Budowa Destylatora A-Z
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Witaj Cezar, przegladam Twoja robote i...
Wybacz, mam pewne watpliwosci co do poprawnego zadzialania.
W pokazanym na poczatku rysunku uzyles w glowicy
zwinietej spirali czyli klasycznej glowicy Nixona Stonea.
To rozwiazanie jest jak najbardziej prawidlowe.
Przy realizacji jednak zastapiles NS osmioma zimnymi palcami
i tu wlasnie mam watpliwosci co do zadzialania.
W narysowanym projekcie to zwojnica NS odpowiada za calkowite
skroplenie destylatu, wstawione polki zapewniaja powrot na wypelnienie
i regulacje odbioru w odpowiednim stosunku.
Dodatkowa chlodnica ma tylko schlodzic destylat odbierany.
W zrealizowanym projekcie 8 zimnych palcow nie da rady
skondensowac destylatu i para bedzie uciekala odpowietrzeniem.
Zamkniecie otwarcia kolumny
od gory spowoduje poprowadzenie par na druga chlodnice
ale zdlawienie odbierania zaworem spowoduje znow
niepotrzebny wzrost cisnienia w ukladzie.
Chyba przekombinowales instrument albo ja nie potrafie go zrozumiec.
Za wykonanie kolanko ale zasada...?
Pozdrawiam serdecznie Calyx
Wybacz, mam pewne watpliwosci co do poprawnego zadzialania.
W pokazanym na poczatku rysunku uzyles w glowicy
zwinietej spirali czyli klasycznej glowicy Nixona Stonea.
To rozwiazanie jest jak najbardziej prawidlowe.
Przy realizacji jednak zastapiles NS osmioma zimnymi palcami
i tu wlasnie mam watpliwosci co do zadzialania.
W narysowanym projekcie to zwojnica NS odpowiada za calkowite
skroplenie destylatu, wstawione polki zapewniaja powrot na wypelnienie
i regulacje odbioru w odpowiednim stosunku.
Dodatkowa chlodnica ma tylko schlodzic destylat odbierany.
W zrealizowanym projekcie 8 zimnych palcow nie da rady
skondensowac destylatu i para bedzie uciekala odpowietrzeniem.
Zamkniecie otwarcia kolumny
od gory spowoduje poprowadzenie par na druga chlodnice
ale zdlawienie odbierania zaworem spowoduje znow
niepotrzebny wzrost cisnienia w ukladzie.
Chyba przekombinowales instrument albo ja nie potrafie go zrozumiec.
Za wykonanie kolanko ale zasada...?
Pozdrawiam serdecznie Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 509
- Rejestracja: sobota, 31 sty 2009, 13:44
- Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
- Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Budowa Destylatora A-Z
pozdrawiam Bogdan
Jestem pełen podziwu, nie wygląda to na robotę amatora, wręcz przeciwnie.
Muszę przyznać, że nie widziałem wcześniej takiego sposobu odbioru psoty, ja mam też ZP ale psotę odbieram nad nimi, pewno się mylę jeśli chodzi o Twój instrument, ale wydaje mi się, że to najlepsze przedarło się przez ZP do góry właśnie.
Jeśli mogę, to spróbuję Ci doradzić, zamiń mufy na kolumnie na śrubunki, ułatwią w przyszłości rozebranie i złożenie kolumny.
Długi odcinek z wypełnieniem w celu przeglądu, mycia, wymiany wypełnienia,
Krótszy z ZP można wykorzystać po wkręceniu bezpośrednio w kolumnę do destylacji smakówek. Oczywiście możesz to wykonać w późniejszym terminie.
Do napełnienia KEGA wystarczy mufa 1" góra 5/4" w którą włożysz lejek
Włożyłeś dużo pracy i serca w swój instrument i czuję i wiem z autopsji, jak nie możesz się doczekać, kiedy wreszcie zagra.
A zacier nastawiłeś? Bo nie ma nic gorszego, niż gotowy instument i pusty. Zacier gotowy może trochę postać, lepiej niech on czeka na Ciebie.
Muszę przyznać, że nie widziałem wcześniej takiego sposobu odbioru psoty, ja mam też ZP ale psotę odbieram nad nimi, pewno się mylę jeśli chodzi o Twój instrument, ale wydaje mi się, że to najlepsze przedarło się przez ZP do góry właśnie.
Jeśli mogę, to spróbuję Ci doradzić, zamiń mufy na kolumnie na śrubunki, ułatwią w przyszłości rozebranie i złożenie kolumny.
Długi odcinek z wypełnieniem w celu przeglądu, mycia, wymiany wypełnienia,
Krótszy z ZP można wykorzystać po wkręceniu bezpośrednio w kolumnę do destylacji smakówek. Oczywiście możesz to wykonać w późniejszym terminie.
Do napełnienia KEGA wystarczy mufa 1" góra 5/4" w którą włożysz lejek
Włożyłeś dużo pracy i serca w swój instrument i czuję i wiem z autopsji, jak nie możesz się doczekać, kiedy wreszcie zagra.
A zacier nastawiłeś? Bo nie ma nic gorszego, niż gotowy instument i pusty. Zacier gotowy może trochę postać, lepiej niech on czeka na Ciebie.
pozdrawiam Bogdan
-
- Posty: 282
- Rejestracja: środa, 18 lut 2009, 13:24
- Krótko o sobie: Normalny zjadacz chleba.
- Ulubiony Alkohol: własny wyrób
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Wschodnia Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
- Kontakt:
Re: Budowa Destylatora A-Z
Cześć Panowe.
Najpierw Bogdan - zacier nastawiony - dwa razy po 30 literków - się klaruje. Własnie po to aby sprawdzić instrument. W piątek mam wolne zobaczymy co będzie.
Dalej Calyx - nie lubię chodzić utartymi szlakami dlatego spróbowałem czegoś innego, oparłem się na matematyce:
Spiralę do chłodzenia powiedzmy zrobię z rurki średnica 6 mm, realnie będę mógł nakręcić coś około 1,5 mb – co da mi w rezultacie około 280 cm2. Z wykonanych palców mam ponad 180 cm2 powierzchni chłodzącej. Mniej – ale zobaczymy. Dodatkowo palce dzięki przesunięciu kontowemu 45 stopni na okręgu o średnicy 6 cm nakładają cię na siebie, tworząc „tzw. ścianę” oraz będąc łączone do obudowy powiększają powierzchnie chłodzącą, rozkładając ją na cały przekrój kolumny ( w spirali chłodzącej ściana kolumny nie jest chłodzona). Zobaczymy co będzie z mojego toku myślenia, w najgorszej sytuacji – CIACH nad półkami i dospawam 30 cm 2 calówy z spiralą.
Ale jestem pełen optymizmu. Najważniejsze że mam trochę satysfakcji z pracy.
A jeszcze jedno – właśnie dlatego aby sprawdzić poprawność mojego myślenia jest termometr do weryfikacji temperatury – w zasadzie schłodzenie do 55 – 60 stopni powinno starczyć, ale jeszcze tego nie robiłem – praktyka pokaże.
Cezar
Najpierw Bogdan - zacier nastawiony - dwa razy po 30 literków - się klaruje. Własnie po to aby sprawdzić instrument. W piątek mam wolne zobaczymy co będzie.
Dalej Calyx - nie lubię chodzić utartymi szlakami dlatego spróbowałem czegoś innego, oparłem się na matematyce:
Spiralę do chłodzenia powiedzmy zrobię z rurki średnica 6 mm, realnie będę mógł nakręcić coś około 1,5 mb – co da mi w rezultacie około 280 cm2. Z wykonanych palców mam ponad 180 cm2 powierzchni chłodzącej. Mniej – ale zobaczymy. Dodatkowo palce dzięki przesunięciu kontowemu 45 stopni na okręgu o średnicy 6 cm nakładają cię na siebie, tworząc „tzw. ścianę” oraz będąc łączone do obudowy powiększają powierzchnie chłodzącą, rozkładając ją na cały przekrój kolumny ( w spirali chłodzącej ściana kolumny nie jest chłodzona). Zobaczymy co będzie z mojego toku myślenia, w najgorszej sytuacji – CIACH nad półkami i dospawam 30 cm 2 calówy z spiralą.
Ale jestem pełen optymizmu. Najważniejsze że mam trochę satysfakcji z pracy.
A jeszcze jedno – właśnie dlatego aby sprawdzić poprawność mojego myślenia jest termometr do weryfikacji temperatury – w zasadzie schłodzenie do 55 – 60 stopni powinno starczyć, ale jeszcze tego nie robiłem – praktyka pokaże.
Cezar
-
- Posty: 1057
- Rejestracja: środa, 26 lis 2008, 18:47
- Krótko o sobie: Hobbysta :)
- Ulubiony Alkohol: kazdy z polki "zrob to sam"
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Las nad Pilica
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 158 razy
Re: Budowa Destylatora A-Z
takich cudow jak Ty wyczyniac.
Tego "CIACHA" to wg. mnie bedziesz musial zrobic.
Dlugosc 1,6m rurki jest i tak zbyt krotka na spirale.
Do NS kreci sie z 3-4m zeby poradzila sobie ze skraplaniem.
Sa w sprzedazy karbowane rurki z KO, z ktorych spirale mozna
skrecac w palcach i to w dodatku podwojna.
W dziale z linkami powinienes znalezc link do takiej rurki.
Walcz i miej z tego jak najwiecej satysfakcji.
Zreszta... psota o niepowtarzalnych wlasciwosciach
da Ci jej jeszcze wiecej
Pozdrawiam Calyx
Cezar tej satysfakcji to Ci zazdroszcze, bo sam nie potrafie33cezary pisze:CIACH nad półkami i dospawam 30 cm 2 calówy z spiralą.
Ale jestem pełen optymizmu. Najważniejsze że mam trochę satysfakcji z pracy.
takich cudow jak Ty wyczyniac.
Tego "CIACHA" to wg. mnie bedziesz musial zrobic.
Dlugosc 1,6m rurki jest i tak zbyt krotka na spirale.
Do NS kreci sie z 3-4m zeby poradzila sobie ze skraplaniem.
Sa w sprzedazy karbowane rurki z KO, z ktorych spirale mozna
skrecac w palcach i to w dodatku podwojna.
W dziale z linkami powinienes znalezc link do takiej rurki.
Walcz i miej z tego jak najwiecej satysfakcji.
Zreszta... psota o niepowtarzalnych wlasciwosciach
da Ci jej jeszcze wiecej
Pozdrawiam Calyx
Kiedy fikam, to jestem grafikiem, kiedy psocę, to jestem psotnikiem
-
- Posty: 282
- Rejestracja: środa, 18 lut 2009, 13:24
- Krótko o sobie: Normalny zjadacz chleba.
- Ulubiony Alkohol: własny wyrób
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Wschodnia Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
- Kontakt:
Re: Budowa Destylatora A-Z
Witam Panowie.
Calyx – zgodnie z Twoją sugestią nie czekałem na sprawdzenie palców, tylko zamówiłem karbowaną rórkę DN8 – średnica zewnętrzna 12mm, wewnętrzna 8mm. CUDO – ale z tego fajnie się zrobiło, na początku chciałem zamówić 2,5 – 3 mb, jednak minimalna ilość to 5 mb. I wyszło dobrze. Te pięć metrów wyszło w całości na chłodniczkę – podwójną:
Tak jak powiedziałem nad trójnikiem i półkami zrobiłem CIACH i dospawałem gwint zewnętrzny – do 30 cm rury 2 calowej dospawałem gwint wewnętrzny (mufe), wcześniej wyciąłem z blachy 2mm zaślepienie z trzema otworami 13 mm, dwa na końcówki zasilające w wodę chłodniczkę, jeden dla odpowietrzenia i wszystko zespawałem.
Po skręceniu głowica wygląda tak:
Zimne palce nie wyrzucam, spokojnie je również zaopatrzę w końcówkę nakręcaną i tak sprawdzę wydajność ich. Jednak żeby być pewnym zrobiłem chłodniczkę spiralną.
Teraz nie może nie wyjść – psota musi lecieć taka jak JA chcę.
Robiłem wczoraj wieczorem i już nie miałem sumienia o 22.00 katować domowników szlifowaniem spawów, dlatego takie nie dokończone. Dziś i jutro wszystko dopieszczę i w piątek wieczorem lub w sobotę będę sprawdzać machinę.
Jeszcze jedno - adres w linkach do rurki karbowanej potwierdzam - szybko, sprawnie i super. A materiał jest niesamowity. Już wiem że na bazie tych rurek (jest pięć wymiarów) można stwożyć cuda.
Cezar
Calyx – zgodnie z Twoją sugestią nie czekałem na sprawdzenie palców, tylko zamówiłem karbowaną rórkę DN8 – średnica zewnętrzna 12mm, wewnętrzna 8mm. CUDO – ale z tego fajnie się zrobiło, na początku chciałem zamówić 2,5 – 3 mb, jednak minimalna ilość to 5 mb. I wyszło dobrze. Te pięć metrów wyszło w całości na chłodniczkę – podwójną:
Tak jak powiedziałem nad trójnikiem i półkami zrobiłem CIACH i dospawałem gwint zewnętrzny – do 30 cm rury 2 calowej dospawałem gwint wewnętrzny (mufe), wcześniej wyciąłem z blachy 2mm zaślepienie z trzema otworami 13 mm, dwa na końcówki zasilające w wodę chłodniczkę, jeden dla odpowietrzenia i wszystko zespawałem.
Po skręceniu głowica wygląda tak:
Zimne palce nie wyrzucam, spokojnie je również zaopatrzę w końcówkę nakręcaną i tak sprawdzę wydajność ich. Jednak żeby być pewnym zrobiłem chłodniczkę spiralną.
Teraz nie może nie wyjść – psota musi lecieć taka jak JA chcę.
Robiłem wczoraj wieczorem i już nie miałem sumienia o 22.00 katować domowników szlifowaniem spawów, dlatego takie nie dokończone. Dziś i jutro wszystko dopieszczę i w piątek wieczorem lub w sobotę będę sprawdzać machinę.
Jeszcze jedno - adres w linkach do rurki karbowanej potwierdzam - szybko, sprawnie i super. A materiał jest niesamowity. Już wiem że na bazie tych rurek (jest pięć wymiarów) można stwożyć cuda.
Cezar
-
- Posty: 282
- Rejestracja: środa, 18 lut 2009, 13:24
- Krótko o sobie: Normalny zjadacz chleba.
- Ulubiony Alkohol: własny wyrób
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Wschodnia Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
- Kontakt:
Re: Budowa Destylatora A-Z
Witam.
Clapus - rurka jest do kupiena w (dział - Sklepy ze Sprzętem / Linki - post - *** TU SĄ LINKI DO SKLEPÓW Z NASZYM HOBBY*** - adres - http://sklep.artom.com.pl/produkt.cfm?prod=000068)
Rurka jest niesamowita - w palcach zrobiłem całą spirale - sprzedają krotność 5 mb - ceny są na stronie.
Na stronie jest filmik pokazujący jak można giąć rurkę.
Cezar
Clapus - rurka jest do kupiena w (dział - Sklepy ze Sprzętem / Linki - post - *** TU SĄ LINKI DO SKLEPÓW Z NASZYM HOBBY*** - adres - http://sklep.artom.com.pl/produkt.cfm?prod=000068)
Rurka jest niesamowita - w palcach zrobiłem całą spirale - sprzedają krotność 5 mb - ceny są na stronie.
Na stronie jest filmik pokazujący jak można giąć rurkę.
Cezar
Re: Budowa Destylatora A-Z
@33Cezary
Fajna ta rurka, ale cena jakaś masakryczna. Gdyby to już zawinięte sprzedawali
Teraz pytanie czy wydawać 110+vat na karbowaną czy kupić na allegro gotową z 6 metrów rurki ( http://www.allegro.pl/item600225202_chl ... ochol.html ) za 120...
Fajna ta rurka, ale cena jakaś masakryczna. Gdyby to już zawinięte sprzedawali
Teraz pytanie czy wydawać 110+vat na karbowaną czy kupić na allegro gotową z 6 metrów rurki ( http://www.allegro.pl/item600225202_chl ... ochol.html ) za 120...
-
- Posty: 282
- Rejestracja: środa, 18 lut 2009, 13:24
- Krótko o sobie: Normalny zjadacz chleba.
- Ulubiony Alkohol: własny wyrób
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Wschodnia Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
- Kontakt:
Re: Budowa Destylatora A-Z
Ja bym się jednak zdecydował na karbowaną, wygiąć to robota 30 minut, dodatkowo pamiętaj że 2 cale to wewnątrz około 56 mm, a więc po zwinięciu aby weszło trzeba max 52 mm, chyba że masz większą rurę.
Zaraz wkleję zdięcia chodzącej mojej maszyny.
Sam nawinełem z karbowanej 5 mb - chłodzi na minimalnie rozkręconej wodzie (licznik prawie się nie rusza) i z temperatury 76,3 na odzinku 30 cm, schładza do 35 stopni.
Jestem bardzo zadowolony.
Cezar
Zaraz wkleję zdięcia chodzącej mojej maszyny.
Sam nawinełem z karbowanej 5 mb - chłodzi na minimalnie rozkręconej wodzie (licznik prawie się nie rusza) i z temperatury 76,3 na odzinku 30 cm, schładza do 35 stopni.
Jestem bardzo zadowolony.
Cezar
-
- Posty: 282
- Rejestracja: środa, 18 lut 2009, 13:24
- Krótko o sobie: Normalny zjadacz chleba.
- Ulubiony Alkohol: własny wyrób
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Wschodnia Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
- Kontakt:
Re: Budowa Destylatora A-Z
Witam
Po miesiącu zmagań, wreszcie udało mi się w miarę zakończyć budowę – przynajmniej tak aby aparatura ruszyło. Efekt pracy w Galerii :
http://alkohole-domowe.com/forum/galeri ... -t665.html
Cezar
Po miesiącu zmagań, wreszcie udało mi się w miarę zakończyć budowę – przynajmniej tak aby aparatura ruszyło. Efekt pracy w Galerii :
http://alkohole-domowe.com/forum/galeri ... -t665.html
Cezar