"Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Dowolne tematy i off-topowe rozmowy. Piszcie tu to na co tylko macie ochotę, luźnie gadki i tak dalej, możecie się powyżywać. :)

Moderator: amator

Regulamin forum
W tym dziale można rozmawiać na luzie o wielu tematach.

Obowiązuje zakaz poruszania tematów POLITYCZNYCH. Tematy takie będą kasowane lub moderowane.

bre3no
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: sobota, 20 lut 2010, 17:54

Post autor: bre3no »

A słyszeli co niektórzy o czymś takim jak ironia ? :lol:
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Wald
2500
Posty: 2591
Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
Ulubiony Alkohol: do 20%
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Podziękował: 21 razy
Otrzymał podziękowanie: 260 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: Wald »

Co niektórzy słyszeli, a kilku ironie, a nawet sarkazm wytknęli.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!

neopsotnik
30
Posty: 42
Rejestracja: piątek, 21 gru 2012, 12:32
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: neopsotnik »

W sobotę 12 stycznia szedł drugi odcinek nowej serii. Jedna para bohaterów ryła tunel w glinie bez żadnego zabezpieczenia, inni dwaj latali po lesie w poszukiwaniu odpowiednio zimnego strumienia. Widać panowie bimbrownicy spali na lekcjach fizyki. Czy woda o temperaturze chociażby i 30 stopni nie schłodzi destylatu wystarczająco? Wystarczy przecież zrobić dłuższą wężownicę i powinno być po sprawie.
Dlaczego to oglądałem? Bo jestem ciekawy, a nic innego nie było do oglądania.
Awatar użytkownika

Dunkel
100
Posty: 118
Rejestracja: sobota, 7 lis 2009, 18:43
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: Dunkel »

Panowie, nie ma co się denerwować tym filmem. Ja go traktuje jako bardziej komedia paradokumentu (czy jak to tam nazwać) To jest produkcja robiona, na rynek amerykański. A jak wiadomo to nie jest zbytnio wymagający widz.
Jak już ktoś wcześniej wspomniał który bimbrownik pokazałby twarz do kamery? Jakby to była prawda to juz po emisji pierwszego odcinka zostaliby zwinięci.
Serial jest dobry jako "kino" rozrywkowe. co prawda lepsze niż polskie w-11, detektywi czy nowa produkcja lekarze :P
Jak pędzić, Panie Premierze? Rzetelnie i dokładnie...
;)
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: BartekBartek1 »

Mnie na przykład dziwi jak na drożdżach piekarniczych robią zacier w kilka dni. I to w dodatku przy 3000l. Pozdrawiam Bartek :D
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika

Dunkel
100
Posty: 118
Rejestracja: sobota, 7 lis 2009, 18:43
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: Dunkel »

Albo że do już gotującego sie zacieru dodaje kukurydzę i cukier żeby zwiększyć moc alkoholu.
Albo ich podejście do marnowania wsadu. Jedna z grup w nowym sezonie, zaczęła pędzić i stwierdzili że ma za niski procent i nie warto tego dalej robić. Każda zdrowo-rozumna osoba by to jeszcze raz przepędziła. Żeby tylko nie marnować wsadu.

A co do drożdży. To może oni maja jakieś specjalne amerykańskie drożdże. Przecież Amerykanie mają wszystko najlepsze, największe i najszybsze :P Ale po mimo tych nielogicznych absurdów to się miło ogląda.
Jak pędzić, Panie Premierze? Rzetelnie i dokładnie...
;)

CCcom
30
Posty: 30
Rejestracja: środa, 14 wrz 2011, 08:59
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: CCcom »

Koledzy. To jest para-dokument. To jest taki show.. Zrobiony na zlecenie stacji, po rozmowach, wywiadach, z prawdziwymi ludźmi z ,,branży'' Pokazane to jest w tzw. krzywym zwierciadle. Zrobione jest to tylko po to, żeby zniechęcić do procederu.. A My.. Robimy swoje.. Pozdro..
Awatar użytkownika

marcin0616@
30
Posty: 41
Rejestracja: sobota, 8 paź 2011, 00:08
Krótko o sobie: Jestem człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: gostynin
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: marcin0616@ »

Właśnie, propaganda jakich mało w przerwach między reklamami. Zresztą większość programów jest robiona przez ludzi przyjętych po znajomości, niczym w polskich urzędach.

swiety_666
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 1 lut 2013, 14:39
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: swiety_666 »

Niektóre zdjęcia były kręcone w 2008 roku chyba.
Ostatnio zmieniony środa, 6 lut 2013, 17:27 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Polskie znaki

Kocz
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: poniedziałek, 11 mar 2013, 01:57
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: Kocz »

Dla mnie się ten cały program wydaje reżyserowany na początku 1 historia:

- Tim opowiada jak miał 16 lat i jego dom rodzinny spłonął w nocy, a on tylko nie spał i wyniósł matkę jednak ojca nie zdążył spalił się we śnie.

- Tim opowiada jak w wieku 16 lat spala mu się dom i opowiada, że pomógł mu i jego matce strażak dlatego sam został strażakiem.

- Timowi ojciec umiera 8 lat temu, był z nim bardzo związany wszystkiego go nauczył o bimbrownictwie.

- Tim opowiada o pracy w straży i o zarobkach tam i o dodatkowej forsie z bimbru jednak w którymś odcinku w remizie mówi, że to ochotnicza straż i nic nie zarabia.

- Poza tym w 2 serii Josh & Bill pędzą bimber w lesie bambusowym a 3 metry nad nimi świeci wielki halogeny który by z kilometra był widoczny.

Dlatego to wszystko to ściema i można tak to sobie obejrzeć zobaczyć jak robią
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: lesgo58 »

A Ty myślałeś ,że to prawda. Oglądałeś program "Wielki Brat". To jest to coś w tym stylu. Jedna ściema.
W kraju w którym są przepisy restrykcyjne takie jak w Polsce ludzie ujawniali by się na ogólnoświatowym kanale chwaląc się swoim hobby i to jeszcze robionym po kryjomu?
Odpowiedz sobie sam...
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: BartekBartek1 »

Witam. Widzieliście jak w dzisiejszym odcinku ładowali ,,pełne" beczki z bimbrem na przyczepę dla koni. Może są aż tak bardzo silni, że pełną beczkę 100l unoszą jak pustą. Pozdrawiam Bartek ;)
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika

marcinlary
50
Posty: 71
Rejestracja: wtorek, 31 lip 2012, 14:13
Krótko o sobie: madzia ma kwas madzia wypierdziela nas
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Lokalizacja: Władysławowo woj pomorskie
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: marcinlary »

Ja oglądałem w niedzielę na tvn style ''Winne podróże Kondrata'' i powiem wam, że jest pasja jakaś w tym człowieku. W programie jest co nieco o samym procesie wytwarzania win a program bardzo kolorowy, słoneczny i lajtowy do pooglądania. W porównaniu do parszywców z ''bimbrowników'' niebo a ziemia
http://www.lastfm.pl/user/marcinlary
http://www.wielkiezarcie.com/recipesgroups.php
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Posty: 5382
Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 668 razy
Kontakt:
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: Zygmunt »

Bogowie, obejrzałem jakieś 10 minut (powtarzają to teraz ok. południa na Discovery) i... wyłączyłem. Nie dało się. Zażenowanie jakby się co najmniej "Rozmowy w toku" oglądało- nie mogłem tego słuchać. Opalają kocioł drewnem "bo mogliby gazem, ale na drewnie jest lepszy smak", ratują beczki przed deszczem "bo jak deszczówka dostanie sie do zacieru, to wszystko zepsuje". Mieli problem kilka lat wstecz "bo x lat temu była powódź i to miało wpływ na bimbrownictwo, osiągi były mniejsze". Kto i dla kogo to produkuje?!
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
Awatar użytkownika

wiking
450
Posty: 479
Rejestracja: środa, 27 kwie 2011, 12:52
Krótko o sobie: Nie zawsze jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowanie: 40 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: wiking »

To są ludzie, którzy kiedyś na prawdę robili takie rzeczy, a teraz, to jest tylko przedstawienie dla TV.
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7348
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1697 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: radius »

Jak wszystkie inne, amerykańskie "szoły" dla ludu, nie wyłączając religijnych :hahaha:
SPIRITUS FLAT UBI VULT
Awatar użytkownika

jarek12341
150
Posty: 166
Rejestracja: niedziela, 5 lut 2012, 09:19
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Whisky Jack Daniel's
Status Alkoholowy: Konstruktor
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: jarek12341 »

Zygmunt pisze:jakby się co najmniej "Rozmowy w toku" oglądało

Podzielam zdanie, po tym właśnie odcinku przestałem oglądać te komedię :D Być może tłumaczenie jest takie. Obejrzę kiedyś jeszcze raz, bez polskiego lektora i sprawdzę gdzie jest problem takich bzdur :D
Einfachheit ist das Resultat der Reife.”
Prostota jest rezultatem dojrzałości.
Friedrich Schiller

PZDR
Jaro
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: Pretender »

Gdzie w necie można znaleźć odcinki sezonu 3 PL? Szukam i szukam, ale znaleźć nie mogę ...
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: lesgo58 »

http://chomikuj.pl/Fergus/FILMY/DOKUMENTALNE/BIMBROWNICY/Bimbrownicy-3-+Wizyta+policjanta+03,1960838222.avi(video)
Nie szkoda Ci czasu na oglądanie tego jeszcze jednego Reality Show?
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: Pretender »

To sezon 1. Czy szkoda? Troszkę tak, ale śmieszy mnie, lubię go oglądać :)
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: gr000by »

Jako typowy "odmóżdżacz" po ciężkim dniu spisuje się całkiem nieźle - można się pośmiać i odstresować :D.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: Trener »

Sezon 3 PL będzie pewnie dostępny w necie dopiero wtedy, gdy puszczą go na Discovery. O ile puszczą. Zastanawia mnie też dlaczego nie wyemitowali ani razu ostatniego odcinka drugiej serii, gdy Tickle sprzedaje bimber ze zbiornika na wodę wozu kempingowego. Zbyt dobry patent? Odcinek dostępny w necie również na chomiku ale po angielsku.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: BartekBartek1 »

Już jest 10 odcinków 3 sezonu, ale po angielsku. W jednym z odcinków Mark i Jeff strzelili w alembik konkurencji rozrzuciło zbiornik po całym lesie, aż miedź się w drzewa powbijała. Ciekawe ile w tym prawdy. Polecam 3 sezon, bo o wiele więcej się dzieje niż w 1 i 2.
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: Pretender »

Trener pisze:Sezon 3 PL będzie pewnie dostępny w necie dopiero wtedy, gdy puszczą go na Discovery....
dziwne, wcześniejsze sezony puszczali na bieżąco. Napisy są już do S03?
Awatar użytkownika

Dunkel
100
Posty: 118
Rejestracja: sobota, 7 lis 2009, 18:43
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: Dunkel »

A chyba się nie zapowiada kolejny sezon (jeśli chodzi o Polskę), bo jak kiedyś śledziłem ten produkt, to urwali emisje na 11 odcinku, i to niby z przyczyn technicznych. A szkoda ze już go nie ma, a lubiłem się z tego śmiać :)
Jak pędzić, Panie Premierze? Rzetelnie i dokładnie...
;)
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: Trener »

Na Discovery leci właśnie po raz pierwszy emitowany, ostatni odcinek drugiej serii (chyba SO2E12). Oni twierdzą, że to nowa seria, ale niech im będzie :)
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: Pretender »

Czyli niedługo pewnie puszczą nowy sezon.

sokaar
50
Posty: 80
Rejestracja: piątek, 20 wrz 2013, 10:12
Ulubiony Alkohol: browar
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: sokaar »

Wczoraj był już emitowany najnowszy odcinek z nowej serii na Discovery:)
Ostatnio zmieniony środa, 12 lut 2014, 08:14 przez Emiel Regis, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: nie cytujemy postu poprzedzającego w całości
Awatar użytkownika

Pretender
2500
Posty: 2993
Rejestracja: piątek, 11 lis 2011, 14:17
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centrum
Podziękował: 38 razy
Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: Pretender »

Dzięki za info, muszę poszukać w sieci ;D

marceli
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 19 lis 2013, 14:24
Podziękował: 37 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: marceli »

Witam.

Zapytam tak z ciekawości: Wy naprawde wierzycie w ten pseudo paradokument? Czy sobie go oglądacie bo, to bobra komedia jest (tak jak ja :-))
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: BartekBartek1 »

To ten odcinek był ostatnio na Discovery: http://video.anyfiles.pl/Bimbrownicy+S0 ... ideo/95883 ??
Pędzić, pić, zalegalizować.

sokaar
50
Posty: 80
Rejestracja: piątek, 20 wrz 2013, 10:12
Ulubiony Alkohol: browar
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: sokaar »

BartekBartek1 pisze:To ten odcinek był ostatnio na Discovery: http://video.anyfiles.pl/Bimbrownicy+S0 ... ideo/95883 ??

Tak to ten był emitowany.
marceli pisze:Witam.

Zapytam tak z ciekawości: Wy naprawde wierzycie w ten pseudo paradokument? Czy sobie go oglądacie bo, to bobra komedia jest (tak jak ja :-))
A Ty jaki masz do tego "pseudo dokumentu" stosunek?

marceli
10
Posty: 18
Rejestracja: wtorek, 19 lis 2013, 14:24
Podziękował: 37 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: marceli »

Dla mnie jest śmieszny do tego stopnia, że aż żenujący momentami...
Awatar użytkownika

gr000by
2500
Posty: 2625
Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Lokalizacja: Rzeszów
Podziękował: 50 razy
Otrzymał podziękowanie: 665 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: gr000by »

Dlatego warto oglądać to coś pod wpływem piwka, wtedy jest nieco bardziej strawne w tych gorszych momentach. Moi znajomi zapamiętali najlepiej kwestię "Czuję zapach świeżego zacieru." i często witają mnie w ten sposób ;).
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.

sokaar
50
Posty: 80
Rejestracja: piątek, 20 wrz 2013, 10:12
Ulubiony Alkohol: browar
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: sokaar »

Mnie jedynie co dziwi to że w tym samym odcinku robią zacier i za 15 min pędzą. Nie ma że np 2 tyg. później.
Awatar użytkownika

Trener
900
Posty: 914
Rejestracja: środa, 24 lip 2013, 21:19
Krótko o sobie: Taki sobie ze mnie psotnik ;)
Ulubiony Alkohol: Benedyktynka
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 152 razy
Otrzymał podziękowanie: 150 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: Trener »

Właśnie leci wywiad z Bimbrownikami na Discovery (wtorek 21:00). Podsumowanie drugiego sezonu - Tajne spotkanie część pierwsza.
Twierdzą, że są prawdziwymi bimbrownikami, ale tekst, że "kaca wywołują kupne drożdże, a po naturalnych go nie ma", po prostu mnie zabił :respect:
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

Ignus
5
Posty: 8
Rejestracja: poniedziałek, 24 lut 2014, 18:42
Krótko o sobie: homo sum, humani nihil a me alienum puto
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Konstruktor
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: Ignus »

Witam wszystkich, Specjalnie założyłem konto aby skomentować:

-Realność: Co do tego czy to wyreżyserowane nie będę się wypowiadał

-Poprawność metody: Jak zobaczyłem w jaki sposób składają i jaką stosują aparaturę to się za głowę złapałem... Każdy kto sam pędzi to wie dobrze - Zero rektyfikacji, Zero deflegmacji, Zero innych acji oraz zero refluksu. Do tego chałupnicza metoda oddzielania metanolu, zero termometru która przy dobrej rektyfikacji pomaga wychwycić zmianę składu metanol-etanol. Nawet na prostego areometru nie mieli. filtracja przez zwykły worek którym filtrują nie zacier przed destylacją, ale już po destylacji! nic dziwnego że destylat jaki osiągają jest słabej jakości i stężenia.

Opis metody - Gdy usłyszałem że jak za szybko się grzeje to bimber jest słabej jakości i to zależy od temperatury znowu żal... Drodzy amerykanie temperatura płaszcza nie wpływa na jakość destylacji a jedynie na prędkość destylacji co w połączeniu z waszym brakiem deflegmacji i rektyfikacji kolumnowej powoduje mętnienie bimbru i jego brudy, czyż nie mam racji?

Aparatura- Zbijane młotkiem i lutowane kotły a potem masa nieszczelności... Widać w SZA( Stany zjednoczone ameryki) nie odkryto jeszcze spawania i połączeń gwintowych...

Chłodzenie - tu mało mogę się doczepić, jedynie co to słabo rozwinięta powierzchnia, osobiście odwrócił bym strony medium-para.

Zalety - Jedna rzecz którą zrobili mądrze to użycie kotła miedzianego, choć oni raczej nie wiedzą dlaczego akurat to jest mądre...

Fajnie się ogląda bo trzyma leśny swojski klimat, lecz trochę postępu by im się przydało. szkoda że w mojej okolicy nie ma takich rozległych lasów jak u nich, to też bym się chował po lesie :)
Ceterum censeo Calisia delendam esse

wawaldek11
2500
Posty: 2918
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 159 razy
Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: wawaldek11 »

Ignus pisze: Opis metody - Gdy usłyszałem że jak za szybko się grzeje to bimber jest słabej jakości i to zależy od temperatury znowu żal... Drodzy amerykanie temperatura płaszcza nie wpływa na jakość destylacji a jedynie na prędkość destylacji co w połączeniu z waszym brakiem deflegmacji i rektyfikacji kolumnowej powoduje mętnienie bimbru i jego brudy, czyż nie mam racji?
Akurat w tym temacie mam inne doświadczenia - jak wolniej grzeję, to destylat jest lepszy i mocniejszy.
Pozdrawiam,
Waldek
Awatar użytkownika

BartekBartek1
450
Posty: 499
Rejestracja: środa, 19 gru 2012, 15:20
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: BartekBartek1 »

Ale mają miedziane pokrywy o dosyć dużej powierzchni, które pełnią rolę deflegmatora. gdy grzejesz słabiej to odbiór jest mniejszy, pary jest mniej i zdąży się więcej skroplić wody na ściankach sprzętu.
Pędzić, pić, zalegalizować.
Awatar użytkownika

Lootzek
850
Posty: 887
Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 97 razy
Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: "Bimbrownicy" - czyli jak robi się bimber po amerykańsku

Post autor: Lootzek »

Dobra komedia :D. Nikt posiadający choć dwie funkcjonujące szare komórki nie weźmie tego na poważnie ;).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Po Godzinach”