojemność). Jak butelka zrobi się twarda ;) wtedy można pić nagazowany cydr.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 1 lip 2013, 12:36 przez Pretender, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Odp: Cydr z soku z kartonika

Post autor: szfagir »

Ech... w naszym hobby cierpliwość to podstawa, ale czasami chcialoby sie to wszystko przyspieszyć.

Postaram się poczekać z otwarciem...

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: gr000by »

Możesz potrzymać butelki w miejscu gdzie jest ciepło, najlepiej 25*. To znacznie przyspieszy proces nagazowania. Raczej unikaj wystawiania butelek na słońce (jak już to pod tkaniną, ale nie bezpośrednio).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: szfagir »

Wczoraj jednego otworzyłem... nie wytrzymałem. Tylko syknęło, ale w trakcie picia gazu nie czułem. Na 450ml wsypywałem cukier z miarki jak na butelkę 500ml. Może niepotrzebnie puszczałem przez filtr papierowy cyderka przy zlewaniu, a może jeszcze się coś nagazuje. W każdym razie cydr wyszedł wytrawny, jak dla mnie dobry jak na upalny dzień. Status zmieni sie na super jak się nagazuje:)
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: lesgo58 »

Do nagazowania są potrzebne drożdże. A Ty jeśli się bardzo postarałeś to je pozostawiłeś na filtrze.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Odp: Cydr z soku z kartonika

Post autor: szfagir »

Kto wie czy tak właśnie się nie stało:cry:
No cóż... wypije niegazowany, a następnym razem się postaram bardziej:smile:

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: sztender »

lesgo58 pisze:Do nagazowania są potrzebne drożdże. A Ty jeśli się bardzo postarałeś to je pozostawiłeś na filtrze.
Dobrze zrozumiałem? Filtr od kawy jest w stanie oddzielić drożdżaki ?
http://latawce.phorum.pl
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

Spokojnie. Jak dla mnie to za szybko otworzyłeś pierwszą butelkę. Pytasz a później i tak nie słuchasz rad ;-) Skoro przy otwieraniu syknęło to znaczy, że drożdżaki pracują. Być może zajmie im to troszkę więcej czasu. Jak mój cydr baaardzo długo się klarował to przed rozlaniem dodałem troszkę drożdży i było ok.
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Odp: Cydr z soku z kartonika

Post autor: szfagir »

Ale to tylko jedna butelka:smile: reszta czeka spokojnie:grin:

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: gr000by »

Ja z cydrem postąpiłem tak, że przeprowadziłem burzliwą fermentację, zlałem go znad osadu owocowego, poczekałem trochę aż się trochę wyklaruje grawitacyjnie po cichej fermentacji, rozlałem do butelek i przed zakręceniem dodałem cukier oraz nieco osadu z cichej fermentacji - po 2-3 tygodniach miałem mocno nagazowany cydr w butelkach. Fakt, w pełni klarowny on nie nie jest, ale cieszy się uznaniem wśród pijących i nie ucieka z butelek (dofermentowany do końca i dopiero dodany cukier do nagazowania).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: szfagir »

Właśnie otworzyłem cyderka jabłkowego (leżakował 11 dni). Nie dość, ze pięknie huknął przy otwieraniu to jeszcze jest odpowiednio nagazowany:) Jak dla mnie niebo w gębie:)
Chcę się tylko upewnić odnośnie jednej sprawy. Moja Połowica wolałaby trochę słodszy cyderek, gdyż ten wyszedł mi wytrawny. Czy po ściągnięciu z gąsiorka mogę jednocześnie dorzucić słodzik na dosłodzenie i cukier na zagazowanie?
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Zygmunt »

Oczywiście.
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: szfagir »

Dzięki:) Dzisiaj pościągam i dosłodzę:)
Awatar użytkownika

grzesieksz7
150
Posty: 194
Rejestracja: czwartek, 11 lip 2013, 18:09
Ulubiony Alkohol: śliwowica, piwo, nalewki
Lokalizacja: Łącko
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: grzesieksz7 »

A ja mam takie pytanko, czy mogę wlać cydr do butelek zakręcanych, a nie tak jak na zdjęciach z pierwszego postu do butelek po piwie na kapsel?
Daje krzepę, krasi lica
Nasza łącka Śliwowica!

artaks
200
Posty: 227
Rejestracja: wtorek, 4 sty 2011, 15:02
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: artaks »

Jeżeli masz na myśli butelki szklane zakręcane, np po wódce, to te zakrętki raczej nie utrzymają ciśnienia. Możesz np użyć butelek plastikowych po wodzie (najlepiej gazowanej). Temat już był omawiany w tym wątku.
kalendarz zbiorów alkoholowych: https://www.google.com/calendar/embed?src=ucacf2t31986vvt5pqnsboei7s%40group.calendar.google.com&ctz=Europe/Warsaw
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: szfagir »

Mam pytanko odnośnie wydzieleń w cyderku. Dzisial zaglądam do szafki w celu sprawdzenia czy nie było jakiegoś wybuchu (na szczęście nie:)), ale w butelkach pojawiła mi sie jakaś wydzielina. Zastanawiam się co to może być. Zdjęcia zamieszczam poniżej. Co to może być??

http://img27.imageshack.us/img27/4190/2qvb.jpg
http://img607.imageshack.us/img607/5962/6gbq.jpg
http://img9.imageshack.us/img9/5453/4bqb.jpg
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Zygmunt »

Albo infekcja tlenowcem albo po prostu osad drożdżowy- zlewałeś klarowny?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: szfagir »

Nie klarowałem do końca, gdyż obawiałem sie, że drożdżaki nie przedostaną sie do butelek i nie nagazuje sie napój. Odczekałem chyba ze 2 albo 3 dni po tym jak mi BLG wyskoczyło poniżej 0. No nie wygląda na bąble, tylko jakby się coś osadziło na ściance. Po wstrząśnięciu bluetką wszystko się rozpuściło. Czy mogę to zlać przez filtr i następnie dorzucić cukru na nagazowanie, czy raczej to już nie wystartuje?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: gr000by »

Mi to wygląda na jakąś infekcję, zwykły osad drożdżowy w cydrze nie unosi się nigdy na powierzchni. Wyglądem i konsystencją przypomina to śluz? Jak tak to za słaby cydr i zaplątała ci się jakaś infekcja czymś niezbyt pożądanym. Do szybkiego spożycia na 100% się to nadaje, gorzej jak postoi dłużej - może się zaśmierdnąć i zmienić smak (ale nigdy na plus). Około 7-8% alkoholu w napoju wystarcza, żeby przy w miarę czystym procesie fermentacji i butelkowania nie zaplątało się coś "przy okazji" do butelki.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Odp: Cydr z soku z kartonika

Post autor: szfagir »

Mysle ze to jakieś paskudztwo się w butelczyny dostało:sad:
Myślę że to zleje z butelek, przefiltruje i za jakisz czas wleje do kociołka z pogonami a co za tym idzie odzyskam to co sie będzie dało:smile: Chyba spirytusowi taka infekcja nie straszna?

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: gr000by »

Jeżeli chcesz jeszcze napić się cydru - to zlej go możliwie szybko spod gluta za pomocą rurki, spasteryzuj i masz niegazowany cydr zdatny do spożycia, który możesz dosłodzić. Możesz też jak piszesz, całość przedestylować. Ja z podobnie zaśluzowanego taniego wina z Węgier (sprzedawane w 5 litrowych butlach PET) uzyskałem na kolumnie całkiem niezły destylat pod leżakowanie z dębem.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

Szfagir
Coś mi się wydaje, że Twoje dosładzanie zaszkodziło napitkowi.
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: szfagir »

Pretender, ale nie każdy cydr dosładzałem słodzikiem. Specjalnie podzieliłem partię, żeby zobaczyć różnicę w smaku. Niestety w części dosłodzonej, oraz wytrawnej jest ten nalot. Może, źle się uszczelka od Grolscha ustawiła i coś powietrza się dostało do butelki. No trudno dzisiaj muszę zaobserwować czy w każdej butelce to wyjdzie czy nie.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Odp: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

Hmmm, w takim razie to dziwne, że obcego masz wybiórczo. Wydaje mi się, że nastawiłeś 5l? Jeśli tak to straty małe. Może kilka buteleczek się uchowa. A te z obcym na rurki.
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: szfagir »

Łącznie nastawiłem 2x5l i niestety w wersji wytrawnej prawie wszystkie mają obcego, a dosładzana prawie cała jest ok. Jutro będę zlewał nowy cyderek, i tym razem będę dobrze oglądał buteleczki. Za jakieś 2 tygodnie podzielę się z Wami czy to wina butelek czy coś innego spierdzieliłem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

Wychodziło by na to, że butla z wytawnym (dama 5l ?) była zainfekowana. Może butla, może butelki. A jaka moc cydru?
Awatar użytkownika

szfagir
350
Posty: 379
Rejestracja: poniedziałek, 26 lis 2012, 11:16
Ulubiony Alkohol: S.W.Ó.J.
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Lokalizacja: Gród Kraka
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 53 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: szfagir »

Moc cydru wychodzi w granicach 6,5%, a butle to nie damy a zwykle małe gąsiorki o pojemności 5l.

munekx
1
Posty: 1
Rejestracja: poniedziałek, 2 wrz 2013, 13:46
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: munekx »

Witam.

Poczytałem trochę i nastawiłem 2 tygodnie temu baniaki z 5l cydru. Opiszę mniej więcej jak to zrobiłem i zadam pytania żeby było jasne:

- Drożdże Tokay
- 4,5l soku z Biedrony oraz w drugim baniaku 4,5 soku z Kauflanda (chciałem sobie porównać)
- 0g cukru
- zrobiłem gęstwę i po 2 dniach zalałem soki

Butle stały w temperaturze pokojowej, były oczywiście dni, w których bulkanie było baaaaardzo intensywne aż wywalało mi wodę z rurki, ale już to mam za sobą.
Od tamtej pory siedzi w butlach, sok z B. jest o wiele ciemniejszy póki co i jakby pracował wolniej. Dla porównania tydzień później nastawiłem jeszcze z soków z Tesco i z Lidla :P

Pytania:
- nie zmierzyłem wcześniej Blg, czy mogę poczekać aż cydr się sklaruje w butli (bulka już mało, ale i tak zamierzam go zostawić na 1-2 tygodnie w butli)
- zamierzam dodać słodzika a że mam butelki 1l z zamknięciem patentowanym (takie ładne były w Auchan :P) ile proponujecie (i tak będę robił różne roztwory)
- gdzie moge kupić miarkę do cukru bo niestety nie mam żadnej ewentualnie czy ktos wrzucał cukier w kostkach :P
- chciałbym dodać jeszcze imbiru ewentualnie cynamonu, ale nie zrobiłem tego wcześniej czy mogę dodać go bezpośrednio do butelek?

Dla zainteresowanych wrzucam zdjęcie: http://images.tinypic.pl/i/00440/41hlulw66sus.jpg

Pozdrawiam

Kolejny tak niechlujny post poleci do kosza - MANOWAR
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

Trzymaj w butlach do sklarowania. W przypadku cydru blg się nie przejmuj, zawartość cukru odczytasz z kartonika. Na 0,5l cydru dodawałem, 2-3 tabletki słodziku z Lidla. Miarka do cukru na alledrogo, bio..., markety - m.in kerfur, obi. Co do imbiru to czy teraz możesz dodać to nie podpowiem, ja dodałbym go na początku.

Rusin
200
Posty: 249
Rejestracja: sobota, 31 sie 2013, 18:55
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Kalisz
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Rusin »

Z tego co wiem to płaska łyżeczka którą używa się do słodzenia herbaty to 5gram więc chyba tyle ile powinno się dać na pół litra cydru.
Jeśli nie mam racji niech mnie ktoś poprawi.
In vino veritas, in aqua sanitas

sztender
250
Posty: 282
Rejestracja: piątek, 8 lut 2013, 19:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 17 razy
Kontakt:
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: sztender »

http://latawce.phorum.pl

Nakumarion
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 22 wrz 2013, 21:21
Uaktualnienie Informacji Dotyczących Cydru

Post autor: Nakumarion »

Cześć.
Zainspirowany filmikami w internecie postanowiłem również wyczarować swój pierwszy własny Cydr. Przeszukałem internet w miarę swoich możliwości i już ogarnąłem co nie co. Zakupiłem dziś drożdże Biowin Tokay http://images.sklepy24.pl/51528751/713/ ... -tokay.jpg w zestawie z pożywką do drożdży winiarskich http://www.alkohole-domowe.pl/zdjecia/497_1.png. Jutro kupię soczek 100% sok jabłkowy 4-5l i zrobię Matkę Drożdżową. Wiadomo później zrobię nastaw i będzie mi się fermentowało. Utworzyłem ten temat bo mam kilka pytań dotyczących dalszych etapów:
1. Czy gotowy Cydr mogę rozlać i zakorkować jak wino?
2. Jeśli warto to jak mogę zwiększyć moc trunku?
3. Czy gotowy Cydr moge rozlewać w coś innego niż szklana butelka?
Jeśli ktoś jest miły to bardzo bym prosił o pomoc dla początkującego.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: gr000by »

0. Zaopatrz się w cukromierz jak jeszcze nie masz!
1. Odpada traktowanie cydru jak wino. Cydr traktujemy jak szampan lub piwo - napoje gazowane. Dobrze nagazowany cydr wysadzi korek z szyjki bez problemu i będziesz miał minifontannę cydrową.
2. Jak chcesz mocny cydr to dodaj cukru lub glukozy. Mój cydr startował z BLG 15, odfermentował do -2, ma jakieś 8% i po szklaneczce mocno grzeje. Dodatek cukru przeliczyłem na podstawie odczytu wskazań cukromierza w soku.
3. Butelki po napojach gazowanych są doskonałe do przechowywania cydru. Najlepsze są z produktów Coca-Coli i Pepsi-Coli (Cola, Pepsi, Fanta, Mirinda, 7UP, Sprite itp.) i po piwie w PETach.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Pretender »

Z kolegi to leniuszek jest. W tym wątku jest odpowiedź na wszystkie Twoje pytania, wystarczy poświęcić trochę czasu i poczytać. Po skończonej fermentacji proponuję do każdej butelki 0,5l dodać 2-3 tabletki słodzika, no chyba, że chcesz wytrawny. I nie przesadź z refermentacją, bo wyprodukujesz granaty :)

Nakumarion
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 22 wrz 2013, 21:21
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Nakumarion »

Powiedzcie, czy od razu jak zleje wszystko do baniaka, znaczy MD z sokiem to wymiszać to i sprawdzić poziom cukru? Może dosłodzić żeby było słodsze?
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: gr000by »

Najpierw zmierz poziom cukru w soku, później dopiero zdecyduj się czy chcesz cydr mocniejszy (trzeba dosłodzić) czy słabszy (bez dosładzania lub bardzo mały dodatek cukru). Możesz dla uproszczenia liczyć (przy tych stężeniach cukru można stosować takie uproszczenia), że z 2 BLG wychodzi 1% mocy końcowej. Więc jak masz sok o zawartości cukrów ok. 10-12 BLG uzyskasz lekki, 5-6% cydr, bardzo orzeźwiający. Ale jak będziesz chciał zrobić "uwalacza" 7-8%, to musisz dosłodzić nastaw, rozpuszczając dodatkowy cukier w części soku, który potem wymieszasz z resztą. Na koniec dodaj MD i ewentualne pożywki, ale drożdże bez problemu zjedzą ci cukier bez żadnych wspomagaczy.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Nakumarion
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 22 wrz 2013, 21:21
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Nakumarion »

Panowie, w poniedziałek zrobiłem MD. Użyłem do tego 300ml wody, 2 łyżeczki cukru, 200ml soku jabłkowego i pożywkę dla drożdży.
Moje drożdże: http://images.sklepy24.pl/51528751/713/ ... -tokay.jpg
Moja pożywka: http://www.alkohole-domowe.pl/zdjecia/497_1.png
Dziś mijają 2 dni i MD wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Butelka zatknięta jest czopem z waty. Czuć zapach drożdży. Nie jest jakiś bardzo mocny ale jest wyczuwalny. Powiedzcie czy MD jest już gotowa bo nie wiem. To moja pierwsza MD.
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: gr000by »

Jak się pieni tak jak na zdjęciu i widać jak unoszą się niej pęcherzyki gazu to znaczy, że jest gotowa. Matka drożdżowa jest gotowa do dodania 36-72h po przygotowaniu w przypadku cydrów i lekkich win, do cięższych i mocniejszych win trochę dłużej, 3-6 dni.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

Nakumarion
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 22 wrz 2013, 21:21
Re: Cydr z soku z kartonika

Post autor: Nakumarion »

Powiedzcie czy można zrobić cydr ale niegazowany. Nie dodawać cukru bądź słodzika w czasie butelkowania. Myślałem żeby ominąć ten etap, zabutelkować cydr do butelek do wina i zatkać korkiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cydr”